Μαρτίου 01, 2018

Επί ροχάδην στα Βαλκάνια

 ΤΙΡΑΝΑ. Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 2013 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, και το αλβανικό λεκ ανατιμήθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου . Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι το χρέος έχει μειωθεί στο 69,9% του ΑΕΠ, από 72,3% που ήταν το Δεκέμβριο του 2016. Το ΔΝΤ, και η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρούν το χρέος ως τον κύριο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας. Το δημόσιο χρέος της Αλβανίας αυξήθηκε κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το διάστημα του 2012-2015 φθάνοντας στο 73% του ΑΕΠ. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για οικονομική ανευθυνότητα, αλλά ο Ράμα δήλωσε ότι το χρέος αυξήθηκε από τα «κρυφά χρέη» που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πριν από δύο χρόνια, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε, και το Κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο που αναγκάζει την κυβέρνηση να μειώνει χρόνο με το χρόνο το χρέος. Σύμφωνα με το μακροοικονομικό της πρόγραμμα, η κυβέρνηση Ράμα έχει δεσμευθεί να μειώσει το χρέος κάτω από το 60% το 2021. Το ΔΝΤ ζήτησε την ταχύτερη μείωση του χρέους, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της νέας εντολής της κυβέρνησης.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο αρχηγός της Αλβανικής αστυνομίας Αρντί Βέλιου ανακοίνωσε χθες ότι η αστυνομία κατέσχεσε 613 κιλά καθαρής κοκαΐνης που ήταν κρυμμένα σε ένα κοντέινερ με μπανάνας από την Κολομβία. Το Κοντέινερ πέρασε από τη Μάλτα και την Ιταλία πριν φθάσει στο Δυρράχιο, στον αποδέκτη του, που ήταν ο Αλβανός έμπορος φρούτων και λαχανικών Αμπρί Γκάρντεν. Η αστυνομία είχε πληροφορίες από τις 19 Φεβρουαρίου, όταν έφτασε το φορτίο έφθασε στο Δυρράχιο, και επενέβη στις 28 Φεβρουαρίου, όταν έφτασε στον τελικό προορισμό του. Η αγοραία αξία της κοκαΐνης για τους αλβανούς εμπειρογνώμονες ειναι 180 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή έκθεση των ναρκωτικών για το 2016 εκτιμάει ότι η κοκαΐνη πωλείται τώρα για 91 ευρώ ανά γραμμάριο, και επομένως η ποσότητα που κατασχέθηκε αξίζει 56 εκατομμύρια ευρώ. Οι κατασχέσεις κοκαΐνης δεν είναι συνηθισμένες στην Αλβανία που είναι μεγάλη παραγωγός εξαγωγέας κάνναβης, και θεωρείται σημαντικός κόμβος της «οδού» μεταφοράς της ηρωίνης του Αφγανιστάν και του Πακιστάν στην Ευρώπη.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έδωσε, και πάλι, την έγκριση του στο Υπουργείο Εξωτερικών, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα, και τόνισε ότι ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, και την Ευρώπη όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις .
Ο κ. Μετα είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στις αρνήσεις του εκτιμώντας ότι «πρόκειται απλώς για τη διαδικασία.Ο Μέτα ανέφερε ότι έχει ζητήσει πληροφορίες για ολόκληρη τη διαπραγματευτική ομάδα, και όχι μόνο για τον συνταγματάρχη Αρτούρ Μακολλάρι που συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας των ενόπλων δυνάμεων και τον οποίο κατηγόρησε ως ανεπαρκή ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η ψηφοφορία για την επικύρωση της Οριοθέτησης των Συνόρων με το Μαυροβούνιο, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι την Κοινοβουλευτικών συμφώνησαν στην αναβολή της ψηφοφορίας, «προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χώρος για συνομιλίες με το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης «Vetevendosje» και τη «Σερβική Λίστα». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης «όλοι συμφώνησαν η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα».
Τα Αλβανικά «μέσα» υποστηρίζουν ότι «οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου, ο Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κάντρι Βέσελι και ο Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Σερβικής Λίστας στο κτήριο της κυβέρνησης τους έπεισαν να ψηφίσουν υπέρ».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Εισαγγελία κατά του οργανωμένου εγκλήματος άσκησε δίωξη εναντίον δέκα ατόμων που πιστεύεται ότι ήταν μέλη μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πρώην γραμματέα στο Κόσσοβο της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών Αζεμ Βλάσι, το περασμένο έτος στην Πρίστινα. Η ομάδα είχε, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στόχο την «απελευθέρωση της πατρίδας». Η οργάνωση συστήθηκε το Μάιο του 2015 και αποφάσισε να ξεκινήσει την ένοπλη δράση τον Μάρτιο του 2017, και έκανε , «παράνομες δραστηριότητες με στόχο να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο και να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές και κοινωνικές δομές στο Κοσσυφοπέδιο, και, «με δολοφονίες κορυφαίων αξιωματούχων του Κοσσυφοπεδίου, της περιόδου 1980-1991», τους οποίους θεωρούσαν ως προδότες. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος MJ, που ανέλαβε κατά την εισαγγελία την εκτέλεση του Βλάσι έπασχε από σχιζοφρένεια και μανιοκατάθλιψη και δεν εργαζόταν λόγω ασθένειας. Η εισαγγελία δήλωσε ότι η έρευνα είχε ανασταλεί για τέσσερα άτομα, ενώ για έξι δεν βρήκε αρκετά στοιχεία , και ότι συνεχίζεται η έρευνα για άλλους 17. Εξετάστηκαν ως μάρτυρες 61 άτομα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, και ο Επίτροπος για τη διεύρυνση, Γοχάνες Χαν, συναντήθηκαν στο Σεράγεβο με τα μέλη της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς, Μλάντεν Ιβάνιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς. Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Προεδρίας , Ντράγκαν Τσόβιτς, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών , Ντένις Ζβίζντιτς, παρέδωσαν στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής. Στην τελετή συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε έκκληση στα κορυφαία στελέχη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης να βρουν συμβιβαστική λύση ως τον Μάιο σχετικά με τις τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου .

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε την Τετάρτη στο Σεράγεβο , ότι η «Σέρπσκα» δεν θέλει την αποσταθεροποίηση και σέβεται την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο βαθμό που είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον, αλλά θεωρεί αμφισβητήσιμο ότι επιβλήθηκε από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Ο Πρόεδρος Ντόντικ είπε ακόμα οτι οι Σέρβοι στο Καντόνι Ερζεγοβίνης-Νερέτβα πρέπει να είναι συστατικός λαός και ότι ο στόχος αυτός τελικά θα επιτευχθεί. Ο κ. Ντόντικ, είπε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις , ακόμα και εκείνες που γίνονται μυστικά από δυτικές πρεσβείες και εκείνες των πολιτικών του αντιπάλων, δείχνουν ότι θα κερδίσει στις εκλογές του Οκτώβριου, και θα εκλεγεί μέλος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης . Ο κ. Ντόντικ αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι γιος του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Ντάρκο Μλάντιτς, θα είναι ο υποψήφιος που θα υποστηρίξει το πατριωτικό Μπλοκ για την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας στις επερχόμενες γενικές εκλογές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης άλλαξε την απόφαση καταστροφής των όπλων στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία , και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 100 κανόνια στην εν λόγω οντότητα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Το γραφείο του μέλους της Προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς απάντησε ότι η Προεδρία δεν έλαβε το 2015 καμία απόφαση εξαίρεσης από την καταστροφή των βαρέων όπλων, όπως οβιδοβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολυβόλα, κλπ.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς. ανακοίνωσε ότι στις 6 και 7 Μαρτίου θα συναντηθούν στο Μόσταρ οι Πρόεδροι της Κροατίας και της Σερβίας με την τρισυπόστατη Προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και θα συζητήσουν την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των τριών κρατών. «Δεν υπάρχει δρόμος προς την ΕΕ, ενώ υπάρχουν άλυτα σύνορα», δήλωσε ο Τσόβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι όποιος επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις στη Βοσνία Ερζεγοβίνη πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος ορισμένοι από τους λαούς, να μην το αποδεχθούν. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα λάβει μέρος στη συνάντηση των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη των προσπαθειών του Βελιγραδίου να επιλύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Κόσσοβο και το Μετόχι με πολιτικά μέσα και να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Διεύθυνση Ενάντια στη Διαφθορά (DNA) παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων της για 2017, παρουσία του Προέδρου Κλάους Γιοχάνις,
ο οποίος στον χαιρετισμό του είπε: «Γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας των πολιτικών να υποτάξουν το δικαστικό σώμα», και ότι «πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να δυσφημίσουν τους δικαστές που τους είχαν ερευνήσει». Η έκθεση της κ. Λάουρας ανέφερε «το 2017, ερευνήθηκαν 3.800 αρχεία υποθέσεις και σχεδόν 1.000 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο. Με βάση τα κατηγορητήρια της Διεύθυνσης Ενάντια στη Διαφθορά, τα της Διεύθυνσης , Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, επιτέθηκε στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με την κατάχρηση εξουσίας, έπειτα από την οποία έκλεισαν 275 υποθέσεις έχουν , προκαλώντας συνολική ζημία των 148 εκατ ευρώ».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης δίκης για την «απόπειρα πραξικοπήματος», ο κατηγορούμενος Μίλαν Κνεζεβιτς υπέβαλε νέο αίτημα αποκλεισμού του Προέδρου Μπόρις Σάβιτς και της δικαστού Σουζάνα Μουγκόσα, που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο. Η δίκη συνεχίζεται με τον (ψευδο)μάρτυρα Μάρκο Βελιμίροβιτς. Ο Ειδικός εισαγγελέας και πρώην στρατοδίκης Μιλιβόιε Κάτνιτς, είπε ότι η μαρτυρία του Βελιμίροβιτς επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του κατηγορητηρίου. Οι δικηγόροι υπεράσπισης τόνισαν ότι όλες
οι καταθέσεις είναι κατασκευασμένες από την εισαγγελία.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο ηγέτης των «Δημοκρατικών» Αλέξα Μπέτσιτς απέστειλε ανοικτή επιστολή προς τους πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ΟΑΣΕ και άλλους διεθνείς Οργανισμούς, στην οποία τονίζει οτι η απόφαση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής να ακυρώσει τις εκλογές σε πέντε εκλογικά τμήματα στ Μπεράνε είναι μια άμεση επίθεση για την έννομη τάξη και τις βασικές δημοκρατικές αρχές, και ότι αποτελεί κλασική νομική βία που παραβιάζει το Σύνταγμα, τους νόμους και την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου