Φεβρουαρίου 14, 2018

Βουλγαρία: Αυξάνονται η διαφθορά και το εθνικό εισόδημα

Η Στατιστική Υπηρεσία της Βουλγαρίας ανακοίνωσε, ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, και ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίτο τρίμηνο η αύξηση ήταν 0,8% .
Η Βουλγαρία ήταν μία από τις 18 χώρες της ΕΕ που πέτυχε οικονομική ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, και ήταν έβδομη.
Η Λιθουανία είναι στην κορυφή της λίστας με 1,5% ακολουθούμενη από την Ουγγαρία 1,3 %, τη Φινλανδία και τη Κύπρο με 1,1.
Στο σύνολό της ζώνης του ευρώ η ανάπτυξη ήταν 0,6% . Σε πραγματικούς όρους, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βουλγαρίας κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2017 ήταν 14.250.000.000 ευρώ.
Τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία έδειξαν αύξηση 2,2% της εγχώριας κατανάλωσης που αντιστάθμισε την μείωση κατά 1,1% των επενδύσεων και τη μείωση κατά 1,1% των εξαγωγών. Αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο .
Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, ήταν στο τέταρτο τρίμηνο στο 67,5% και ήταν 4,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από την ίδια περίοδο του 2016.
Το ποσοστό ανεργίας ήταν 5,6%.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τις 8 ως τις 12 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, και που παρουσίασε το ιδιωτικό κανάλι BTV για να υποστηρίξει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαφθορά , το 49%, των ερωτηθέντων συμμερίζονται την άποψη ότι αυξάνεται η κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας για προσωπικούς σκοπούς ,ενώ το 34% πιστεύουν ότι παραμένει στα ίδια επίπεδα και μόνο το 9% διαφώνησε. Οι ερωτηθέντες θεωρούν ως πιο διεφθαρμένη τη δικαιοσύνη, μετά τα τελωνεία, μετά τα νοσοκομεία και τους γιατρούς , και ακολούθως την αστυνομία. Ακολουθούν οι Δήμοι, οι δημόσιες επιχειρήσεις, και η εκπαίδευση. Το 40% πιστεύει ότι η διαφθορά είναι τώρα στο απόγειο της , ενώ το 20% θεωρεί αξεπέραστη τη διαφθορά την εποχή της πτώσης του κομμουνισμού. Το 78% πιστεύει ότι οι προσπάθειες που γίνονται για περιστολή της διαφθοράς είναι ανεπαρκείς. ότι κάνει ανεπαρκή επικρατεί στη δραματική τροπικότητα - αποφάσεων είναι «εντελώς ανεπαρκή. Το 66% των ψηφοφόρων του ΓΚΕΡΜΠ είναι ικανοποιημένοι από τις προσπάθειες του Μπορόσοφ, ενώ από τους οπαδούς των Ηνωμένων Πατριωτών ικανοποιημένο είναι το 71%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου