Φεβρουαρίου 21, 2018

Επί τροχάδην

ΣΟΦΙΑ: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της εταιρείας κοινωνικών ερευνών «AFIS», καταγράφεται αύξησης της «απογοήτευσης» από το πολιτικό σύστημα και τα Κόμματα και αυξάνεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν και ότι αδιαφορούν για την πολιτική. Το κόμμα ΓΚΕΡΜΠ , το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, αν γίνονταν την περασμένη Κυριακή εκλογές θα είχε την υποστήριξη του 26%, ενώ πριν από 9 μήνες στην έρευνα της ίδιας εταιρείας είχε 30%. Αυτή η μείωση δεν αυξάνει την υποστήριξη προς ους Σοσιαλιστές που παραμένουν στο 22,4%.
Η υποστήριξη για τους «ΗνωμένουςΠατριώτες», έπεσε στο 3,8% ενώ πριν από 9 μήνες ήταν 6%. Η υποστήριξη προς του Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών σταθεροποιήθηκε γύρω στο 7%. Υπάρχει και μια ελάχιστη αλλά σταθερή μείωση της υποστήριξης στο κόμμα Βόλια, το οποίο, με το σημερινό 2,5%, δεν θα έμπαινε στη Βουλή.

ΣΟΦΙΑ: Η τρομοκρατία και η ασφάλεια ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης υπουργού Αμύνης της Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, με τον αντιπρόεδρο της Σαουδικής Κρατικής Ασφάλειας Αμπντουλάχ μπιν Αμπντουλκαρίμ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Ισα. Ο αντιπρόεδρος της Σαουδικής Κρατικής Ασφάλειας τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας του για την διεύρυνση των σχέσεων με τη Βουλγαρία, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας.

ΣΟΦΙΑ. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης στο Σένγκεν Ο υπουργός Εσωτερικών Βαλεντίν Ραντέβ, πριν τη συζήτηση στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερασπίστηκε την ετοιμότητα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας σε ότι αφορά στην ένταξή τους στη ζώνη του Σένγκεν .Ο Βαλεντίν Ράντεφ επεσήμανε, ότι η ένταξή της Βουλγαρίας στο Σένγκεν έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάλεσε τις χώρες που εμποδίζουν την ένταξη να άρουν τις επιφυλάξεις τους.

ΣΚΟΠΙΑ. Νέο «σενάριο» για την επίθεση του «λαού» κατά του Ζόραν Ζάεφ στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων στις 27 Απριλίου του 2017, έθεσαν σε κυκλοφορία οι αρμόδιες μυστικές υπηρεσίες. Όπως έμαθε περιοδικό των Σκοπίων «Focus», κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον της Βουλής, «έπρεπε να δολοφονηθεί
ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και σημερινός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ». Σύμφωνα με το περιοδικό, «Τα αμερικανικά αυτιά όλα τα πιάνουν» , στο πλαίσιο των ερευνών έρευνες της «Ματωμένης Πέμπτης», βρήκαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ αυτού που παράγγειλε τη δολοφονία και του δολοφόνου, ο οποίος είχε αναλάβει την εκτέλεση. Ο φερόμενος ως δολοφόνος, δικαιολογήθηκε, σε υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία, ότι «δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την επιχείρηση, επειδή δεν είχε σαφή ορατότητα» και «το αντικείμενο δεν ήταν καθαρό».


ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ .Μετά τη συνάντηση Μέρκελ και Ζάεφ θα πραγματοποιήσει κοινή συνέντευξη τύπου.
Κατά την επίσκεψη ο Ζάεφ θα κάνει διάλεξη στο Ίδρυμα Friedrich Ebert.



ΣΚΟΠΙΑ. Το γραφείο του προέδρου Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ στην Άγκυρα επανέλαβε τη στήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και επανέλαβε τη θέση αρχών της Τουρκίας σχετικά με τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ, υπογραμίζοντας ότι η Τουρκία έχει αναγνωρίσει το συνταγματικό όνομα της Μακεδονίας.

ΣΚΟΠΙΑ. Το VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση του υπουργού πολιτισμούς Αλαγιοζόφσκι λόγω τον κατηγοριών για σκάνδαλα που τον βαραίνουν.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βουκουρέστι, Χανς Κλεμμ, είχε χθες συνομιλίες στην Βουλή των Αντιπροσώπων με τον πρόεδρο Λίβιου Ντραγκνέα. Ο αμερικανός διπλωμάτης δεν έκανε δηλώσεις μετα τις συνομιλίες. Ο Ντραγκνέα είπε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην οικονομική διάσταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή την στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη Ρουμανία, αλλά έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε θέματα ασφάλειας, και η οικονομική διάσταση έχει μείνει πίσω. Δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η Ρουμανία δεν είχε τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να έχει. Άλλες χώρες κέρδισαν περισσότερο», είπε ο Ντραγκνέα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι μέχρι τώρα έχουν πεθάνει 37 άτομα που προβλήθηκαν από τη νόσο των Πτηνών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Moody's επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ως «Β3 με σταθερή προοπτική».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Μερικές χιλιάδες πρώην εργαζομένων στο ΝΑΤΟ και την EUFOR θα οργανώσουν διαμαρτυρία την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Μπουτμίρ κοντά στο Σεράγεβο, ζητώντας ασφαλιστικές εισφορές και αποζημιώσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η εφημερίδα «Dnevnik», έγραψε ότι το Υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, το Μεικτό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της και το γραφείο αμυντικής συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας, προετοιμάζουν μια άσκηση του ΝΑΤΟ στο όρος Μανιάτσα κοντα στην Μπάνια Λούκα στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο «Μαχόβλιάνι» όπου θα προσγειωθούν τα αμερικανικά Α-10 που φέρουν βόμβες απεμπλουτσμένου Ουρανίου. Ακολούθως έγινε «χαμός» δηλώσεων. Δεν είναι πλέον σαφές αν η ασκηση σχεδιάζεται, αν εχει αποφασιστεί ή αν τελικώς την έφαγε το σκοτάδι. Ο στρατηγός Μίρκο Τέπσιτς πάντως είπε ότι «δεν υπάρχει ακόμη απόφαση σχετικά με μια τέτοια άσκηση», ενώ το μέλος της Προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς, σε απάντηση επιστολής του Μίλοραντ Ντόντικ σχετικά με μια στρατιωτική άσκηση ΝΑΤΟ στο όρος Μανιάτσα το 2019, είπε ότι «δεν θα γίνει χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου