Μαρτίου 26, 2018

Επί τροχάδην

ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ. Η Κεντρική Εκδήλωση μνήμης για την 19η Επέτειο των νατοϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιήθηκε στο μαρτυρικό Αλέξινατς που δέχτηκε 6 επιθέσεις με φονικότερη την «Πασχαλινή» στην οποία σκοτώθηκαν 11 κάτοικοι. Τον Πρόεδρο Βούτσιτς, συνόδευαν τέσσερεις κυρίες.
Η πρωθυπουργός και οι υπουργίνες Ζοράνα Μιχαήλοβιτς, Γιαντράνκα Γιοκσίμοβις και Νέλα Κουμπούροβιτς. Ήταν επίσης, ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, με τους «δικούς του». Η λαϊκή προσέλευση στην κεντρική πλατεία του Αλέξινατς ήταν πάνω από 5000 και κάτω από 10.000. Ο Βούτσις είπε ότι οι βομβαρδισμοί ήταν έγκλημα , ότι σκότωσαν παιδιά που έπειζαν στα πάρκα και ότι η χώρα δολοφονήθηκε με το «έτσι θέλω», χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επεσήμανε ότι «το ΝΑΤΟ σε όλη τη Σερβία βομβάρδισε τους ανθρώπους, την ιστορία, τις επιθυμίες, τα όνειρα και την ελπίδα». Είπε ότι τα θύματα ήταν 2500, γεγονός που αρνούνται ακόμα «οι Σύμμαχοι» και κατήγγειλε ότι οι πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ προσκλήθηκαν να παραβρεθούν αλλά το αρνήθηκαν. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έλεγε ότι «αγωνίζονταν κατά της δικτατορίας» και κατά «των κακών ανθρώπων στην εξουσία» και πως όταν ανατράπηκε η δικτατορία και δεν υπήρχαν κακοί άνθρωποι στην εξουσία, εκδιώχθηκαν 200.000 Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο, και, στη συνέχεια, «μας χώρισαν από το Μαυροβούνιο».
Ο κ. Βούτσιτς είπε ακόμα : «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για τη χώρα τους. Η Σερβία δεν θα ταπεινωθεί. Θα θυμόμαστε τα ονόματα όλων όσων σκοτώθηκαν, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια συμβιβαστική λύση».

ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ. Ο Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι στόχος των βομβαρδισμών δεν ήταν το καθεστώς του Μιλόσεβιτς αλλά η κάμψη του φρονήματος του σερβικού λαού και ότι η δολοφονία των αμάχων και των παιδιών δεν ήταν «παράπλευρη απώλεια» αλλά συνειδητός στρατηγικός στόχος, όπως ήταν τακτικός στόχος τα μνημεία και οι υποδομές, και τόνισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα ήταν μια ταπείνωση για το σερβικό λαό στη Σερβική Δημοκρατία και τόνισε ότι ο Δρίνας ό δεν θα γίνει ποτέ σύνορο του ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντέλικο Τσουμπρίλοβιτς είπε ότι οι Σέρβοι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν ούτε να συγχωρέσουν τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας και της Σερβικής Δημοκρατία. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία Αλεξάντερ Τσεπούριν δήλωσε ότι οι πρεσβευτές των μελών του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δώσουν το παρών στην κεντρική εκδήλωση μνήμης των βομβαρδισμών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999, για να δείξουν «ότι μετανοήσαν και να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει ».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Σύμφωνα με δημοσκόπηση της«Ninamedia», για λογαριασμό του «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου», το 84% των πολιτών της Σερβίας διαφωνούν με την πιθανή ένταξη της Σερβίας στο ΝΑΤΟ, το 66% δήλωσαν ότι οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί, και 17% πιστεύει ότι η πολιτική του Μιλόσεβιτς ήταν ο κύριος λόγος για τους βομβαρδισμούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι δεν θα θυσιάσει το εθνικό συμφέρον της για χάρη της πορείας προς την ΕΕ, και ότι θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να αποσύρει την υπογραφή του από συμφωνία των Βρυξελλών η οποία δεν υλοποιείται εδώ και πέντε χρόνια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική ιστοσελίδα «SRBIN INFO» υποστήριξε ότι ο Βούτσιτς είχε επαφές με το κλιμάκιο τη CIA από το 2002, και ανέφερε ότι υπάρχει σχετική αναφορά της Σερβικής Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας. Ο Σέρτζαν Νόγκο από το κίνημα Ντβέρι στην διαδήλωση στο Βελιγράδι κατά της νατοϊκής κατοχής του Κοσσυφοπεδίου είπε ότι οι αμερικανοί έφεραν στην εξουσία τον Βούτσιτς επειδή τους υποσχέθηκε ότι θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των Αλβανών και πρόσθεσε ότι ακόμα κι αν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο δεν θα παραμείνει στην εξουσία γιατί οι μέντορες του στη Δύση έχουν αποφασίσει να τον αντικαταστήσουν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» αποκάλυψε ότι η Κροατία προσπαθήσει να πάρει στην κατοχή της μέσω της Επιτροπής για τη διανομή της Γιουγκοσλαβικής περιουσίας το Αρχείο για το «Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας» που βρίσκεται στο Βελιγράδι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας το 2017 έφρασαν στα 570 εκατομμυρίων ευρώ και ήταν σε αξία 17% πάνω από το 2016. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο συνήγορος του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς Μπράνκο Λούκιτς, δήλωσε ότι το Δικαστήριο της Χάγης καταδικασε το στρατηγό για αδικήματα για τα οποία δεν είχε κατηγορηθεί.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Επιτροπή αξιολόγησης των Δικαστών απέλυσε τον δικαστή του Συνταγματικού Δικαστηρίου Φάτος Λούλο διότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει επαρκώς την προέλευση ορισμένων περιουσιακών του στοιχείων. 

ΣΚΟΠΙΑ. Η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση και το DUI θα συζητήσουν σήμερα για τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης. Η Ένωση «Ίλιντεν» στην Αλβανία ζήτησε από τον Ράμα να αναγνωρίσει τα Σκόπια όχι ως πΓΔΜ αλλά με το Συνταγματικό της όνομα. Ο πατριάρχης Σόφιας ανακοίνωσε ότι το πατριαρχείο θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 1000 χρόνια της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας.
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε ότι η άρνηση του Ιβάνοφ να υπογράφει το νόμο των γλωσσών συνιστά παράβαση καθήκοντος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Οι Εκπρόσωποι του κυβερνώντος συνασπισμού στη Σερβική Δημοκρατία θα υπογράψουν την τελική συμφωνία για τον νέο Συνασπισμό στις 30 Μαρτίου στη Μπάνια Λούκα. Ο Μίλοραντ Ντόντικ αναφερόμενες στις πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις και συμφέροντα που συγκρούονται. Ο σερβος βουλευτής στη Βουλή των λαών Σρέντογιε Νόβιτς δήλωσε σχετικά με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο ότι παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΡΕΜΠΙΝΙΕ. Η ηγεσία του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) παρουσίασε στο Τρέμπνιε το σχεδίου κατασκευής εθνικής οδού ταχείας κυκλοφορίας Βίσεγκραντ-Τρέμπινιε, ως μέρος του κυβερνητικού του προγράμματος και υποστήριξε ότι η προεκλογική αντιπαράθεση πρέπει να δώσει έμφαση στη ζωή των πολιτών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει απόσχιση οποιουδήποτε μέρος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και ότι όσα συμφωνήθηκαν στο Ντέιτον δεν μπορεί να ανατραπούν, χωρίς να γίνει πόλεμος.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Ιντερπόλ Μόσχας ο Ρώσος υπήκοος Αχμέντ Αλταμίροφ που κατηγορείται ότι συμμετείχε σε παραστρατιωτική τρομοκρατική ομάδα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η «Dnevni Avaz» επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση έγραψε ότι περίπου 1.000 μετανάστες πρόκειται να φτάσουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη τις επόμενες δύο εβδομάδες.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι ανθρακωρύχοι στην Τούζλα πρόκειται να κατέβουν σήμερα σε γενική απεργία διεκδικώντας την ομαλή πληρωμή των μισθών.

ΚΟΣΟΒΣΚΑ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ. Στη (σερβική) Βόρεια Μιτρόβιτσα άγνωστοι πυρπόλησαν τρία αυτοκίνητα , όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο κοινός προεδρικός υποψήφιος του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, Μλάντεν Μπόγιανιτς κατέθεσε την υποψηφιότητα του στην Κρατική Εφορευτική Επιτροπή μαζί με 18.500 υπογραφές πολιτών.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Το Υπουργείο Αειφόρου ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 40,320 αυθαίρετα κτίρια στο Μαυροβούνιο που χτίστηκαν χωρίς άδεια κατασκευής.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Το υπουργείο Παιδείας απαγόρευσε στο Γυμνάσιο του Ντανιλοβγκράντ να κάνουν εκδήλωση μνήμης για την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου