Φεβρουαρίου 14, 2018

Ο παλιός σύντροφος ειναι νεος φίλος

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ που επισκέφθηκε επίσημα το Κόσσοβο , είπε ότι η Σλοβενία θα στηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή του πορεία και την οικονομική του ανάπτυξη. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι,
ο Παχόρ ζήτησε την επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των συνόρων με το Μαυροβούνιο και να εφαρμόσει τις συμφωνίες με τη Σερβία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της ΕΕ. Ο Θάτσι απάντησε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εκπληρώσει όλες τις διεθνείς του υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της μιας «δίκαιης συμφωνίας οριοθέτησης» των συνόρων με το Μαυροβούνιο και τη δημιουργία της Ένωσης των Σερβικών Δήμων.
Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, στη συνάντηση με τον Μπορούτ Παχόρ, είπε ότι η Σλοβενία είναι μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος του Κοσσυφοπεδίου, και εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού του Κοσσυφοπεδίου, ευχαρίστησε (τον παλιό γιουγκοσλάβο φίλο), «την παραμονή της 10ης επέτειου της ανεξαρτησίας», «για τη στήριξη στο Κόσσοβο».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς δήλωσε ότι «παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ότι επιθυμούν να συνεχίσουν το διάλογο, η ημερομηνία για την επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες παραμένει άγνωστη», και πρόσθεσε ότι, «οι επαφές είναι σε εξέλιξη».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η καθημερινή εφημερίδα «Κόχα Ντίτορε» σε άρθρο της «για τη 10η επέτειο της ανεξαρτησίας», γράφει, ότι «η ΕΕ έχει προδώσει Κοσσυφοπεδίου διότι παρέμεινε ουδέτερη σε σχέση με το καθεστώς του», «δεν έχει προσαρμοστεί στους ρόλους που είχαν προγραμματιστεί», και «πρόδωσε το ΜάρτιΑχτισάαρι», και «αφήνει την εντύπωση στη Σερβία ότι μπορεί να βρει μια άλλη λύση από την ανεξαρτησία».

ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ. Η Ένωση των Σέρβων Δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι η αναμνηστική πλάκα που έχει τοποθετηθεί από τη Ένωση, στη μνήμη των απαχθέντων και εξαφανισθέντων δημοσιογράφων του Ραδιόφωνου της Πρίστινας Τζούρο Σλάβουι και Ράνκο Πέρεβιτς στο χώρο που θεάθηκαν για τελευταία φορά καταστράφηκε για έκτη συνεχόμενη φορά, από το 2012 που τοποθετήθηκε. ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Το Γραφείο της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι καταδίκασε την επίθεση στα Εξωτερικά Ιατρεία στο Σούβι Ντο επισημαίνοντας ότι είναι προφανής η προσπάθεια να εκφοβισμού του σερβικού πληθυσμό στο σερβικό τμήμα της Κόσοβσκα Μιτροβίτσα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ο καταζητούμενος για τρομοκρατικές δραστηριότητες στο Κοσσυφοπέδιο Μπετίν Ιμπραιμάι ανέφεραν έχει σκοτωθεί στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου