Μαρτίου 12, 2018

Βοσνία και Ερζεγοβίνη: Το ΝΑΤΟ βλέπει παντού ρωσικό δάκτυλο

Κατά τη διάρκεια κατάθεσης του ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, ο διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στρατηγός Κούρτις (Μάικ) Σκαπαρότι είπε ότι η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην Ευρώπη ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για την συμμαχία τόσο στο πολιτικό όσο και το στρατιωτικό επίπεδο κυρίως στα δυτικά Βαλκάνια.
Ο αμερικανός στρατηγός είπε ακόμα ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί τις καλές σχέσεις της με τους ηγέτες της Σερβικής Δημοκρατίας για να υπονομεύσει τους θεσμούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης».
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ απάντησε ότι «ένα πρόσωπο όπως ο διοικητής της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου, όπως ο στρατηγός Σκαπαρρότι , θα έπρεπε να δείχνει μεγαλύτερη υπευθυνότητα όταν μιλάει, και ασχολείται με ένα θέμα και βγάζει συμπεράσματα».
«Το γεγονός ότι κόλλησε μια ετικέτα σε ένα λαό μόνο και μόνο επειδή έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά ανεύθυνο αλλά και επικίνδυνο επειδή προέρχεται από ένα άτομο από μια τόσο υψηλή θέση », δήλωσε ο Ντόντικ, που τόνισε ότι η Σερβική Δημοκρατία δεν αποσταθεροποίησε οποιοδήποτε ιδρύματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης είτε αυτοτελώς είτε με τη βοήθεια άλλου , και ότι «οι άνθρωποι του ΝΑΤΟ στη Βοσνία Ερζεγοβίνη το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά».
Ο κ. Ντόντικ τόνισε ότι ο στρατηγός Σκαπαρρότι παραπληροφόρησε την αμερικανική Γερουσία στο πλαίσιο της αντιηρωικής υστερίας και ότι «οι Σέρβοι είναι απλώς παράπλευρες απώλειες», αυτού του ειδικού πολέμου εναντίον της Ρωσίας. 

Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ παρέλαβε χθες από το δήμαρχο της Σρεμπρένιτσα Μλάντεν Γκρούισιτς, την τιμητική διάκριση που του απένειμε το Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια μαζί με τον υπουργό άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και το δήμαρχο της Σρεμπρένιτσα εγκαινίασαν στο Ποτοτσάρι μια μονάδα παραγωγής εμπορευματοκιβωτίων που σε πρώτη φάση θα απασχολήσει 25 άτομα.

Ο Πρόεδρος Ντόντικ δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε απόφαση του Υπάτου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ακόμη και αν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία.

«Ο ύπατος εκπρόσωπος δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα», δήλωσε ο Ντόντικ σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας ότι αυτό το σενάριο Επαναλαμβάνεται τα τελευταία 20 χρόνια. «Οι Βόσνιοι όταν θέλουν να περάσουν κάτι, κάνουν φασαρία πριν από τις εκλογές, και στη συνέχεια ζητούν από τον Ύπατο να επιβάλει κάτι λόγω έλλειψης χρόνου», δήλωσε και πρόσθεσε ότι , αν η Βοσνία Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να λειτουργήσει, τότε θα πρέπει να «καθίσουμε» και να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε επιβεβλημένη λύση», τόνισε ο Ντόντικ, που επανέλαβε ότι ο Ύπατος , «ο οποίος λαμβάνει ένα μισθό 24.000 ευρώ το μήνα , γράφει αρνητικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο για να δικαιολογήσει την αμοιβή του». Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς από το Βελιγράδι όπου βρισκόταν είπε ότι αναμένει «έκρηξη συγκρούσεων», αν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο επιβάλλει κάτι σχετικά με τον εκλογικό νόμο.

Ο πρεσβευτής της Ιταλίας στη Νίκολα Μινάσι δήλωσε πως ελπίζει ότι η Βοσνία Ερζεγοβίνη θα βρει μια λύση για τον εκλογικό νόμο μόνη της και ότι η ΕΕ θα δεν προσφέρει, πόσο μάλλον, δεν θα επιβάλει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου