Ιανουαρίου 06, 2018

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η ιδέα ενός «Ντέιτον Δυο» είναι μια άχρηστη πρωτοβουλία με μόνο κίνητρο να καταργηθεί η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και να δημιουργηθεί μια ενιαία Βοσνία. Ο κ Ντόνιτκ θα παρακολουθήσει σήμερα το βράδυ την Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στην Μπάνια Λούκα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Σέρβος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης , Μλάντεν Ιβάνιτς, τόνισε ότι η παρουσία τιμητικού αγήματος του 3ου Συντάγματος Πεζικού της Σερβικής Δημοκρατίας κατά τον εορτασμό της 9ης Ιανουαρίου είναι στην αποκλειστική του δικαιοδοσία, όπως έγινε πέρυσι, αλλά τόνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή δεν του ζήτησε τη συμμετοχή του Συντάγματος στην παρέλαση .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι το Βελιγράδι περιμένει δύσκολες συνομιλίες για μια μόνιμη λύση για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, και ότι χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της Σερβίας δεν θα υπάρξει μόνιμη λύση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς έχει συγκαλέσει για την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου , έκτακτη συνεδρίαση της Προεδρίας του Κόμματος των Προοδευτικών στην οποία θα αποφασιστεί τελικά αν θα Μάρτιο, μαζί με τις τοπικές εκλογές στο Βελιγράδι θα διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΤΙΡΑΝΑ. Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Αλβανίας ακύρωσε την εκλογή δύο βουλευτών λόγω του ποινικού τους μητρώου στην Ιταλία. Η Επιτροπή ακύρωσε την εκλογή του Γκ.Ραχόβιτσα και του Ακίφ Ρακίπι, οι οποίοι με ψευδώνυμα είχαν καταδικαστεί για ληστείες στην Ιταλία .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ο βουλευτής από τη Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου Νταούτ Χαραντινάι, αδελφός του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι. αναμένεται να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου του UCK.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι εκτοπισμένοι Σέρβοι από την Τζακοβίτσα ανέβαλαν την προγραμματισμένη για την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων επιστροφή τους στα σπίτια τους , λόγω της ανακοίνωσης για διαδηλώσεις των Αλβανών. Οι Σέρβοι δήλωσαν ότι δεν φοβούνται, ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζεται για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, και των ανθρωπίνων και θρησκευτικών τους δικαιώματων, και ότι θα κατατεθεί μήνυση εναντίον των διοργανωτών των διαδηλώσεων .


ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Σέρβος Υπουργός Κοινοτήτων Ντάλιμπορ Γιέφτιτς δήλωσε ο στόχος των αλβανών διαδηλωτών του Σάββατου έξω από το μοναστήρι της Τζάκοβίτσα Djakovica ήταν η εξάλειψη των Σέρβων και είπε ότι οι Σέρβοι δεν θα παραιτηθούν από την επιστροφή στην Τζάκοβιτσα  και το Κοσσυφοπέδιο . Ο Ηγέτης της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτς δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις το πρωί του Σαββάτου από τους Αλβανούς στην Τζάκοβιτσα ήταν  καθαρό μίσος ενάντια σε κάθε τι σερβικό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Ερυθρός Αστέρας θα πληρώσει πρόστιμο και θα αγωνιστεί χωρίς θεατές με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον γύρο των 16 του Europe League εξαιτίας του πανό για τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, που σήκωσαν οι οπαδοί του στον αγώνα με την Μπάτε Μπορίσωφ.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο Βλαντιμίρ Ρογκάνοβιτς από το Χέρτσεκ Νόβι, μέλος της «οικογένειας» «Kοβάτσκι Κλαν» της Μαυροβουνιώτικης μαφίας, ο οποίος εξέτιε ποινή φυλάκισης στο Βελιγράδι για παραχάραξη εγγράφων, εκδόθηκε χθες στο Μαυροβούνιο και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ποντγκόριτσα .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο μουσουλμάνος υπουργός Εσωτερικών του Μαυροβουνίου Μεβλουντίν Νούχοτζιτς κάλεσε τους Δήμους Μπέρανε Αντριγιεβιτσα και Πλαβ, που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, να προβούν σε εκτίμηση των ζημιών το συντομότερο δυνατό ώστε η κυβέρνηση να ενεργήσει ανάλογα.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ . Η ευρωβουλευτής Ρούζα Τόμασιτς δήλωσε ότι η Κροατία πρέπει χρησιμοποιήσει το στρατό σε σχέση με τη συνοριακή διαφωνία με τη Σλοβενία στον Κόλπο του Πίραν.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσρνάντακ εξέφρασε την Ελπίδα ότι η Β-Ε θα αποκτήσει το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας αυτό το έτος και τόνισε ότι οι κύριες προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής είναι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και η περιφερειακή συνεργασία,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου