Μαΐου 14, 2018

Ρουμανικό βέτο στις Βρυξέλλες

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ . Περίπου 3000 θαυμαστές της Λάουρας και οπαδοί του Προέδρου Γιοχάνις συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Νίκης στο Βουκουρέστι, για να διαμαρτυρηθούν για το «Κριμιναλιστάν» , τη διαφθορά , και κατά των προσπαθειών της κυβέρνησης να ποδηγετήσει την Δικαιοσύνη, με το σύνθημα, «Θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς δικτατορία».
Συγκεντρώσεις έγιναν και στην Τιμισοάρα, το Ιάσιο, και το Κλούι, αλλά εκεί, οι οργωτές μίλησαν για «εκατοντάδες διαδηλωτές».
Ο Γιοχάνις έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στους πολίτες λέγοντας ότι «η δράση της Κοινωνίας των Πολιτών είναι σημαντική για να επαναφέρει τους κυβερνώντες πίσω στο πραγματικό κόσμο». Σε ερώτηση δημοσιογράφου να σχολιάσει τα συλλαλητήρια, ο Γιοχάνις δήλωσε: «Υποθέτω ότι οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, επειδή είναι θυμωμένοι».
Ο Πρόεδρος κάλεσε τον υπουργό εξωτερικών για εξηγήσεις μετα το βέτο της Ρουμανίας στο σχέδιο δήλωσης της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι δεν ενημερώθηκε ούτε του ζητήθηκε να εκφέρει τη γνώμη του. «Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα ότι των κακών αποφάσεων των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτοί, χρησιμοποιούν την ασάφεια της νομοθεσίας και πρόβαλαν βέτο σε ένα έγγραφο της ΕΕ χωρίς διαβούλευση με τον Πρόεδρο. Αυτή είναι ήδη η δεύτερη φορά που προσπαθούν να διεξάγουν το εξωτερική πολιτική ερήμην μου», είπε, και κατηγόρησε τους Σοσιαλιστές ότι συμμάχησαν με τον ευρωσκεπτικιστή Ορμπάν και τους Τσέχους, για να μπλοκάρουν την ανακοίνωση της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου