Μαρτίου 24, 2018

Ο «διάλογος» της Πρίστινας με το Βελιγράδι είναι μάλλον καυγάς

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες με την Υπάτη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Προηγουμένως συναντήθηκε με την επικεφαλής της διευθυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Μετά τη συνάντηση με την Μογκερίνι και τον Θάστι είπε ότι «το γεγονός ότι για πέντε χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί η συμφωνία των Βρυξελλών σχετικά με την Ένωση των σερβικών δήμων, δεν μπορεί παρά να είναι ξεκάθαρη ευθύνη των Αλβανών», και ότι «ευθύνεται εξίσου και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι επίσης συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας των Βρυξελλών». 

Πάντως σημείωσε ότι « οι εκπρόσωποι της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση κατέστησαν σαφές στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας, που πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία για την Κοινότητα των Σερβικών δήμων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ, «συζητήθηκε περαιτέρω το πλαίσιο της νέας φάσης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων και εξετάστηκε η πρόοδος που σημειώθηκε στην εφαρμογή των προηγούμενων συμφωνιών, υπό το φως των πρόσφατων συνόδων εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες».΄
Η Ύπατη τόνισε τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην πλήρη εφαρμογή όλων των υφιστάμενων συμφωνιών και τόνισε ιδιαίτερα την επείγουσα ανάγκη να αρχίσει
η υλοποίηση της Ένωσης των Δήμων με σερβική πλειοψηφία, της συμφωνίας για την Ενέργεια και να ολοκληρωθεί η γέφυρα πάνω απ[ό τον ποταμό Ίμπαρ στη Μιτρόβιτσα .
Η Ύπατη χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση των δύο προέδρων για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και υπενθύμισε ότι η πρόοδος της Σερβίας προς την ένταξη στην ΕΕ συνδέεται στενά με την πρόοδο στο διάλογο.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναφέρθηκε και στον αγώνα χάντμπολ μεταξύ των εθνικών ομάδων Νέων της Σερβίας και του λεγόμενου Κοσσυφοπέδιο και είπε ότι η μόνη δυνατή απόφαση είναι η ακύρωσή του.

Οι αλβανοί στα πλαίσια του διαλόγου απαγόρευσαν την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο του επικεφαλής του «Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι», της Σερβικής Κυβέρνησης Μάρκο Τζούριτς και του Γενικού Γραμματέα της σερβικής προεδρίας Νικολα Σελάκοβιτς οι οποίοι επρόκειτο να μετάσχουν τη Δευτέρα σε ένα πάνελ για τον «εσωτερικό διάλογο» μεταξύ των Σέρβων για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι. Ο αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι Κάιλ Σκόττ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχουν επίσημα στις συνομιλίες Βελιγραδίου-Πρίστινας, και διέψευσε ότι «οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στη Σερβία για να αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση του Κοσσυφοπεδίου», και ότι «υπάρχει λίστα κυρώσεων κατά της Σερβίας αν δεν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Ο αμερικανός πρέσβης πάντως προσέθεσε στην φόρμουλα των Βρυξελλών για τη «νομικά δεσμευτική συμφωνία» και τον όρο της «μονιμότητας». «Θέλουμε η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας να είναι μόνιμη», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν», αλλά ότι «ο διάλογος διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου