Ιανουαρίου 18, 2018

H 18η Ιανουαρίου στην Ιστορία

474. Ο Λέων Β σε ηλικία επτά ετών χρίστηκε συναυτοκράτορας από τον παππού του Λέοντα Α.

532. Ο στρατηγός Βελισάριος κατέστειλε τη Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη.
1650. Στη Γαλλία άρχισε η συνομωσία της σφενδόνης .
1654. Ο ηγέτης των Κοζάκων, Αταμάν Μπογκντάν Χμελνίτσκι αναγνώρισε ως ανώτατη αρχή το Ρώσο αυτοκράτορα, και η Ράντα του Περεσλάβ εξέδωσε απόφαση για την προσχώρηση της επικράτειας της Ζαπορόζιε στη ρωσική επιρροή.
1701. Ο Φρειδερίκος Γ του Βραδεμβούργου έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Πρωσίας.
1821. Στη Βλαχία οι βογιάροι Γκριγκόρε Μπρανκοβεάνου , Γκριγκόρε Γκίκα και Μπάρμπου Βακαρέσκου συμφώνησαν να υποστηρίξουν το κίνημα του θεοδωρου Βλαδιμηρέσκου.
1823.Το Ναύπλιο ορίστηκε ως έδρα της ελληνικής κυβέρνησης.
1871. Ο Γουλιέλμος Α΄ της Γερμανίας ανακηρύχτηκε Γερμανός αυτοκράτορας στην Αίθουσα των Κατόπτρων στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Γαλλία), προς το τέλος του Γαλλοπρωσικού Πολέμου

1913 . Στις 5/18 Ιανουαρίου έγινε η δεύτερη ναυμαχία μεταξύ του Ελληνικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο στην περιοχή που έληξε με υποχώρηση του οθωμανικού στόλου εντός των Δαρδανελίων.

1918. Συνεδρίασε στο Παλάτι της Ταυρίδας στην Αγία Πετρούπολη, η συντακτική συνέλευση που είχε εκλεγεί 12/25 Νοεμβρίου και στην οποία πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλ-επαναστάτες που είχαν εκλέξει 380 βουλευτές. Οι μπολσεβίκοι την διέλυσαν την επόμενη ημέρα.

1919 . Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζορζ Κλεμανσώ άνοιξε την ειρηνευτική διάσκεψη στο ανάκτορο των Βερσαλλιών που θα διαμόρφωνε τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.

1941. Η Ουγγαρία κατέλαβε την Τρανσυλβανία και όλοι υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τα ονόματα τους στα Ουγγρικά.

1943. Ο κόκκινος Στρατός διέσπασε την πολιορκία του Λένιγκράντ.

1953. Σε αναπληρωματική εκλογή λόγω του θανάτου του βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού Βασίλειου Μπακονίκα εξέλέγη η δικηγόρος Ελένη Σκούρα με τον Ελληνικό Συναγερμό και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που εκλέχτηκε βουλευτής. Η Ελένη Σκούρα, κέρδισε την έδρα στη Θεσσαλονίκη με 47.112 ψήφους, επικρατώντας του Ιωάννη Πασαλίδη της ΕΔΑ που πήρε 43.034 και της Βιργινίας Ζάννα του Κέντρου που έλαβε 24.046.

1970 . Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ συναντήθηκε στη Ρώμη με τον Κωνσταντίνο ντε Γκρέτσια

1974. Με τη μεσολάβηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία για την απαγκίστρωση των δυνάμεων τους, δίνοντας τέλος στις συγκρούσεις στο αιγυπτιακό μέτωπο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

1989. Η «17 Νοέμβρη» , στις 20.05, πυροβόλησε στα πόδια με το ίδιο 38άρι που είχε χρησιμοποιηθεί και στην επίθεση εις βάρος του Ανδρουλιδάκη τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Ταρασουλέα, επειδή είχε εκδώσει απαλλακτικό βούλευμα για την οικογένεια Ανδρεάδη.

1990. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ένταλμα για τη σύλληψη του Τόντορ Ζίβκοφ ως βασικού υπεύθυνου για την οικονομική κρίση.

1996. Ο Αβρούρι εκλέχτηκε πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου.

1999 . Η κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κήρυξε τον αμερικανό πράκτορα Γουίλιαμ Γουώκερ ως «persona non grata» απαγόρευσε στην εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου, Louise Arbor για να εισέλθουν στη χώρα, για να ερευνήσει τη δήθεν σφαγή του Ράτσακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου