Απριλίου 11, 2018

Βαλκανικά Θέματα επί τροχάδην

Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δήλωσε ότι η Κοινότητα των Σερβικών Δήμων θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου .
Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι ο Χασίμ Τάτσι απειλεί ευθέως με προσφυγή στα όπλα, και ότι ο κύριος στόχος των πολιτικών δραστηριοτήτων του είναι να δημιουργήσει μια μεγάλη Αλβανία.
Στο Μόσταρ ο Ευρω-Μπορίσοφ από το Βήμα της 21ης Διεθνούς Οικονομικής Έκθεσης, είπε ότι «η ΕΕ θέλει ειρήνη και ευημερία στα Βαλκάνια» και κάλεσε τους μουσουλμάνους, τους Κροάτες, και τους Σέρβους, «να δείξουν αλληλοκατανόηση», διότι, «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενωθούμε στα Βαλκάνια γύρω από τον στόχο της ειρήνης και της ευημερίας». Αναφερόμενος στην «ένταση» των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου και την υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «που αν αποτύχει, θα μπλοκάρει μόνιμα την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης», τόνισε ότι «οι ηγέτες των Βαλκανίων θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα, κατανοώντας ότι το πιο σημαντικό είναι η ειρήνη». Ο Ευρω-Μπορίσοφ εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι παρά το πρόβλημα που δημιουργεί το ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, η συνάντηση κορυφής των κρατών της Δυτικής Βαλκανικής στη Σόφια, θα πραγματοποιηθεί, την 17η Μαΐου. Ο Ευρω-Μπορίσοφ μίλησε και στον τηλέφωνο με τον Θάτσι.
Ο Σέρβος πρόεδρος που μετά την έκθεση πήγε στο Τρέμπινιε και  εγκαινίασε μαζί με τον Ντόντικ το εκεί Σερβικό Γενικό Προξενείο, δήλωσε ότι τον ανησυχεί η πιθανότητα η αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλλει κυρώσεις στη Σερβία, επειδή ακλουθεί την δική της πολιτική και δεν προσαρμόζεται στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι απόντες από το Μόσταρ συμπρόεδροι, ησαν ο μεν Ιβανιτς την Κωνσταντινούπολη όπου «φίλησε το χέρι του Βαρθολομαίου», ο δε Ιζετμπέκοβιτς ήταν στο Σαράγιεβο όπου «είχε διαβουλεύσεις με την μουσουλμανική κοινότητα». 
Στο Κόσσοβο, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Τριντόν Γκάσι τον οποίο ο Θάτσι αρνιόταν να διώξει τελικά παραιτήθηκε, διευκολύνοντας την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ Χαραντινάι και Θάτσι.
Στο Σκόπια, το «ράδιο Λίμπερτι» στην εκπομπή του στο γλωσσικό ιδίωμα «ΑΣΝΟΜ 1944», μετέδωσε ότι το νέο όνομα της πΓΔΜ εχζει συμφωνηθεί και θα είναι «Γκόρνοματσντόνιγια»μ και ότι το συζητούμενο τώρα είναι το «έργκα όμνες». Σήμερα στις 11.00 είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση για την πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης Ζάεφ. Το «Βεμερό» ελπίζει σε «ατύχημα» λόγω της έντασης μεταξύ των αλβανών. Μάλιστα ανακοίνωσαν ότι ο φονευθείς μπροστά στα γραφεία του DUI Ναίμ Ρετζέπι ήταν μαφιόζος που αποφυλακίστηκε με την αμνηστία που έδωσε ο Ζάεφ.
Στο Μαυροβούνιο, που εφαρμόζουν τα αμερικανικά πρότυπα και παρακολουθούν την ανεργία από εβδομάδα σε εβδομάδα ο Οργανισμός Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Εβδομάδα οι άνεργοι ήταν 46.220 και αποτελούσαν το 19,92% του εργατικού δυναμικού έναντι του 20,25% της προηγούμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου