Μαΐου 30, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. H Κόκκινη Συμφωνία Ζάεφ-Τσίπρα που θα κλείσει τις επόμενες ημέρες και τα Σκόπια θα μπούν στο ΝΑΤΟ και θα αρχίσουν συνομιλές ενταξης με την ΕΕ. Κατόπιν αυτού η συμφωνία με την εγκριση των αγορών θα τεθεί σε δημοψήφισμα στα Σκόπια στις 8 Σεπτεμβρίου . Το όνομα που δέχτηκαν οι σύντροφοι Ζάεφ-Ντιμιτρόφ είναι το Ρεπούμπλικα Σέβερνα Μακεντόνιγια, αλλά, «παίζουν» ακόμα και το «Νόβα» και το «Γκόρνα». 

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Ζάεφ χθες έλειπε στη Μάλτα, όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ που του είπε ότι η Μάλτα υποστηρίζει πλήρως τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στις διαδικασίες της ευρω-ολοκλήρωσης. Ο Αιγαιάτης σ. Ντιμιτρόφ ολοκλήρωσε τις επαφές του στις Βρυξέλλες. Ο Αχμέτι έλειπε στην Πρίστινα, όπου ειδε τον συναγωνιστή από τον ΟΥΤΣΕΚΑ Χαραντινάι. Ο Αντόνιο (Μιλόσοσκι) του VMRO-DPMNE παρουσίασε 
11 σημεία που πρέπει να περιλαμβάνει ένας συμβιβασμός με την Ελλάδα. 
Ο Πρόεδρος Ιβανόφ, ζήτησε να ενημερωθεί. Στα δικαστήρια έπαιζαν τις υποκλοπές των συνομιλιών του Γκρουέφσκι και ο Ολιβερ,(Σπασόφσκι)είπε ότι είναι κακό πράγμα να γίνονται επιθέσεις σε δημοσιογράφους. 

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι μετά τη συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, δήλωσε ότι ο διάλογος με τη Σερβία θα τελειώσει με την αμοιβαία αναγνώριση .Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ανακοίνωσε ότι τα «μεγάλα νέα» από την ΕΕ σχετικά με τις θεωρήσεις για το Κοσσυφοπέδιο θα έρθουν σε 10 ημέρες. Ο Χαραντινάι είπε ότι οι ξένοι παραπλανήθηκαν από τους Σέρβους και ότι οι εργασίες στο μοναστήρι του Ντέτσανι γινόντουσαν σε ήδη υπάρχοντα δασικό δρόμο. 

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Δικαστήριο συνεχίζει τη διάσκεψη και δεν ανακοίνωσε την απόφαση για τον Λίβιου, που αναμένεται πλέον για τις 8 Ιουνίου. Ο Λίβιου απάντησε στους αποστάτες με μεταγραφές. Δυο Γερουσιαστές από το Κόμμα του Μπασέσκου(PMP), μεταγράφηκαν στους Σοσιαλδημοκράτες καθώς και 7 δημοτικοί Σύμβουλοι του Βουκουρεστίου. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να καλέσει τους οπαδούς του σε συλλαλητήριο στην Πλατεία της Νίκης στις 9 Ιουνίου για την υποστήριξη της κυβέρνησης της κ. Ντάντσιλα και για να καταγγελθεί η χειραγώγηση της δικαιοσύνης από το «παράλληλο κράτος». 
Την ίδια ημέρα η πλατεία επρόκειτο να φιλοξενήσει την παρέλαση της « Γκέι Υπερηφάνειας». 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα επισκεφθεί τη Γαλλία στις 17 Ιουλίου και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου από τις 5 Ιουνίου 2018. Σε ένδειξη της συμμαχικής αλληλεγγύης, η Ιταλία και η Ελλάδα θα βοηθήσουν στην προστασία του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου. Τα ιταλικά και τα ελληνικά αεροσκάφη θα ξεκινήσουν περιπολίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου. Η απόφαση αυτή, όπως τονίστηκε από το ΝΑΤΟ, δεν είναι απάντηση σε κάποια συγκεκριμένη απειλή, αλλά είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο που παρέχει το ΝΑΤΟ ως ασφάλεια στα μέλη του.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης του Σερβικού Εθνικού Συμβούλιου του Μαυροβούνιου Μόμτσιλο Βουξάνοβιτς έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον Ενημέρωσε ότι το Σερβικό Εθνικό Συμβούλιο ξεκίνησε πρωτοβουλία για να ακυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και ότι συγκεντρώνει υπογραφές για να γίνει δημοψήφισμα σχετικά με το θέμα. 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΙΕΒΟ. Ο καθηγητής λογοτεχνίας Μίλος Κοβάτσεβιτς δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την επιβολή μιας «Βοσνιακής γλώσσας» είναι μέρος του σχεδίου ομογενοποίησες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και θα οδηγήσει όχι μόνο στην κατάργηση της Σερβικής και Κροατικής γλώσσας, αλλά και για την κατάργηση των Σέρβων και των Κροατών ως έθνη.

 ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης εξέδωσε απόφαση την Τρίτη σύμφωνα με την οποία οι Σέρβοι στο Καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα, τη δυτική Ερζεγοβίνη και την Ποσαβίνα Posavina πρέπει να γίνουν συστατικός λαός και η σερβική γλώσσα και ισούται με τις άλλες δύο γλώσσες καθώς και η Κυριλλική γραφή. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος Βούκοτα Γκοβεντάριτσα κατήγγειλε ότι ο Νάσσερ Όριτς πέρασε από τη Σερβικη Δημοκρατία αλλά δεν συνελήφθη και ρώτησε τον υπουργό εσωτερικών γιατί τον άφησε να φύγει. Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς, είπε ότι το Υπουργείο δεν διέθετε πληροφορίες για το ότι ο διοικητής των Μουσουλμανικών δυνάμεων στη Σρεμπρένιτσα πέρασε από την Σερβική Δημοκρατία. 

ΣΟΦΙΑ. Ο υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Ρούμεν Ποροζάνοβ, ζήτησε από τον κινέζο ομόλογό του, Χαν Τσανφού, που επισκέπτεται τη Σόφια να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων προς την Κίνα. Όπως είπε ο κινεζος υπουργός οι διαδικασίες για να επιτραπεί η εξαγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι στο τελικό στάδιο και αναμένεται να διευθετηθεί το θέμα για την εξαγωγή καπνού προς την Κίνα, για την οποία ισχύουν κάποιοι προσωρινοί περιορισμοί για την εισαγωγή καπνού από την ΕΕ.

 ΣΟΦΙΑ. Η Εισαγγελία της Βάρνας άρχισε προανάκριση σχετικά με ένα κοντέινερ που περιείχε 2,5 τόνους αμφεταμινών , από την Κίνα, το οποίο εντοπίστηκε στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με την αστυνομία η αξία των αμφεταμινών στο εμπόριο θα έφτανε στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου