Μαΐου 04, 2018

Τα 26 χρόνια από το έγκλημα των μουσουλμάνων στην Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Παρουσία του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς, έγινε το 26ο μνημόσυνο για τους στρατιώτες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που δολοφονήθηκαν στην οδό Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο το 1992.
Οι Σερβοβόσνιοι συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Οδό Ντομπροβολιάτσκα στο Σεράγεβο για δεύτερο χρόνο έκαναν το μνημόσυνο , στο νεκροταφείο του Μιλιέβιτσι κοντά στο ανατολικό Σεράγεβο, διότι οι μουσουλμάνοι δεν τους επιτρέπουν να βάλουν μια αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των θυμάτων στην Οδό Ντομπροβολιάτσκα.
Οι μουσουλμάνοι , πολιορκούσαν 400 νεοσυλλέκτους άνδρες του JNA σε στρατόπεδο εντός του Σεράγιεβο.
Ο διοικητής τους, στρατηγός Μιλούτιν Κούκανιατς διέταξε, την 2α Μαΐου, τη σύλληψη στο αεροδρόμιο του Αλία Ιζεμπέκοβιτς και της κόρης του ενώ επέστεφαν από τη Λισαβόνα. Ο Ιζετμπέκοβιτς και η κόρη του κρατήθηκαν στο στρατόπεδο του JNA στην Λούκαβιτσα.
Το πρωί της 3ης Μαίου 1992 συμφωνήθηκε με την μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Μιλόσεβιτς η ανταλλαγή, των στρατιωτών με τον Ιζετμπέγκοβιτς, αλλά ο διοικητής του μουσουλμάνων Εγιούπ Γκάνιτς ,μόλις εξασφάλισε την ελευθερία του Ιζεμπέγκοβιτς διέταξε επίθεση στο κομβόι του Γιουγκοσλαβικού Στρατού (JNA) που αποχωρούσε συνοδεία των κυανοκράνων από το στρατώνα τους. Δολοφονήθηκαν 46, και συνελήφθησαν ως όμηροι 286 από τους οποίους 71 με σοβαρά τραύματα.
Ο Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς είπε ότι είναι ένα οδυνηρό γεγονός ότι κανείς δεν έχει προσαχθεί στη δικαιοσύνη 26 χρόνια μετά το έγκλημα στην Οδό Ντομπροβολιάτσκα , και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον τα δικαστήρια θα λειτουργούν με βάση την δικαιοσύνη , και όχι την πολιτική.
Ο πρόεδρος του SDS Βούκοτα Γκοβεντάριτσα είπε ότι εκτός από τα θύματα 265 χρόνια μετά έχουν δολοφονηθεί η αλήθεια και η δικαιοσύνη.
Ο βουλευτής των SNSD Στάσα Κόσαρατς δήλωσε ότι οι δολοφονίες των στρατιωτών στις 3 Μαΐου 1992, στην Οδό Ντομπροβολιάτσκα, είναι αναμφισβήτητα ένα έγκλημα πολέμου.
H Ένωση των οικογενειών των αγνοουμένων και δολοφονηθέντων Σέρβων στην πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε από τις αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τις δικαστικές αρχές να τιμωρήσουν επιτέλους τους υπεύθυνους για το έγκλημα πολέμου που διεπράχθη στην οδό Ντομπροβολιάτσκα.
Επίσης χθες πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στη Μόντριτσα για τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες για την απελευθέρωση του Δήμου από τις μουσουλμανικές και κροατικές δυνάμεις. 

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Και η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των Κροατών και των Μουσουλμάνων στην αμερικανική πρεσβεία , για τον εκλογικό νόμο, δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς οι μουσουλμάνοι επιμένουν να εκλέγουν τους εκπροσώπους των Κροατών. Συμφώνησαν πάντως, να ζητήσουν τη γνώμη της Επιτροπής της Βενετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου