Φεβρουαρίου 28, 2018

Επί τροχάδην

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο Σέρβος Πρόεδρος που συναντήθηκε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μπροστά στη Σερβίας είναι ο «δύσκολος» δρόμο προς την ΕΕ, ότι «πολλά πρέπει να γίνουν», ιδίως για το Κράτος Δικαίου, και τις σχέσεις με την Πρίστινα. «Της είπα ότι η Σερβία είναι έτοιμη για μια λύση, αλλά για τη λύση πρέπει και οι δύο πλευρές να χάσουν κάτι». Η Μέρκελ δήλωσε: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι με τον τρόπο που η Σερβία συνεχίζει στο δρόμο της προόδου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ενθαρρύνουμε τη Σερβία να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο».Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούτσιτς ότι, «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ, «μπορεί να είναι επιτυχής με περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου και υπό το φως των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, Βελιγραδίου-Πρίστινας, που συνεχίστηκαν για δύο ημέρες , και επικεντρώθηκαν στη συγκρότηση της Ένωσης των σερβικών Δήμων και οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά από τις Βρυξέλλες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η Σερβία, η Ιταλία και η Αλβανία δεσμεύτηκαν έχουν για τη βελτίωση των σχέσεων, και αυτό θα είναι ένα όφελος για την περιοχή, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, Αντζελίνο Αλφάνο και Ντιτμίρ Μπουσάτι. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπεντζέτ Πατσόλι ότι το Βελιγράδι προσέφερε όπλα προς το Μπουρούντι, σε αντάλλαγμα για την απόσυρση της αναγνώρισης της Πρίστινα.
Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε και με τον διευθυντή του τμήματος Ευρωπαϊκής Συνεργασίας του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Κέλιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ρωσία δεν είναι αντίπαλος κανενός , αλλά ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στον κόσμο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Σέρβος υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς, δήλωσε ότι η ότι η σερβική Εταιρεία Ηλεκτρισμού παράγει επαρκή ηλεκτρική ισχύ, ότι το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι σταθερό και ότι όλα τα θερμοκήπια τροφοδοτούνται 24 ώρες την ημέρα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Ο Υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Φλαμούρ Σεφάι , επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Τύπου, ότι η Ιντερπόλ έχει ακυρώσει τα Κόκκινα Δελτία για πρώην μέλη του ΟΥΤΣΕΚΑ που τους αναζητούσε ως τρομοκράτες που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. η Σερβία.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (DIK), της οποίας η συνεδρίαση είχε διακοπεί στις 13 Φεβρουαρίου, λόγω του καρδιακού επεισοδίου του Προέδρου της Saranovic Μπούντιμιρ Σαράνοβιτς , επαναλήφθηκε χθες και αποδέχθηκε τις ενστάσεις του συνασπισμού DPS-SD-BS και αποφάσισε να επαναληφθούν οι εκλογές σε πέντε εκλογικά τμήματα της Μπέρανε.
Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος να ακυρωθούν οι εκλογές στην Μπέρανε», ότι «η απόφαση ήταν και παράνομη και ανήθικη», και ότι μόνο μια ένταση είχε κάποιο πραγματικό λόγο ακύρωσης.
Η προθεσμία για τις επαναληπτικές εκλογές είναι επτά ημέρες μετά την επίδοσης της απόφασης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ .Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι η ημερομηνία της εισόδου του Μαυροβουνίου στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος και τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς δήλωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ, στην Ποντγκόριτσα ότι οι δύο χώρες δεν έχουν ανοιχτά ζητήματα και ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας που πρόκειται να αξιοποιηθεί από κοινού. Ο κ. Τσρνάντακ, συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς ότι η στρατηγική της ΕΕ για τη διεύρυνση είναι μια ευκαιρία για την περιοχή για να κάνει μεγαλύτερη πρόοδο στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

ΜΠΟΥΤΒΑ. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης του Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων μεταξύ της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσα και της ψευτοκυβέρνησης Πρίστινα είναι μια υπόθεση αντι-Μαυροβουνιακη, καθώς το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι απελευθερώθηκαν στους Βαλκανικούς πολέμους με το αίμα και των Μαυροβούνιων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ανακοίνωσε ότι έχει εκδοθεί η βίζα για ιδιωτική επίσκεψη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη στον αναπληρωτή υπουργό για τη Διασπορά του Κοσσυφοπέδιου, Κερίμ Μπαϊράμι.

ΝΤΟΜΠΟΙ. Ο Βεσίλικο Πέιτς και ο Μιλένκο Λάζιτς ζητούν πληροφορίες από τους θεσμούς της Βοσνίας Ερζεγοβίνης σχετικά με την τύχη των πατεράδων τους Μήλο και Ράνκο, εδώ και 23 χρόνια και δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Και οι δυο τους συνελήφθησαν στην περιοχή Βόζουτσα το 1995, αλλά τα ίχνη τους χάθηκαν αφού μεταφερθήκαν στο στρατόπεδο των Ελ Μουτζαχεντίν στο Γκόστοβιτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών της Σερβικής Δημοκρατίας , Στέβο Μίργιανιτς , δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες βοήθειας, προς την κατεύθυνση της συνέχισης της παραγωγής στο εργοστάσιο καπνού της Μπάνια Λούκα και για την παραμονή των εργαζομένων στη δουλειά τους.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Περίπου 1.000 δικαστικοί υπέγραψαν ανοικτή επιστολή για να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στην οποία τονίζεται ότι «οι πρόσφατες δημόσιες συζητήσεις θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη πορεία του ρουμανικού Κράτους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου