Μαΐου 16, 2018

Επί τροχάδην

Στη Βουλγαρία ξεκίνησε η επίσκεψη Ραχόι, που, «είναι φίλος από παλιά» με τον ευρω-Μπορίσοφ, και ο οποίος επαίνεσε την Βουλγαρική προεδρία, αλλά ενώ όλοι περίμεναν στη συνέντευξη Τύπου να πρωταγωνιστήσει το Κόσσοβο και ο Θάτσι, το κύριο θέμα ήταν ο κανονισμός για τις Μεταφορές και οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων. Στη Σόφια συνέπηξαν συμμαχία οι ομοσπονδίες Ούγγρων, Πολωνών, και Βουλγάρων φορτηγατζήδων κατά της μεταρρύθμισης Μακρόν και απομένει να πείσουν της κυβερνήσεις τους να διαμορφώσουν «μπλόκινγκ μαινόριτυ» στο Συμβούλιο. Καλά τα νέα από την οικονομία.Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,5%.
Στο Βουκουρέστι η πρωθυπουργός συνοδευόμενη από τον υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μελεσκάνου και την Αντιπρόεδρο Μπίρτσαλ πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, φωτογραφήθηκε στο τραπέζι με τον Πρόεδρο και ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» και ότι ζήτησε «συνεργασία των θεσμών με πιστή εφαρμογή του νομικού και συνταγματικού πλαισίου», και ότι «όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης, πρέπει να τις καθοδηγεί το εθνικό συμφέρον». Η κυβέρνηση απάντησε ότι την εξωτερική πολιτική της χώρας την χαράζει η κυβέρνηση και ότι οι ΗΠΑ, είναι ο κύριος στρατηγικός σύμμαχος, και εταίρος της Ρουμανίας». Στο δικαστικό μέτωπο η κ. Λάουρα ζήτησε την καταδίκη σε επτά χρόνια φυλάκιση του κ. Ντραγκνέα για την υπόθεση κατάχρησης εξουσίας όταν ήταν Νομάρχης. Ο Ντραγκνέα δήλωσε Αθώος.
Ο Αλβανός Πρωθυπουργός περιχαρής συναντήθηκε με τον Μακρόν στο Παρίσι, και ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε την πρόοδο της Αλβανίας στις μεταρρυθμίσεις. Στα Τίρανα ο Ταχίρι παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, και άκουσε τον εισαγγελέα να του απαγγέλει τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν μαζεύει τους φόρους από τις εταιρείες καυσίμων και τα Καζίνο που ήδη οφείλουν πάνω από 1 δις ευρώ.

Στα Σκόπια, ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με δυο αλβανικά κόμματα και με τους Ρομά για να μπουν στην κυβέρνηση. Πρόκειται για τη φράξια του Αφρίμ Γκάσι, της «Μπέσα» που έχει τρεις βουλευτές, τους δυο βουλευτές του «DPA», και την «Συμμαχία των Ρομά» της οποία ο βουλευτή Αμντί Μπαιράμ είναι ηδη συνεργαζόμενος. Ο ανασχηματισμός είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση. Ο Ζάεφ προσφέρει 9 θέσεις στο υπουργικό Συμβούλιο, κυρίως υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών και το υπουργείο Πολιτισμού. Το VMRO-DPMNE κατήγγειλε ότι ενας από τους 56 συμβούλους του Ζάεφ, ο Σίλβιο Αβραμόφσκι έχει εγκληματικό παρελθόν.

Στην Πρίστινα ο Χαραντινάι ενημέρωσε τους «Ευρω-πρέσβεις» για το νομοσχέδιο για την συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου που κατατέθηκε στην Συνέλευση. Στο Οράχοβατς μέλη του Συνδέσμου των δημοσιογράφων της Σερβίας και της Ένωσης δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου αποκάλυψαν μια αναμνηστική πλάκα στη μνήμη των εξασφαλισθέντων τον Αύγουστο του 1998 δημοσιογράφων του ραδιόφωνου της Πρίστινα Τζούρο Σλάβιτς και Ράνκο Πέρεβιτς.

Στο Μαυροβούνιο που το κύριο θέμα είναι η αύξηση της τιμής των καυσίμων, αφού η επίθεση κατά της δημοσιογράφου «πάλιωσε» και «συνεχίζοντα οι έρευνες», η κυβέρνηση πλήρωσε την πρώτη δόση των 68.9 εκ, ευρώ στην ιταλική «A2A» για την επαναγορά των μετοχών της εταιρίας ηλεκτρισμού του Μαυροβουνίου (EPCG) που είχε «ιδιωτικοποιηθεί επιτυχώς».

Ο Βούτσιτς που επισκέφτηκε το Ντίσελντορφ και αύριο θα πάει στη Σόφια, έδωσε συνέντευξη στους «Financial Times» και είπε ότι «δεν θα γίνει ο Νέος Ορμπάν», όταν μπει την ΕΕ και ότι δεν θέλει να ενταχθεί στην Ευρώπη αν πρέπει να πληρώσει την ένταξη με το Κόσσοβο.
Στην Μπάνια Λούκα ασχολούνται με το προσφυγικό και τον νεκρό Νταβίντ, και στο Σαράγιεβο με τον εκλογικό νόμο και την συγκέντρωση του Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου