Μαΐου 23, 2018

Επί τροχάδην

 ΣΚΟΠΙΑ. Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ χθες το απόγευμα κατέθεσε στο κοινοβούλιο την πρόταση του για να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης προς το Κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών, (DPA), που έχει δύο βουλευτές στο Κοινοβούλιο, θα λάβει ένα υπουργείο και έναν αναπληρωτή Υπουργό. Ο Μπαρντίλ Ντούτι θα διοριστεί ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υπεύθυνος για τις ξένες επενδύσεις, ενώ ο Μουσαντίκ Μπεκίρι θα διοριστεί Αναπληρωτής υπουργός μεταφορών. Η φράξια της «ΜΠΕΣΑ» που έχει τρεις βουλευτές, θα αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού, με τον Ασάφ Αντέμι. 
Ο Ρόμπερτ (Αλαγιοζόφσκι) θα πάει σπίτι του. Η Μπέσα θα πάρει ακόμα δυο υπουργικά αυτοκίνητα. Ένα για την υφυπουργό εξωτερικών και ένα για τον υφυπουργό εργασίας. Για να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των Αλβανών, το υπουργείο Παιδείας, το αναλαμβάνει ο Αρμπρ Αντέμι του DUI, ενώ η νυν υπουργός από τις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών, Ρενάτα Ντεσκολόσκα μετατίθεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με την «διεύρυνση» της κυβερνητικής κοινοπραξίας ο Ζάεφ θα έχει πέντε ακόμα ψήφους. Στο πλαίσιο των παραχωρήσεων στους Αλβανούς το κοινοβούλιο με την νεα πελιοψηφία ψήφισε την ημέρα του αλβανικού αλφαβήτου, (22 Νοεμβρίου) και την υποστήριξη των νέων για την αγορά μουσικών οργάνων. Σήμερα θα γίνει το τηλε-ντιμπέιτ Ζάεφ-Μισκόφσκι.

 ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι που συμμετέχει στο Φόρουμ Ασφαλείας στην Μπούντβα, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Σερβία. Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό, και προέτρεψε το Βατικανό να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Ο Χαραντινάι επισκέφτηκε και τους Αρβανίτες της Ιταλίας. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών , Ντένις Ζβίζντιτς, δήλωσε ότι το Σύνταγμα αναφέρει ρητά ότι οι θεσμοί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα θέματα της μετανάστευσης, των θεωρήσεων και του ασύλου, και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να σέβονται και να επιβάλλουν το Σύνταγμα και τους νόμους, και όχι τις οδηγίες του κόμματος. Μετά τη διάλυση του καταυλισμού στο Δημαρχείο του Σεράγιεβο, οι «ταξιδιώτες» μεταφέρθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό, και διαμένουν σε παγκάκια. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε ότι οι Αρχές του Σεράγεβο προσπαθούν με την παροχή ασύλου σε Σύρους, Αφγανούς και άλλους μουσουλμάνους στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, να μεταβάλουν τα πληθυσμιακά δεδομένα και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν σε πέντε με δέκα χρόνια ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μια μουσουλμανική χώρα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Μηχανισμού για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Σερζ Μπράμερτζ, είχε συνομιλίες με την Αναπληρωτή Γενική Εισαγγελέα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Γκορντάνα Τάντιτς.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Εκπρόσωποι των κομμάτων SDA, HDZ BiH, SBB, SDP ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της Επιτροπής της Βενετίας για τις θέσεις των κομμάτων σχετικά με τις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ παρέστη στο μνημόσυνο των 12 μωρών που πέθαναν στο μαιευτήριο της Μπάνια Λούκα πριν από 26 χρόνια λόγω έλλειψης οξυγόνου. Ο Ντόντικ είπε ότι αυτό είναι ήταν ενα παράδειγμα της απανθρωπιάς της διεθνούς Κοινότητας και ένα έγκλημα που θα βαραίνει τους παγκόσμιους άρχοντες. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σρεμπρένκα Γκόλιτς δήλωσε ότι τα 12 μωρά πέθαναν το 1992 εξαιτίας μιας επαίσχυντης απόφασης του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ να μην επιτρέψει την μεταφορά του οξυγόνου στη Σερβική Δημοκρατία . Η Ζέλικα Τούμπιτς, η μητέρα ενός από τα 12 μωρά , είπε ότι «αυτοί οι ήρωες ήταν μικροί και αβοήθητοι, και ήταν αρκετά μεγάλοι για να καταθέσουν τις αθώες ψυχούλες τους στα θεμέλια της Σερβικής Δημοκρατίας οπου σήμερα ο καθένας ζει με ελευθερία». 

ΤΕΣΛΙΤΣ. Η Πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Σέρπσκα Ζέλικα Τσιγιάνοβιτς δήλωσε ότι χάρη στα μέτρα της κυβέρνηση και την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού μπορεί να δοθεί μια επιπλέον αύξηση στις συντάξεις κατά 2,5%, η οποία δοθεί με την σύνταξη του Ιουλίου. Ο διευθυντής του Ταμείου Συντάξεων Μλάντεν Μίλιτς, δήλωσε ότι η νέα αύξηση απαιτεί επιπλέον 2.200.000 μετατρέψιμα Μάρκα το μήνα. Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο μέσος καθαρός μισθός στη Σερβική Δημοκρατία τον Απρίλιο ήταν 840 μετατρέψιμα Μάρκα, και ήταν 1,1% πάνω από το Μάρτιο. Η βιομηχανική παραγωγή στη σερβική Δημοκρατία αυξήθηκε κατά 4,2% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018. 

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ που συμμετέχει στο Φόρουμ Ασφαλείας της Μπούτβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς και δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σθεναρά το Μαυροβούνιο στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ. 

ΜΠΑΡ. Ο Επίσκοπος Μπούτβα-Νίκσιτς, οργάνωσε μνημόσυνο στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Στάρι Μπάρ υπέρ αναπαύσεως των Ψυχών της της ρωσικής αυτοκρατορικής οικογένειας Ρομανώφ. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η εξωτερική πολιτική του Βελιγραδίου δεν θα αλλάξει και ότι η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου που διερευνά τις συνέπειες στη Δημόσια Υγεία της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ του 1999, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο πρόταση για τη σύνθεση της Επιτροπής. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς δήλωσε μετα τη συνάντηση του με το γερμανό βουλευτή Μανουέλ Σάραζιν ότι το Βελιγράδι θέλει να επιλύσει όλες τις διαφωνίες με την Πρίστινα μέσα από διάλογο και με πολιτικά μέσα. Ο Γερμανός είδε και την κ. Γιοκσίμοβιτς που είναι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στη ΕΕ.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος των «Προοδευτικών», Ντάρκο Γκλίσιτς, ανακοίνωσε από την «TV Kopernikus» αλλαγές στις κομματικές οργανώσεις, που θα συνδυαστούν με απομακρύνσεις ορισμένων αποτυχημένων δημάρχων. Οι αλλαγές στο Κόμμα θα συζητηθούν από το Προεδρείο του Κόμματος στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, οπότε είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης .

 ΣΟΦΙΑ. Στο πλαίσιο της βουλγαρικής Προεδρίας , θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια υπουργική σύνοδος ΕΕ - ΗΠΑ, για θέματα των τομέων δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Οι πρόεδροι Βουλγαρίας και Ρωσίας συναντήθηκαν στο Σότσι στην έπαυλη «Μπορατσόφ Ρούτσεϊ» .Ο Πρόεδρος Ράντεφ δήλωσε ότι «Σκοπός της επίσκεψής είναι να επανέλθει ο πολιτικός διάλογος στο υψηλότερο επίπεδό μετά από μια διακοπή μεγάλης διαρκείας». 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Πρόεδρος Γιοχάνις συνεχίζοντας την πάλη του με την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση κάλεσε από τα χθεσινοβραδινά δελτία την πρωθυπουργό να ενημερώσει τον λαό εάν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων ως το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου