Μαρτίου 28, 2018

Η 28η Μαρτίου στην Ιστορία

193. Δολοφονήθηκε από τους Πραιτοριανούς, ο «Αυτοκράτορας» Πέρτιναξ (CAESAR PVBLIVS HELVIVS PERTINAX AVGVSTVS) που είχε ανέλθει στον θρόνο μετά τον στραγγαλισμό του Κόμοδου, και την ίδια μέρα η Φρουρά, μετά από δημοπρασία πούλησε τον θρόνο στον Δίδιο Ιουλιανό (CAESAR MARCVS DIDIVS SEVERVS IVLIANVS AVGVSTVS), που  εκτελέστηκε με εντολή της Συγκλήτου μετά από 64 ημέρες.(την 1 Ιουνίου).

519 .Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, (επί του αγραμμάτου Ιουστίνου του Α), από όλους τους επισκόπους του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, ο τύπος του Πάπα Ορμίσδα. Ο «τύπος» , ήταν διπλωματικό προϊόν του Ιουστινιανού , και με το έγγραφο αυτό οι Επίσκοπου της Ανατολής αποδέχτηκαν το «πρωτείο» του Παπα. Ο «Τύπος» με τον οποίον ήρθησαν το σχίσμα που είχε προκάλεσε το «Ενωτικόν» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που αναγνώριζε δόγματα και απόψεις των μονοφυσιτών και το Σχίσμα του Ακάκιου, χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια της Α' Βατικανικής Συνόδου ως απόδειξη για την εξάσκηση του Παπικού Πρωτείου και του Παπικού Αλάθητου. Ο Πάπας Ορμίσδας και οι Επίσκοποι που υποστήριζαν τη «Χαλκηδόνα» είχαν προκαλέσει την εξέγερση του στρατηγού Βιταλιανού, ενός μιξοβάρβαρου από τη Μοισία που το 513 μ.Χ είχε γίνει ανώτερος διοικητής στη Θράκη. Ο Βιταλιανός με τη βοήθεια των επισκόπων, των χρημάτων που έστειλε ο Πάπας, και των Σκυθών Μοναχών, κέρδισε γρήγορα μεγάλα τμήματα του στρατού και του λαού της Θράκης και εμφανίστηκε μπροστά στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας τον Αναστάσιο να αποκηρύξει επίσημα τον μονοφυσιτισμό το καλοκαίρι του 515. Ωστόσο, όταν ο Αναστασίος υπαναχώρησε, ο Βιταλιανός επέστρεψε και πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη, με 50.000 χωρικούς και στρατιώτες και 200 πλοία αλλά ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Αναστάσιου που τις διοικούσε ο ναύαρχος Μαρίνος. Μετά, ο Βιταλιανός κατέφυγε στην Μοισία όπου κρυβόταν μέχρι το θάνατο του Αναστασίου το 518.
Ο Ιουστίνος Α, που όταν ανέλαβε έκανε εκκαθαρίσεις στον Στρατό από τους μονοφυσίτες και οι στρατιώτες διατάχθηκαν να δηλώσουν ότι αποδέχονται την Οικουμενική σύνοδο της Χαλκηδόνας, έδωσε χάρη στον Βιταλιανό, τον έκανε πρόξενο, και τον έστειλε στη Ρώμη για διαπραγματεύσεις με τον Πάπα για τον τερματισμό του Ακακιανού σχίσματος. Ο Βιταλιανός δολοφονήθηκε το 520, πιθανώς με εντολή του Ιουστινιανού που έβλεπε στο πρόσωπο του έναν ανταγωνιστή για το θρόνο.

845. Επιδρομείς Βίκινγκ λεηλάτησαν το Παρίσι, υπό την αρχηγία του Ράγκναρ Λόντμπροκ.

1462. Ο Ιβάν Γ 'έγινε ο κυβερνήτης του Μεγάλου Δουκάτου της Μόσχας.

1566. Ο Ζαν Παρισό ντε λα Βαλέτ, μέγας μάγιστρος του Κυρίαρχου Τάγματος της Μάλτας, θέτει το θεμέλιο λίθο της Βαλέτας, της πρωτεύουσας της Μάλτας.

1776. Η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη υπέγραψε το Ουκάζιο που επέτρεπε στον κυβερνήτη της Μόσχας Πρίγκιπα Πέτρο Ουρούσωφ να δημιουργήσει το Θέατρο Μπολσόι .

1809. Οι Γάλλοι νικήσαν τους Ισπανούς στη μάχη του Μεδεγίν.

1814. Πόλεμος του δολαρίου. (Αγγλοαμερικανικός πόλεμος του 1812).Το Βασιλικό Ναυτικό του Ρόστιλντ νίκησε τον στόλο των ΗΠΑ σε ναυμαχία στα ανοιχτά του Βαλπαραΐσο στη Χιλή.

1854. Κριμαϊκός Πόλεμος. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στη Ρωσία.

1881.Στη Βιέννη, υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Βελιγραδίου-Νις μήκους 243,5 χιλιομέτρων.

1922 . Στο Βερολίνο οι εμιγκρέδες ρώσοι αξιωματικοί Σαμπέλσκι-Μπόρκ και Ταμπόρσκι προσπαθούν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της αστικής επανάστασης της Ρωσίας Πάβελ Μιλιούκοφ, αλλά σκοτώνουν τον πρώην υπουργό Ναμπόκοφ, που μπήκε στη μέση. ένα και ο πατέρας του συγγραφέα Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ.

1923. Η Κωνσταντινούπολη με νόμο έγινε για το ταχυδρομείο από Constatinopl γίνεται Ιστανμπούλ .

1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε με τν ηγέτη των Σουδητών Κόνραντ Χενλέιν.

1939.Οι Φαλαγγίτες του Φρανθίσκο Φράνκο εισήλθαν στη Μαδρίτη.

1941 Η Ναυμαχία στο Ακρωτήριο Ταίναρο, του Βρατανικού Ναυτικού μα τους Ιταλούς. Οι Ιταλοί έχασαν τρία θωρηκτά και δύο αντιτορπιλικά.

1942 . Οι Βρετανικές ειδικές έκαναν αιφνιδιαστική επίθεση στο λιμάνι του Σεν Ναζαίρ στις εκβολές του Λίγηρα.

1945. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνώρισαν την κυβέρνηση Τίτο της Λαϊκής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. Ο Αδόλφος Χίτλερ απέλυσε τον Χάιντς Γκουντέριαν από τη θέση του ως επικεφαλής του Ανώτατης διοίκησης του στρατού.

1953. Στη Σοβιετική Ένωση εκδόθηκε το διάταγμα της αμνηστίας, που προτάθηκε από τον Μπέρια.
1956. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μαρόκου.  1962. Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα βουστάσια από την Αττική στην Κωπαΐδα.

1974. Ο Νικολάε Τσαουσέσκου εξελέγη πρόεδρος της Ρουμανίας .

1979 . Από διαρροή ψυκτικού υγρού από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της μονάδας 2 του Θρι Μάιλ Άιλαντ, έξω από το Χάρρισμπεργκ (Πενσυλβάνια), προκλήθηκε υπερθέρμανση και μερική τήξη του πυρήνα, που είχε μείνει επί τέσσερις ώρες χωρίς νερό. Τα αυτόματα συστήματα ασφαλείας σταμάτησαν την πυρηνική αντίδραση και ενεργοποίησαν τις αντλίες ασφαλείας, οι οποίες όμως δεν λειτουργούσαν, διότι είχε μείνει ανοιχτή κατά λάθος μια βάνα. Περίπου δέκα ώρες μετά την εκδήλωση του ατυχήματος, περίπου 300 κιλά υδρογόνου από το καύσιμο το οποίο είχε υποστεί τήξη, εξερράγησαν, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Επακολούθησε χάος. Οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή , ενώ τα στελέχη της εταιρείας προσπαθούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τη σημασία του ατυχήματος. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να υπολογιστεί η έκταση των ζημιών και της μόλυνσης. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών πάθαιναν λοιμώξεις του Θυρεοειδούς και σε πολλούς από αυτούς εκδηλώθηκε καρκίνος.
Το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο σε περιοχές γύρω από το σταθμό ήταν πολλαπλάσιο του εθνικού μέσου όρου των ΗΠΑ. Η βρεφική θνησιμότητα επίσης κατεγραψε δραματική αύξηση. Η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του Τζέιμς Κάλαχαν, προκαλώντας γενικές εκλογές.

1989. Το σερβικό Κοινοβούλιο με εισήγηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ανακάλεσε ομόφωνα την αυτονομία του Κόσσοβου κα της Βοϊβοντίνα που προέβλεπε το κομμουνιστικό σύνταγμα της Σερβίας, του Τίτο του 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου