Φεβρουαρίου 24, 2018

Η 24η Φεβρουαρίου στην Ιστορία

1303.Κατά τον Πρώτο Πόλεμο για την Ανεξαρτησία της Σκωτίας , οι Σκωτσέζοι νίκησαν τους Άγγλους στη μάχη του Ρόσλιν.

1386 .Ο γιος του δούκα Λουδοβίκου του Δυρραχίου, Κάρολος Γ΄ που είχε καταλάβει με Ουγγρικό στρατό του Λουδοβίκο Α΄, μετά την εκθρόνιση από τον πάπα Ουρβανό ΣΤ΄ της βασίλισσας Ιωάννας Α' , δολοφονήθηκε από ευγενείς στη Βούδα, όπου είχε πάει για να στεφτεί βασιλιάς της Ουγγαρίας. Ο Κάρολος Γ΄ ήταν και πρίγκιπας της Αχαΐας από 1383 διαδεχόμενος το πρίγκιπα του Τάραντα Ιάκωβο των Μπω (Giacomo Del Balzo), που ήταν και τιτουλάριος Λατίνος αυτοκράτορας της Κωνσταντινούπολης .Ο Ιάκωβος του οποίου την περιουσία είχε κατάσχει η Ιωάννα Α' είχε καταφύγει στην Κέρκυρα, μίσθωσε την Ναβαρρική εταιρεία, και με αυτούς εισέβαλε στην Πελοπόννησο και την ανέκτησε τα εδάφη του Πριγκιπάτου της Αχαΐας.

1389.Ο βασιλιάς της Σουηδίας , Αλβέρτος του Μεκλεμβούργου, νικήθηκε και αιχμαλωτίστηκε από τους Δανούς στη μάχη του Φαλπέσινγκ. Μετά, η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, η «Σεμίραμις του Βορρά», έγινε κυβερνήτης της Δανίας και της Σουηδίας.

1510.Ο Πάπας Ιούλιος Β΄ (γεννημένος ως Τζουλιάνο ντέλλα Ρόβερε) συγχώρεσε τη Βενετία και ήρε τον αφορισμό που της είχε επιβάλλει, στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους, και έτσι τελείωσε ο πόλεμο της Λίγκας του Καμπραί εναντίον της Δημοκρατίας.

1525 . Στη Μάχη της Παβίας οι ενωμένες δυνάμεις της Ισπανίας υπό τη διοίκηση του Μαρκησίου της Πεσκάρα και της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, συνέτριψαν γαλλο-ελβετικό στρατό και αιχμαλώτισαν τον βασιλιά της Γαλλίας Φραγκίσκο Α΄.

1538. Ο Φερδινάνδος Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο διεκδικητής του θρόνου της Ουγγαρίας Ιωάννης Ζαπόλιε με τη μυστική συνθήκη που υπέγραψαν στις 24 Φεβρουαρίου  στο Ναγκιβαράντ, (το σημερινό Οραντεα της Ρουνίας) συμφώνησαν στον διαμοιρασμό των ελευθέρων από τους Τούρκους εδαφών του Ουγγρικού Βασιλείου. Ο Φερδινάνδος έγινε βασιλιάς της Βοημίας.

1582. Ο πάπας Γρηγόριος ΙΓ' υπέγραψε την Παπική Βούλα, «Inter gravissimas», που καθιέρωσε το δικό του «Γρηγοριανό ημερολόγιο».

1793. Στα κατεχόμενα από το γαλλικό επαναστατικό στρατό εδάφη της Ρηνανίας και του Παλατινάτο με απόφαση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε 130 πόλεις και κωμοπόλεις για την εκλογή αντιπροσώπων του λαού που θα συγκροτούσαν την Δημοκρατία του Μάιντς. Ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές επί γερμανικού εδάφους. Ψήφισαν μόνο οι άνδρες.

1821 .Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στις 24 Φεβρουαρίου/8 Μαρτίου, κυκλοφόρησε από το Ιάσιο την επαναστατική του προκήρυξη ,«Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία καλούσε τους Έλληνες να επαναστατήσουν.

1848. Υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος της Γαλλίας («Φεβρουαριανή Επανάσταση»).

1881 . Η Κίνα και η Ρωσική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη συνθήκη της Αγίας Πετρούπολης.

1887.Παρίσι και Βρυξέλλες συνδέθηκαν για πρώτη φορά με τηλεφωνικό δίκτυο.

1902. Οι καταδρομείς των Μπόερς, έφθασαν 50 μίλια έξω από το Κέιπ Τάουν αλλά οι άγγλοι αρχίζουν να τους απωθούν.

1915. Ορκίστηκε η κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη, στην οποία μετείχαν:
 Γεώργιος Ζωγράφος, υπουργός εξωτερικών, Παναγιώτης Τσαλδάρης, υπουργός δικαιοσύνης Νικόλαος Τριανταφυλλάκος, υπουργό εσωτερικών, Χαράλαμπος Βοζίκης, υπουργός εκκλησιαστικών και δημοσίας εκπαίδευσης Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, υπουργός οικονομικών, Αθανάσιος Ευταξίας, υπουργός εθνικής οικονομίας Γεώργιος Μπαλτατζής, υπουργός συγκοινωνίας και Νικόλαος Στράτος, υπουργός ναυτικών.

1918 . Στην Εσθονία σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση που υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία. και της Γερμανικής αυτοκρατορία.Οι Σοβιετικοί αποδεχτηκαν την ανεξαρτησία των Εσθονών μετά από πόλεμο που κράτησε δυο χρόνια.

1920. Σε μια μπυραρία του Μονάχου, ο Χίτλερ ανακοίνωσε τις «25» θέσεις του για τα προβλήματα της Γερμανίας. Το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) μετονομάστηκε με πρόταση του Χίτλερ σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP).

1921.Στη Διάσκεψη του Λονδίνου ο υπουργός Στρατιωτικών της ελληνικής κυβέρνησης Δημήτριος Γούναρης, ζητά να παραμείνει εν ισχύ η Συνθήκη των Σεβρών, που κύρωσαν οι Σύμμαχοι με τις υπογραφές τους. Στη Βουλγαρία με διάταγμα του Τσάρου Μπόρις Γ καταργήθηκε η υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία στον βουλγαρικό στρατό. Στην Κρονστάνδη ξεκίνησε η απεργία στο εργοστάσιο πυρομαχικών από όπου ξεκίνησε η εξέγερση ενάντια στην σοβιετική κυβέρνηση .

1930.Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χούβερ, ζήτησε από το Κογκρέσο να κάνει περικοπές στον προϋπολογισμό, για να μην αυξήσει τη φορολογία κατά 40%.

1939.Η Ουγγαρία υπέγραψε το αντικομουνιστικό σύμφωνο (Αντι-Κομιντέρν) με την Ιταλία, το Ράιχ και την Ιαπωνία.

1942. Εξέπεμψε για πρώτη φορά ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των ΗΠΑ, «Η Φωνή της Αμερικής».

1944.Ο στρατηγός Ραμίρεθ παραιτήθηκε από το προεδρικό αξίωμα της Αργεντινής. Τον διαδεχθηκε ο στρατηγός Φαρέλ, με αντιπρόεδρο τον συνταγματάρχη Χουάν Ντομίνγκο Περόν.

1945. Ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μάχερ Πασάς αφού ανέγνωσε το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας, και της Ιαπωνίας. δολοφονήθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο.

1946. Εκλέχθηκε πρόεδρος της Αργεντινής ο Χουάν Ντομίνγκο Περόν, ο ιδρυτής του πολιτικού κινήματος που έγινε γνωστό ως Περονισμός.

1948.Στην Πράγα κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις των Κομμουνιστών που ζητούσαν από τον πρόεδρο Μπένες να διορίσει μια κομμουνιστική κυβέρνηση στην Τσεχοσλοβακία.

1952.Στο Βιετνάμ, οι Γάλλοι εκκένωσαν το Χοαμπίν και συγκεντρώθηκαν στο Δέλτα του Τονκίνου.

1955.Κατά το πρότυπο του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού Συμφώνου της Νοτιοανατολικής Ασίας, στις 24 Φεβρουαρίου 1955 υπογράφηκε το Συμφώνο της Βαγδάτης (ΣΕΝΤΟ), με σκοπό τον περιορισμό της σοβιετικής επέκτασης στη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό. Το Σύμφωνο περιελάμβανε την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως συνδεδεμένα μέλη. Επίσης ιδιαίτερος ήταν ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου , καθώς φιλοξενούσε τις βρετανικές βάσεις που είχαν επιχειρησιακό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

  1961. Στην Ταγκανίκα , ο Λικέι έφερε στο φως τον σκελετό , του Αυστραλοπιθήκου.

1962. Η Ένωσις Κέντρου, ζήτησε την παραίτηση Καραμανλή λόγω της νοθείας στις εκλογές του 1961 αποκαλύπτοντας 281 παράνομους ψηφοφόρους στο Χαϊδάρι, 226 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 817 σε άλλες περιοχές των Αθηνών.

1964 .Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκάλυψαν «μυστικό σχέδιο των Τούρκων», σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα εντασσόταν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.
Δηλαδή ο Αττίλας 3!

1968.Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι Αμερικανοί κατέλαβαν την «Ακρόπολη» της Χουέ, (το τελευταίο σημείο αντίστασης των Βιετκόγκ). Έτσι έληξε η επίθεση του Τέτ.

1973. Κηδεύτηκε η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, και βραβευμένη με Όσκαρ, Κατίνα Παξινού.

1975. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοίνωσε την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας).

1979. Εκδηλώθηκε ο «ιδεολογικός» πόλεμος , Βόρειας και Νότιας Υεμένης.

1981. Ο σεισμός των Αλκυονίδων, εντάσεως 6,7 Ρίχτερ, κατέστρεψε το Λουτράκι και την Παλαιοχώρα, συγκλόνισε την Αθήνα, την περιοχή της Κορινθίας, της Εύβοιας και μεγάλο τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Απολογισμός 20 νεκροί.

1983 .Ειδική επιτροπή του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών παραδεχτηκε τα κρυφά στρατόπεδα συγκέντρωσης στις ΗΠΑ για τα άτομα Ιαπωνικής καταγωγής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και καταδίκασε τον εγκλεισμό των Ιαπώνων Αμερικανών .Είκοσι τέσσερις νεκροί ήταν ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου του πλοίου ''Χρυσή Αυγή'' στο Κάβο Ντόρο.

1994 .Η Βουλή των Ελλήνων με ομόφωνο ψήφισμα αναγνώρισε, μετά από 70 χρόνια, την Γενοκτονία των Ποντίων, ορίζοντας την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

1995. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, πγια την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ο Κωστής Στεφανόπουλος έλαβε 181 ψήφους και ο Αθανάσιος Τσαλδάρης 109.

1996.Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας διακόπτει τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαιτίας της διένεξής τους για την Εκκλησία της Εσθονίας. 

2003. Ο Βόισλαβ Σέσελι, αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, παραδόθηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης, όπου είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Βοϊβοντίνα κατά την περίοδο 1991-1993.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου