Μαΐου 27, 2018

Οι Αλβανοί έκαναν πίσω στο Ντέτσανι

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Σεφίκ Τζαφεροβιτς θα είναι ο υποψήφιος του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης την Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης από τις τάξεις του Βοσνιακού λαού, αποφασίστηκε στο Συνέδριο του SDA στο Σεράγεβο. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ χαρακτήρισε ως επιτυχημένη την επίσκεψη του στη Ρωσία και τη συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο , και είπε ότι η υπακοή σε ορισμένες δυτικές χώρες, δεν θα βοηθήσει τη Σερβική Δημοκρατία, αλλά θα τη βοηθήσει στα σίγουρα η εταιρική της σχέση με τη Ρωσία. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ / ΝΤΕΤΣΑΝΙ. Ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Θεοδόσιος κατήγγειλε στους εκπροσώπους της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και της KFOR ότι οι Αρχές της Πρίστινα ξεκίνησαν παράνομες εργασίας εντός της προστατευμένης ζώνης γύρω από το μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι .Δεκατρείς μη κυβερνητικές οργανώσεις από το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απαίτησαν επείγουσα αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα και ζήτησαν να πιεστούν οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου να εγκαταλείψουν τη συνέχιση της παράνομης κατασκευής δρόμου μέσα από την προστατευόμενη ζώνη στο μοναστήρι Βισόκι Ντετσάνι. Τις παράνομες ενέργειες καταδίκασε και η Σερβική Λίστα. Μετά την κινητοποίηση η Πρίστινα απέσυρε τις μπουλντόζες. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα συνεχιστεί στις Βρυξέλλες ο διάλογος με την Πρίστινα, προσθέτοντας ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο για συνομιλίες και για ένα συμβιβασμό. 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ .Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανακοίνωσε την απόφαση για την αγορά από την Κροατία μεταχειρισμένων μαχητικων F-16 από το Ισραήλ.

 ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν την διαλεύκανση της άλυτης ακόμα δολοφονίας του αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Νταν», Ντούσκο Γιοβάνοβιτς. Ανακοίνωση για τη δολοφονία εξέδωσε και η Ένωση Δημοσιογράφων. 
   ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για εγκλήματα πολέμου της Σερβικής Δημοκρατίας , Μίλοραντ Κόγιιτς ανακοινώσε ότι ο Εισαγγελέας Μίροσλαβ Γιάνιτς ζήτησε την ακύρωση της αθωωτικής αποφάσεως, για τον Νάσερ Όριτς και τον Σαμπαχουντίν Μούχιτς λόγω των πολλών παραβίασεων της ποινικής δικονομίας διαδικασίας κατά την πρωτοβάθμια δίκη. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι ο απώτερος στόχος μιας πιθανής επανάληψης της δίκης του Νάσερ Όριτς, διοικητή του στρατού των Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, είναι να αποκαλυφθεί η αλήθεια . 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντράγκαν Λούκατς με επιστολή τπου προς το Κοινοβούλιο ανέφερε ότι Ερευνητική Επιτροπή για το θάνατο του Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς με επικεφαλής τον Μπόρισλαβ Μπορένοβιτς εχει καταχραστεί την εμπιστοσύνης της Βουλής . Και δήλωσε ότι δεν έχει καταγραφεί στην ιστορία ένα άτομο εναντίον του οποίου διεξάγεται ανάκριση για ποινικά αδικήματα να ανακρίνει τα μέλη της Εισαγγελίας.Το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα ,(SDS) ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το σύνολο των ισχυρισμών του υπουργού Εσωτερικών. Ο Αντιρπόεδρος της Κοινοβουλευτικής Εξεταστικής Επιτροπής για τον Νταβίντ Ντραγκίσεβιτς, Ντάγκο Κάλαμπιτς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής για να συζητήσει τις ανακοινώσεις που εκδίδει μόνος του ο Μπράνισλαβ Μπορένοβιτς. Η Αντιπρόεδρος του SNSD Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι είναι καιρός πιά να σταματήσει η χειραγώγηση των πολιτών και η κακοποίηση των Θεσμών. 

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ . Ο Κροάτης Συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς, δήλωσε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στη Φρανκφούρτη, ότι οι Κροάτες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης δεν θα εγκαταλείψει την ισότητα με τους άλλους δύο συστατικούς λαούς που διασφαλίζεται από το Σύνταγμα. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Σέρβος συμπρόεδρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης , Μλάντεν Ιβάνιτς, παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τους φονευθέντες 56 γέρους γυναίκειες και παιδιά πριν από 26 χρόνια στην Γιοσάνιτσα, κοντά στη Φότσα . Στο μνημόσυνο θα αναγνωστούν και τα ονόματα των 17 Σέρβων στρατιωτών από τη περιοχή που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου. Στο Γιάσικ του Τρέμπινιε έγινε μνημόσυνο για τους 32 νεκρούς του Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας και στο χωριό Ράπτη, στην Μπόμπανι για τους δικούς τους 23 πεσόντες. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία.

 ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις για τη σύλληψη των εμπόρων ναρκωτικών που απειλούν την ασφάλεια των πολιτών θα συνεχιστούν. 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε το θάνατο του στρατιώτη Κονραντ Ρόμπινσον που υπηρετούσε στη βάση «Μποντστιλ» στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι ο δεύτερος θάνατος Αμερικανού στρατιώτη σε αυτή τη βάση από την αρχή του τρέχοντος έτους. 

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο υπουργός Εργασίας, και Βετεράνων Πολέμου Μιλένκο Σαβάνοβιτς, δήλωσε ότι περισσότερα από 1.500 παιδιά πεσόντων έχουν βρει δουλειά μέσω του υπουργείου αλλά ότι περίπου άλλα τόσα εξακολουθούν να είναι άνεργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου