Απριλίου 24, 2018

Ο Τουσκ στα Βαλκάνια για τα δει τα «συνεταιράκια» του. Ο Τσιπρά στο Βουκουρεστι για να μην λείπει η Σερβία

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα πραγματοποιήσει, από σήμερα 24 έως και την 27η Απριλίου, περιοδεία στα κράτη της Δυτικής Βαλκανικής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο και την πΓΔΜ. Το γραφείο του Προέδρου Τουσκ, ανέφερε ότι η περιοδεία σχετίζεται και με την προετοιμασία της συνόδου κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια την 17η Μαΐου.
Ο κ. Τουσκ θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριόνι που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Κροατίας και της Σλοβενίας, και στην οποία συμμετέχουν η Σερβίας, το Μαυροβουνίο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πΓΔΜ, η Αλβανία και το Κόσσοβο, που θα γίνει στα Σκόπια.
Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, ξεπέρασε και το Ισπανικό «Βέτο» για το Κοσσυφοπέδιο, και ούτω η διακήρυξη της συνόδου Κορυφής στη Σόφια θα αναφέρεται σε «Εταίρους» αντί για «Χώρες-Μέλη».Έτσι θα προσέλθουν στη Σόφια και οι Ρουμάνοι.
Για τους Σέρβους , αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο.

Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Δυτικών Βαλκανίων, της Σόφιας, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Τετραμερούς Συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα και του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι τέσσερις ηγέτες θα συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, καθώς στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας Στην Τετραμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει αμοιβαία ενημέρωση για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της επιρροής τρίτων κρατών στην περιοχή, με στόχο να διασφαλιστεί η θεσμική διαδικασία για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης θα εξεταστούν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών κ.α.

Η σημερινή Τετραμερής Συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της Τριμερούς Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σερβίας, στη Θεσσαλονίκη, τις διμερούς Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Καβάλα και των δύο Τετραμερών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, στη Βάρνα και στο Βελιγράδι, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου