Απριλίου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Εάν το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου υιοθετήσει την πλατφόρμα της κυβέρνησης που ορίζει ότι οι συνομιλίες με τη Σερβία στοχεύουν στην αναγνώριση από τη Σερβία της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου , η σερβική πλευρά θα εξετάσει να μια τέτοια πράξη συνιστά μονομερή διακοπή του διαλόγου.

ΚΟΣΟΦΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Ο επικεφαλής του γραφείου της Σερβικής Κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μιτρόβιτσα, δήλωσε ότι η Σερβία θα συνεχίσει να κτίζει διαμερίσματα, για τη στέγαση των Σέρβων στη Βόρεια Μιτρόβιτσα.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας, της Σερβίας και της Λευκορωσίας συμφώνησαν το πλαίσιο της επικείμενης κοινής στρατιωτικής άσκησης «Σλαβική Αδελφότητα 2018» που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, στο Νοβοροσίσκ.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στον κόσμο επισήμανε ότι υφίσταται διαφθορά σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης στην Αλβανία , και εκτός από την εκτεταμένη διαφθορά σε όλους τους τομείς της κυβέρνησης, επισημαίνονται περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των σημερινών εφημερίδων μια μεγάλη ξένη υπηρεσία πληροφοριών, με τη συμμετοχή ενός μέρους των υπηρεσιών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και άτομα από τον χώρο της αντιπολίτευση της Σερβικής Δημοκρατίας ετοιμάζουν μια άγρια επίθεση στη Σερβική Δημοκρατία με στόχο την συνολική αποσταθεροποίηση της σημερινής κυβέρνησης και του Προέδρου Μίλοραντ Ντόντικ πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές Οκτωβρίου.

ΖΒΟΡΝΙΚ. Ο επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Αλουμίνας από το Ζβόρνικ , Μίλοραντ Μότικα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, που επισκέφτηκε το εργοστάσιο για να υποστηρίξει τη διοίκηση και τους εργαζομένους στις δύσκολες στιγμές για την εταιρεία και επειδή ο τραπεζικός της λογαριασμός δεν έχει μπλοκαριστεί, και συνεχίζεται η λειτουργία και η παραγωγή. Ο Πρόεδρος Ντόντικ ότι είναι υπερήφανος για το γεγονός ότι διατηρήθηκε ανοιχτή η εταιρεία Αλουμίνας με 1.500 εργαζομένους και περισσότερα από 300 εκατομμύρια τζίρο.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η πρόεδρος του Ρωσικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκα, θα αρχίσει την επίσημη επίσκεψη της στην Βοσνία Ερζεγοβίνη τη Δευτέρα, 23 Απριλίου. Στις 24 Απριλίου θα πάει στην Μπάνια Λούκα και θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο αρχηγός του Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» Ντράγκαν Μάρκοβιτς -Πάλμα δήλωσε ότι η Σερβία θα «διακόψει τις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ εάν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην Ε.Ε η παράδοση στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και του Μετόχιου».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, Αντρέα Ορίζιο ,δήλωσε ότι είναι σημαντική η συνεργασία με την αποστολή αυτής της οργάνωσης, της οποίας η εμπειρία είναι πολύτιμη για τη βελτίωση των διαδικασιών μεταρρύθμισης στη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Κατά τις συνομιλίες με μέλη της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς τόνισε τη σημασία των καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, προσθέτοντας ότι η Σερβία θέλει να συμμετάσχει περαιτέρω στην προώθηση όλων των μορφών συνεργασίας, ιδίως στον τομέα της οικονομίας.

ΝΤΡΒΑΡ. Ο Σέρβος βουλευτής στο Κοινοβόυλιο των Λαών της FBiH, Μίλε Μαρτσέτα, είπε ότι η σερβική ομάδα δεν υπάρχει, ότι οι βουλευτές δεν εμφανίζονται στις συνεδριάσεις και ότι οι Σέρβοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα στην FBiH.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ . Το σερβικού Εθνικού Συμβουλίου και η Αντιφασιστική Ομοσπονδία Παλαιμάχων διοργάνωσαν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων του Γιασένοβατς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Έρευνα που διεξήχθη από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και το Υπουργείο Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου. Διαπίστωσε ότι το 42% των γυναικών στο Μαυροβούνιο, υπέστησαν «κάποιο είδος βίας» είτε από τους συζύγους είτε από τους συντρόφους τους.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Υπουργός Εργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε δημόσια έργα που θα δημιουργήσουν περίπου 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη Χριστιάν Χόμμαν , δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα καθήκοντα προτεραιότητας για τους πολιτικούς στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η ακρόαση για την έφεση του Ράντοβαν Κάρατζιτς ενώπιον του Διεθνούς Επιπρόσθετου Μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη, 23 Απριλίου και 24 Απριλίου και οι δικηγόροι του ελπίζουν να αποδείξουν ότι ο Κάρατζιτς δεν συνδέονταν με τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Περισσότερες από 100 προσφυγές κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων του Μαυροβουνίου σχετικά με τους Κροάτες κρατουμένους των πολέμων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κατατέθηκαν στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο της Μπάνια Λούκα θα εχει πτήσεις προς δύο μεγάλες ευρωπαϊκούς προορισμούς από το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι οι σχετικές συζητήσεις με την ενδιαφερόμενη αεροπορική εταιρεία έχουν ολοκληρωθεί.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από χθες επίτιμος πολίτης της Νόβι Παζάρ .Οι δημοτικοί σύμβουλοι το αποφάσισαν την Παρασκευή με την ευκαιρία της Ημέρας Πόλης, 20 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου