Μαΐου 31, 2018

Ευρω-Αλβανία

ΒΙΕΝΝΗ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που συσντήθηκε και με τον Αυστριακό Καγκελάριο, ήταν ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Χασίμ Θάτσι, «περί του συγχρόνου κράτους». Ο Ράμα είπε ότι «κανείς δεν θέλει μια Μεγάλη Αλβανία», και ότι «όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, από το να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Αλβανοί και της Αλβανίας και του Κοσσόβου». Ο Ράμα , εξέφρασε ικανοποίηση γα τις θετικές εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Αλβανίας και Σερβίας, ενώ χαρακτήρισε φυσιολογικό, Το ότι δεν είναι « και τόσο καλές» οι σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Ράμα είπε επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει γίνει ένα ασφαλές μέρος για τους Σέρβους. Όσον αφορά στην ΕΕ, τόνισε πως «ποτέ» δεν είπε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ, γιατί αλλιώς θα γίνει ένα νέος πόλεμος». «Νομίζω ότι λίγη υπερβολή, είναι αναγκαία για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής», είπε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Χοτζάι δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται πλέον η αποστολής των Ηνωμένων Εθνών», (η UNMIK), διότι «η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι σταθερή». «Η Ειρηνευτική παρουσία απαιτείται σε ζώνες συγκρούσεων. Επομένως η παρουσία της UNMIK στο Κοσσυφοπέδιο είναι τώρα περιττή, επειδή δεν υπάρχουν συγκρούσεις βιώσιμη στη χώρα. Η αποστολή της UNMIK θα πρέπει να ολοκληρωθεί και ο προϋπολογισμός να διατεθεί αλλού», δήλωσε.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Αλβανοί βουλευτές της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου ενέκριναν με 73 ψήφους υπέρ, ψήφισμα που ζητά από τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας να ανοίξουν τα σύνορά τους για ελεύθερη διέλευση των πολιτών των δύο χωρών στις τρείς συνοριακές διαβάσεις Βερμίτσε,Γκαφέ Προύς και Γκαφε Μορίνα. Η πρόταση υποβλήθηκε από τον βουλευτή Νταρντάν Μολικάι, και το ψήφισμα θα διαβιβασθεί στις δύο αλβανικές κυβερνήσεις, και στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου