Μαρτίου 31, 2018

Η 31η Μαρτίου στην Ιστορία

307.Μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνη, ο Κωνσταντίνος Α΄ παντρεύτηκε τη κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, Φαύστα.

1078. Η 31 Μαρτίου ήταν το Σάββατο του Λαζάρου. εκδηλώθηκε « λαϊκή εξέγερση», στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Νικηφόρου Βοτανειάτη ο οποίος βρισκόταν  στην Χαλκηδώνα. Οι Συγκλητικοί και λαός επιτέθηκαν στα ανάκτορα και αιχμαλώτισαν τον 28χρονο Μιχαήλ Ζ Δούκα, τον Παραπινάκη, ο οποίος παραιτήθηκε και εκάρη μοναχός στη Μονή του Στουδίου. Ο στρατηγός  Βοτανειάτης εισήλθε στη Βασιλεύουσα επευφημούμενος την Κυριακή των Βαίων.


1146 . Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με το κήρυγμά του στη συνέλευση του Βεζελαί στις 31 Μαρτίου του 1146, ξεσήκωσε ένα απερίγραπτο ενθουσιασμό για την ανάγκη δεύτερης σταυροφορίας, και αφού εξαντηθηκαν τα υφάσματα που είχαν ετοιμασθεί για να ραφτούν σταυροί ο Άγιος Βερνάρδος έβγαλε τα εξωτερικά του ενδύματα για να κοπούν γι' αυτόν το σκοπό. Όταν έδυσε ο ήλιος αυτός και οι βοηθοί του εξακολουθούσαν να ράβουν, γιατί όλο και περισσότεροι πιστοί ζητούσαν να πάνε στη Σταυροφορία.

1495. Υπογράφηκε στη Βενετία η Συμμαχία της Αγίας Λίγκας κατά της κατοχής του Βασιλείου της Νεαπόλεως από τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας. Στη Λίγκα μετείχαν ο Πάπας Αλέξανδρος, η Βενετία, το Δουκάτο του Μιλάνου, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και το Βασίλειο της Αραγονίας. Επισήμως η συμμαχία στρεφόταν εναντίον των Τούρκων.


1779. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η «επεξηγηματικής σύμβαση» για τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή,

1814. Στις 2:00 π.μ. στο το χωριό Λα Βιλέτ εξω από Παρίσι ο Ναπολέων αποφάσισε να εγκαταλείχει τη μάχη για το Παρίσι και υπέγραψε την συνθηκολόγηση του Παρισιού. Στη γαλλική πρωτεύουσα μπήκαν αργότερα θριαμβευτικά τα ρωσικά και τα Πρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α 'και το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ.

1821. Στην Σμύρνη , ο τουρκικός όχλος κάνει σφάζει 35 Έλληνες. Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, κατέλαβε το φρούριο της Λιβαδειάς .
Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, με εντολή του Αθανασίου Διάκου απελευθέρωσε την Αταλάντη Λοκρίδος.

1822 .Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως η Καταστροφή της Χίου.


1833. Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παρέδωσε την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν.


1854. Η Ιαπωνία εξαναγκάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την συνθήκη της Καναγκάουα να ανοίξει τα σύνορά της και τα λιμάνια Σιμόντ και Χακοντάτε στους αμερικανούς εμπόρους. Αυτό ήταν το τέλος της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία.


1856. Στη Ρωσία απαγορεύτηκε να υπηρετούν Εβραίοι στο ρωσικό Ναυτικό.

1866.Το ισπανικό Ναυτικό βομβάρδισε το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στην πόλη. 1889. Έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ.

1900. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11.

1903.Σχηματίστηκε η 25η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ.

1905. Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την πόλη της Ταγγέρης στο Μαρόκο μετά από παρότρυνση του καγκελάριου φον Μπίλοφ. Η επίσκεψη θεωρήθηκε πρόκληση για τη Γαλλία και προκάλεσε την πρώτη κρίση του Μαρόκου.

1909. Η Σερβία αναγνώρισε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστροουγγαρία.

1920.Ο Κεμάλ σχημάτισε στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκηρύξω εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Ο Χίτλερ αποστρατεύτηκε από τον γερμανικό στρατό.

1923.Ο Φασισμός και το οκτάωρο .Στις 31 Μαρτίου 1923 ο Μουσολίνι καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία στην Ιταλία και απαγόρευσε την χειρονακτική εργασία των νέων κάτω των 16 ετών. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε η απόφαση για τους υπουργούς της κυβέρνησης του Βασίλ Ραντοσλάβοφ που ευθύνονταν για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι – από 10 έως 15 χρόνια στη φυλακή.

1934.
Στη Ρώμη υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού και του Ιταλικού  φασιστικού Κινήματος.


1936. Στον πόλεμο της Αβυσσινίας ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε   αερίο μουστάρδας.

1939 . Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυήθηκαν την ακεραιότητα της Πολωνίας, και δήλωσαν ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανική αυτοκρατορία στην περίπτωση γερμανικής επίθεσης στη Πολωνία. 
1946. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν πρώτες μεταπολεμικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων και από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ, που επιτέθηκε στο Σταθμό Χωροφυλακής Λιτόχωρου όπου σκοτώθηκαν 9 χωροφύλακες και 2 στρατιώτες. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση του Κίμωνα Γκεοργκίεφ.

1947 . Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδόθηκε από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Άρχισε η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα.

1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ.

1955. Η Γαλλία κήρυξε την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 1959. Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση της Cia στο Θιβέτ ο πράκτωρ Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο.

1964.Εληξε μετά από 114 ημέρες αγώνα η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Στη Βραζιλία, ο στρατός με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση και ο στρατηγός Καστέλο Μπράνκο επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία που κράτησε μέχρι το 1985.

1973. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας.

1979 .Ο τελευταίος βρετανικός στρατιώτης αποχώρησε από Μάλτα με το αντιτορπιλικό «Λονδίνο» που απέπλευσε από το λιμάνι της Λα Βαλέτα, Ετσι έληξε η Αγγλική κατοχή.Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα της ελευθερίας για την Μάλτα.
Οι 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

1982.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.

1991. Στις λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία ξέσπασε πρώτη σύγκρουση της Κροατικής αστυνομίας και με Σέρβους Πολιτοφυλακες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν. Μετά από απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις της Κροατίας αποσύρθηκαν και πήρε τον έλεγχο της περιοχής ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA). Τις επόμενες ημέρες, οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Βίνκοβτσι και το Βούκοβαρ. Στην Αλβανία έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που τις κέρδισε η Συγκουρίμι .
Η αντιπολίτευση κέρδισε στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.. Σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να καταργηθούν οι στρατιωτικές δομές του οργανισμού. Σε δημοψήφισμα στη Γεωργία 90% του πληθυσμού ψήφισε για την ανεξαρτησία.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης μετά την άρνησή του Καντάφι να εκδώσει δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι.

1992. Η 17 Νοέμβρη έκανε αναίμακτη επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά. Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζοκ στον Χουάν Κάρλος για τα 500 χρόνια της απέλασης των Εβραίων από την Ισπανία.

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απόφαση που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά των παραβατών της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία.

1994. Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τους διεθνείς παρατηρητές στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δανείσει στη Βουλγαρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας της 100 εκατομμυρίων δολαρίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου