Φεβρουαρίου 20, 2018

Επί τροχάδην

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η υπηρεσία πρόληψης της διαφθοράς .(ASK), ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Αντρίγια Πέγιοβιτς παραβιάζει το Σύνταγμα κατέχοντας ταυτόχρονα και τη θέση του πρέσβη του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και επομένως λαμβάνει παράνομα 3.168 ευρώ το μήνα, από τη θέση αυτή.

ΜΟΣΧΑ .Στα εγκαίνια έκθεσης για τα 180 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι είναι πεπεισμένος πως οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση τους επιδιώκοντας την ευημερία των λαών τους. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι είναι άσκοπη κάθε συζήτηση για την ένταξη του ψευδοκράτους του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ διότι το ψήφισμα 1244, καθορίζει την επαρχία, ως ένα αυτόνομο τμήμα της Σερβίας, και το ψήφισμα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρις η Πρίστινα και το Βελιγράδι να καταλήξουν σε συμφωνία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έκανε διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση των νησιών Μπαρμπάντος που ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναγνωρίσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου συντάξεων η κατώτατη σύνταξη από τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 125.63 ευρώ και δικαιούχοι είναι 9.801 Συνταξιούχοι. Η μέση σύνταξη ανέρχεται σε 279.86, ευρώ. Ο αριθμός των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη από το μέσο όρο είναι 46.451.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Κριβοκάπιτς έβγαλε δημοτικό Σύμβουλο στο Ούλτσινε. Στα δυο εκλογικά τμήματα που έγιναν επαναληπτικές εκλογές, 80 Αλβανοί ψήφισαν τους Σοσιαλδημοκράτες και ο Μίλο έχασε μια έδρα που την έλαβε το Κόμμα του Κριβοκάπιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Δικαιοσύνη του Μαυροβουνίου κάλεσε τον βουλευτή και πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαικού Κόμματος Μίλαν Κνέζεβιτς να εκτίσει την ποινή των 4 μηνών φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για βιαιοπραγία σε βάρος αστυνομικού. Ο ίδιος κάλεσε τον Τζουκάνοβιτς και τον Μάρκοβιτς να τον συλλάβουν και να τον πάνε στη φυλακή.

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ και η σύζυγός του Μάγια, πραγνατοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πήγε στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε διάλεξη με θέμα «Προκλήσεις της Ανώτατης εκπαίδευσης στην τρίτη χιλιετίας» και παρέλαβε βραβείο ως «ηγέτης του Κόσμου».

ΣΟΦΙΑ. Η σουηδική MTG αποχωρεί από τη βουλγαρική αγορά μετά από μια δεκαετία και μεταβιβάζει για 185 εκατομμύρια ευρώ το 95 % των μετοχών της «Nova Broadcasting» της Βουλγαρίας, στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Πέτερ Κέλνερ.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, , κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξοντώνει τις φτωχές οικογένειες που τις αποκλείει από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, επειδή εχουν τηλεόραση ή Ψυγείο, και μίλησε για το «Ολοκαύτωμα των φτωχών». «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για αυτές τις οικογένειες. Είτε θα πεθάνουν ή θα φύγουν προς την ΕΕ», είπε.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός παρουσίασε την Κυριακή νέες συνομιλίες με ερευνητές και εισαγγελείς της Υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς που συνωμοτούσαν ώστε ο πρώην δήμαρχος του Πλοέστι Αντρέι Βολόσεβιτς να μην ξαναβάλει υποψηφιότητα. Η απόφαση για την έφεση του Βλάντ Κοσμά και του πατερά του που έχουν καταδικαστεί για διαφθορά θα ανακοινωθεί στις 5 Μαρτίου.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Ύπατος Βαλεντίν Ίνζκο, είπε στα μέλη της Επιτροπής εξωτερικής πολιτικής του Κροατικού Κοινοβουλίου , ότι οι τοπικοί θεσμοί της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν την ομαλότητα στις εκλογές του 2018 και την αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κροατικού Κοινοβουλίου Μίρο Κόβατς, είπε στο Σεράγεβο ότι το άνοιγμα θεμάτων, όπως τα σύνορα μεταξύ Βοσνίας Ερζεγοβίνης και Κροατίας θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ως «Β3 με σταθερή προοπτική».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Μερικές χιλιάδες πρώην εργαζομένων στο ΝΑΤΟ και την EUFOR θα οργανώσουν διαμαρτυρία την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Μπουτμίρ κοντά στο Σεράγεβο, ζητώντας ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το ένα τρίτο των αντιπροσώπων στη Συνέλευση του Καντονιού στο Σεράγεβο υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού Ελμαντίν Κανάκιβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου