Μαΐου 09, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Η πρεσβεία του «Κράτους Δικαίου» των ΗΠΑ αντέδρασε χθες στην πρόσληψη του Τζεζαίρ Σακίρι, η «καπετάν Χότζα» στο Γραφείο του Ζάεφ με δηλώσεις «κύκλων της Πρεσβείας» στον Τ/Ο σταθμό, «ΤV21». Η Πρεσβεία εξέφρασε την «ανησυχία» της, για το γεγονός ότι «ορισμένα πρόσωπα που βρίσκονται στην «Μαύρη Λίστα» των ΗΠΑ, απασχολούνται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Οι αμερικανοί εξέφρασαν την ανησυχία και για τον διορισμό ως «ειδικού συμβούλου» του Λιούμπε Μποσκόβσκι , που επίσης είναι ανεπιθύμητος στις ΗΠΑ. «Οι εκπρόσωποι της Πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια απαγορεύεται να συνεργάζονται με ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα και αυτό μπορεί να εμποδίσει την συνεργασία μας με την κυβέρνηση», ανέφεραν οι «κύκλοι».Η αντιπολίτευση από την πλευρά της κατήγγειλε ότι ο Ζάεφ «μισθοδοτεί έναν στρατό 56 συμβούλων».

ΣΚΟΠΙΑ. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μισκόσκι παρουσίασε «νέο σκάνδαλο» Ζάεφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ζάεφ ως δήμαρχος της Στρούμνιτσα, πώλησε σε παρένθετο πρόσωπο 18 στρέμματα δημόσιας έκτασης που κατέληξαν σε επιχείρηση στην οποία μετέχουν ο αδελφός του Ζάεφ και η εξαδέλφη του. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Άγνωστοι πυροβόλησαν μπροστά στο σπίτι της στο Βουλεβάρτο του Αγίου Πέτρου τη δημοσιογράφο Ολιβέρα Κάκιγι της εφημερίδας της αντιπολίτευσης «Βιέστι». Η σφαίρα την βρήκε κοντά στο γόνατο αλλά δεν χτύπησε αρτηρία και η ζωή της δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα, εξέδωσε ανακοίνωση για την «ημέρα της νίκης κατά του φασισμού», και τόνισε οτι «η 9η Μαΐου προκαλεί υπερηφάνεια, ακόμα και αν κάποιοι προσπαθούν να την αναιρέσουν». Στην Τσετίνιε συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξέλεξε τον Επίσκοπο Κύριλλο , ως μητροπολίτη Μπουένος Άιρες Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

ΤΙΡΑΝΑ. «Άγνωστοι» πέταξαν αυγά στον Έντι Ράμα στο Φίερι κατά την έξοδο του από το κτήριο όπου έγινε η εκδήλωση «λογοδοσίας της κυβέρνησης προς το λαό». Αυτή ήταν η δεύτερη επίθεση με αυγά μετά το «αυγούλωμα» στην Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στα Τίρανα από μια ομάδα φοιτητών που διαμαρτύρονταν για υψηλά τα δίδακτρα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Χαραντινάι αναμένει την κατάργηση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο από το φθινόπωρο. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου μετά τη χθεσινή συνεδρία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι «αυτή η 9η Μαΐου θα είναι η τελευταία που θα γιορτάσουν οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου χωρίς απελευθέρωση των θεωρήσεων». «Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις για κατάργηση των θεωρήσεων και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να το κάνει σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων».
Η Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να καταβάλει στις οικογένειες δυο αστυνομικών, που έχασαν τη ζωή τους όταν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έπεσε στα νερά της Λιμνης Λέπενετς 10.000 ευρώ. Μιλώντας για τα «ελαττωματικά υπηρεσιακά οχήματα», ο Χαραντινάι δήλωσε ότι «κληρονόμησε πολλά δύσκολα θέματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», και ότι «χρειάζεται χρόνος», αλλά «θα αντιμετωπιστούν όλα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο εκπρόσωπος της «Σερβικής Λίστας», Ιγκόρ Σίμιτς διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Πρίστινας και τόνισε ότι «οι υπουργοί της Σερβικής Λίστας δεν επιστρέφουν στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου». «Δεν υπήρξε καμία συζήτηση για την επιστροφή μας στην κυβέρνηση, ούτε έχει αλλάξει κάτι από τη στιγμή που φύγαμε», είπε ο Σίμιτς που πρόσθεσε: «Κατανοούμε τη δυσαρέσκεια ανάμεσα σε αυτούς που συνειδητοποιούν ότι χωρίς τους εκλεγμένους Σέρβους δεν μπορούν να παριστάνουν ότι υπάρχει δήθεν πολιτικός πλουραλισμός και ψευτο-πολυεθνική κοινωνία, Για άλλη μια φορά τονίζουμε ότι δεν φταίμε εμείς για αυτή την κατάσταση, αλλά εκείνοι που έστειλαν τους μασκοφόρους να μας δείρουν και να μας τρομοκρατήσουν», είπε ο Σίμιτς, και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχουν οι Σέρβοι στις πολιτικές διαδικασίες είναι να σταματήσει ο παραμερισμός του σερβικού λαού και η απάνθρωπη μεταχείριση των πολιτικών εκπροσώπων του. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χαλίλ Μάτοσι εξέφρασε την προσδοκία ότι η «Σερβική Λίστα» θα συνεχίσει όσο το δυνατόν συντομότερα τη συμμετοχή της στα θεσμικά όργανα. Σε συνέντευξή του για την «Επόκα ε Ρε», διέψευσε τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι διαπραγματεύεται με τους Σέρβους για να τους πείσει, να επιστρέψουν στην κυβέρνηση υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες των σερβικών εφημερίδων ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου Κάντρι Βέσελι εμπλέκεται άμεσα από τους ανακριτές του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στην τρομοκρατική επίθεση με εκρηκτικά κατά του λεωφορείου της «Nis Express» στο Ποντουγίεβο πριν 17 χρόνια, όταν 12 Σέρβοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν 43.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προκήρυξε τις γενικές εκλογές για την Κυριακή 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Λειλά Χαντζιάμντιτς. Στις εκλογές οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να εκλέξουν τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας του κράτους, μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων της Βοσν΄λιας και Ερζεγοβίνης , τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας , τα μέλη της εθνοσυνέλευσης της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα , τους εκπροσώπους της Βουλής των αντιπροσώπων του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (FBiH). και τα κοινοβούλια των καντονίων της FBiH. Από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις φετινές γενικές εκλογές προβλέπεται να δαπανηθούν 8.5 εκατ BAM. Τα 4 εκατομμύρια θα δαπανηθούν για τις αμοιβές των μελών των εφορευτικών Επιτροπών και τα 4,5 για την εκτύπωση ψηφοδελτίων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υπουργός ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Μέτκιτς δήλωσε ότι περισσότεροι από 50.000 μετανάστες βρίσκονται στο δρόμο μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Μαυροβούνιου, και κατευθύνονται προς τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ο κ. Μετκιτς είπε ότι μίλησε με τους υπεύθυνους στις Βρυξέλλες και ότι επειγόντως πρέπει να διαμορφωθούν Κέντρα Υποδοχής διότι τώρα υπάρχει μόνο το Κέντρο του Σαλάκοβατς με 150 κλίνες. Ο διευθυντής της υπηρεσίας Αλλοδαπών Σλόμπονταν Ούγιτς δήλωσε ότι περίπου 100 άνθρωποι περνούν από τη Συνοριακή Αστυνομία κάθε μέρα και ότι κανένας δεν τους καταγράφει μέχρι να φτάσουν στο Σεράγεβο και να καταχωρηθεί από την Υπηρεσία Αλλοδαπών.
Ο Δήμαρχος του Σεράγεβο διοργάνωσε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης παρουσίας μεταναστών στο Σεράγεβο. Οι συμμετέχοντες κάλεσαν την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να παραχωρήσει στρατόπεδα, όπου θα μπορούσαν να φιλοξενούνται οι μετανάστες. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Δρ Βόισλαβ Σέσελι ζήτησε χθες από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποπέμψει την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Νέναντ Τσάνακ, γιατί σε εκδήλωση που διοργάνωσε προσκάλεσε την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι Σάντριου. «Απαιτώ από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποπέμψει τον Τσάνακ από την Πρόεδρία της Επιτροπής και να εμποδίσει την είσοδο της Βιόσα Οσμάνι στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης,» είπε ο Δρ Σέσελι σε συνέντευξη Τύπου. Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάγια Γκόιτσκοβιτς απάντησε ότι η Βιόσα Οσμάνι Σάντριου δεν μπορεί να μπεί στη Βουλή γιατί δεν έχει επίσημη πρόσκληση είτε από τη Σερβική Εθνοσυνέλευση, είτε από τον Πρόεδρο, είτε από την κυβέρνηση. Εγγυώμαι ότι είναι έτσι. Εάν είναι διαφορετικά, είμαι έτοιμη να φύγω» είπε ο Γκόιτσκοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι , Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι κατά το επερχόμενο «Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε» στο Νόβι Σαντ δεν θα επιτραπεί στους αθλητές από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι να φορούν τα διακριτικά του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΟΣΧΑ .Ο Πρόεδρος της Σερβίας ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που θα συμμετάσχει στην πορεία των Αθανάτων στη Μόσχα στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα έχει μια συζήτηση σε βάθος με τον Ρώσο Πρόεδρο για να αξιολογήσουν τα εξελίξεις στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου