Απριλίου 18, 2018

Ζάεφ ante portas

Επί τροχάδην

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοινώθηκε από την Υπάτη Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, διαπίστωσε ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων επιβεβαιώνουν το Ευρωπαϊκό τους μέλλον», και εισηγήθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της πΓΔΜ και της Αλβανίας. Η Υπάτη , ανακοίνωσε επίσης ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο σημείωσαν ικανοποιητική πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και ότι ετοιμάζεται η γνωμοδότηση σχετικά με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξη σχετικά με την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στη Σόφια ο Ευρω-Μπορίσωφ «εξέφρασε την ικανοποίησή του» διότι η Βουλγαρική προεδρία «εργάστηκε εντατικά για το σκοπό αυτό τους τελευταίους μήνες. Η βουλγαρική προεδρία δήλωσε ότι «οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να βοηθήσουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ένωση, με συγκεκριμένες πρόσθετες πρωτοβουλίες». 
Ο Μπόικο Μπορίσοφ, που χθες συναντήθηκε με την Σιλβί Βαρτάν είναι υποψήφιος για «Ευρωπαϊκή προσωπικότητα του έτους», και το βραβείο θα του απονεμηθεί στο Σεράγιεβο στις 6 Ιουλίου.

Στα Σκόπια πλέουν σε πελάγη ευρω-ευτυχίας, παρά τη δήλωση του κ. Μακρόν, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να δεχθεί οποιαδήποτε νέα μέλη σύντομα». Ο Ζάεφ δήλωσε ότι «κάναμε είναι βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και χαιρέτισε την «καθαρή σύσταση».Οι «ευρω-σκεπτικιστές», διερωτούνται , εάν η πΓΔΜ θα πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων εάν δεν εχει λυθεί ως τον Ιούνιο η διαφορά με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση στην 64η Συνεδρίαση της ενέκρινε τους «κανονισμούς για την έναρξη της εφαρμογής των μέτρων για τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης». Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ο Υπουργός των οικονομικών Ντράγκαν Τεβντόφσκι είχαν συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Στα Σκόπια ήταν για επίσκεψη και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι.

Στα Τίρανα επικράτησε επίσης ευρω-Ευτυχία . Ο Ράμα εξήγησε ότι «το μήνυμα του Μακρόν απευθύνονταν σε ακροατές εντός της ΕΕ και πρέπει να αναγνωστεί ως προτροπή για βαθιά μεταρρύθμιση εντός ΕΕ», ευχαρίστησε όλους τους προκατόχους του, και επέκρινε την αντιπολίτευση .Ο Υπουργός Εξωτερικών ,είπε ότι είναι, «μια μεγάλη μέρα για την Αλβανία». Από το Βερολίνο ο κ.Μπάσα, δήλωσε ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα στο Βερολίνο. Διότι οι Χριστιανοδημοκράτες είναι σκεπτικιστές σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Η φίλη του Ράμα, ευρω-πρέσβειρα Ρομάνα Βλαχούτιν είπε ότι , «η Αλβανία έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ευτυχισμένη». Ο ανθύπατος Ντόναλντ βρέθηκε για λίγο στην άκρη, να και απαγόρευσε λόγω διαφθοράς στον διαγραφέντα από το Κόμμα σοσιαλιστή φαρμακοβιομήχανο Τομ Ντόσι, της Φάρας Κελμέντι, ενώ ο τέως γενικός εισαγγελέας Αντράτικ Λάλα δήλωσε ότι ο κ.Λού είναι στην Αλβανία, ανακριτής, εισαγγελέας, δικαστής, και εφετείο, και κρίνει ποιος είναι ένοχος και ποιος Αθώος.

Στο Σεράγιεβο , οι απειλές πολέμου από τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, εξελίσσονται σε σοβαρό ζήτημα. Ο Μλάντεν Ιβάνιτς, δήλωσε ότι «δεν είναι μια άτυχη στιγμή», αλλά «μια εσκεμμένη πρόκληση», στην οποία πρέπει να δοθεί μια σοβαρή απάντηση. Ο Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς, τον οποίο φιλοξενούν μονίμως τα «παράθυρα» είπε ότι εξτρεμιστικές δηλώσεις του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αποτελούν μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, αλλά επίσης αποκαλύπτουν ότι το SDA διατηρεί υπό τον έλεγχό του εργοστάσια όπλων. Ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Μπάνια Λούκα είπε ότι η ρητορική του Ιζετμπέγκοβιτς, δεν είναι μια νέα πολιτική, αλλά η συνέχιση της πολιτικής του πατέρα του Αλία Ιζετμπέγκοβιτς. Το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου υποχρεώθηκε να βγάλει ανακοίνωση στην οποία δεν αναφέρθηκε στον Ιζετμπέγκοβιτς αλλά σημείωσε ότι είναι «πάρα πολύ αντιπαραγωγική η προκλητική ρητορική» και ότι «όλα τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να επιλέγουν προσεκτικά και υπεύθυνα, τα λόγια τους». Η Ανθύπατος έβγαλε δήλωση κύκλων της πρεσβείας που είπαν ότι «οι αναφορές σε οπλισμό ή τα όπλα και οι απειλές είναι επικίνδυνες και δεν πρέπει να αποτελούν μέρος του δημόσιου λόγου». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη , να τροποποιήσει άμεσα την εκλογή νομοθεσία για να διασφαλιστεί ότι θα είναι δίκαιες οι εκλογές του Οκτωβρίου και η απρόσκοπτη εφαρμογή των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Στη Μπάνια Λούκα τέθηκε το ζήτημα των σχολικών βιβλίων για τα παιδιά των μουσουλμάνων της FBiH. Η Μίλιτσα Μάρκοβιτς, μέλος της αντιπροσωπείας των Σέρβων τ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι η καλλιέργεια του μίσους στα σχολεία της FBiH είναι ένα επιχείρημα που υπέρ της ειρηνικής διαίρεσης του κράτους . Ο Σερτζαν Πέρισιτς, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής στο Ανατολικό Σεράγεβο είπε ότι η εισαγωγή στα βιβλία της ιστορίας στα δημοτικά σχολεία στα τέσσερις καντόνια της FBiH αναφορών ότι «οι Σέρβοι διέπραξαν γενοκτονία και εθνοκάθαρση εναντίον των Βόσνιων», οδηγεί στη διάλυσή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Ενδιαφέρουσα προεκλογική εξέλιξη είναι και η απόπειρα μιας ομάδας «απόστρατων» του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να «μπουκάρουν» στο κτίριο του Κοινοβουλίου της FBiH, στο Σεράγεβο, για να βρουν το δίκιο τους, και η άγρια σύγκρουση με τις ειδικές δυνάμεις.

Στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η ανακοίνωση του ψευτοπρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι ότι η Πρίστινα ακολουθεί την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών αποδεικνύει ότι «το Κοσσυφοπεδίου δεν υφίσταται ως κράτος» και σημείωσε ότι δεν ήταν οι Αλβανοί αντίπαλοι της Σερβίας, και δεν δημιούργησαν αυτοί το λεγόμενο κράτος του Κοσσυφοπεδίου. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» έγραψε χθες ότι, «μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η Δύση προετοιμάζει, ως μέρος της γεωστρατηγικής αναμέτρησης με το Κρεμλίνο, νέες πιέσεις για τη Σερβία και ένα νέο πακέτο εκβιασμών για το Βελιγράδι σχετικά με τα ζητήματα του Κοσσυφοπέδιου , της Σερβικής Δημοκρατίας και των σχέσεων με τη Μόσχα.

Στην Πρίστινα, ο πολέμαρχος Θάτσι, που είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Καγκελάριο Μέρκελ δήλωσε για την έκθεση της Επιτροπής : «Αρκετά με τις εκθέσεις. Εμείς χρειαζόμαστε την κατάργηση των θεωρήσεων». H LDK ξεκίνησε «εκστρατεία διαφάνειας» ζητώντας πλήρη έλεγχο των κυβερνητικών δαπανών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, (ΔΝΤ), αναθεώρησε την εκτίμηση για τις προοπτικές της Ρουμανικής οικονομίας για το 2018, προς τα πάνω, αλλά βλέπει επιβράδυνση το 2019. Σύμφωνα με την έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές, η Μάλτα και η Ρουμανία θα έχουν φέτος τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη , με 5,7% τ και 5,1% , αντιστοίχως. Για το 2019, το ΔΝΤ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρουμανίας 3,5%. Το ΔΝΤ προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των τιμών καταναλωτή από 3,3% σε 4,7%, αλλά περιμένει επάνοδο στο 3,1% το 2019. Το ΔΝΤ περιμένει και μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας. Από το 5,2% που προέβλεπε πριν τώρα προβλέπει, 4,6%.

Στην Ποντγκόριτσα, ανακοινώθηκε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, Μίλο Τζουκάνοβιτς, για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου. Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάροβιτς δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο θα ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα κεφάλαια διαπραγμάτευσης στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ και ότι θα ολοκληρωθεί η ένταξη μέχρι το 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή , στην έκθεση της, ζήτησε πρόοδο «του κράτους δικαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου