Ιανουαρίου 15, 2018

Επί τροχάδην

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκάλεσε εκτάκτως την Εκτελεστική Επιτροπή για σήμερα στις 14.00, στα γραφεία του Βουκουρεστίου, για την αντιμετωπιστεί η νέα κρίση στο κόμμα. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με φόντο μετά την ανοικτή σύγκρουση μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα και του πρωθυπουργού Μιχάι Τουντόσε για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων εσχάτως και η υπουργός εσωτερικών Κάρμεν Νταν. Πηγές της πλευράς Ντραγκνέα λένε ότι θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Τουντόζε στο εσωτερικό του κόμματος.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Εντι Ράμα μιλώντας στο Φόρουμ Σοσιαλιστικής Νεολαίας του κόμματός του, πανηγύρισε την ψήφιση του νόμου των γλωσσών από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του, και εξήρε τον ρόλο του Ζάεφ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είπε ότι η ψήφιση του νόμου για τη χρήση των γλωσσών είναι ένα ιστορικό γεγονός, που πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί κανείς.

ΣΚΟΠΙΑ. Χιονίζει στην Κρίβα Πάλανκα , το Γκόστιβαρ, το Μαύροβο, και το Κρούσεβο. Ο Ζάεφ θα συμμετάσχει στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, στις 25 και 26 Ιανουαρίου. Η συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ της «Μπουγιουρουμού» και της Βουλγαρίας, έχει ενταχθεί στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής. Σε συγκέντρωση κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οργανώθηκε από το Φέισμπουκ εμφανίστηκαν 60 άτομα.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι η πλευρά της πΓΔΜ ενθάρρυνε το μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να υποβάλει ακόμη και την επόμενη Τετάρτη, κάποιο είδος αρχικού πλαισίου που θα δώσει κατεύθυνση για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.

ΣΚΟΠΙΑ. Η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE εξέλεξε το Σάββατο το Νέο Εκτελεστικό Γραφείο . Στη νέα ηγεσία μετέχουν ο ηθοποιός Τόνι Λιουμπομίρ Μιχαιλόβσκι, ο δήμαρχος του Καβάνταρτσι και τραπεζίτης Γιάντσεφ Μίτκο, ο Ιγκόρ Γιανούσεφ, ο βουλευτής Αλεξάνταρ Νικολόσκι, καθώς και ο πρώην υπουργός μεταφορών και επικοινωνιών, Βλάντο Μισαιλόφσκι. Εξελέγησαν ακόμα ο πρώην δήμαρχος Σκοπίων Κωτσε Τραϊανόβσκι, ο βουλευτής Βλαντίμιρ Γκιόρτσεβ. Εκλέχτηκαν με την ποσόστωση και η Ντανιέλα Ρανγκέλοβα, Νταφίνα Στογιάνοσκα , και Άνα Λασκόσκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι οι μικτές περιπολίες της αστυνομίας και των στρατιωτών κατά το περασμένο έτος εμπόδισαν 22.000 άτομα να εισέλθουν παράνομα τη Σερβία.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Όπως στην εποχή του Τίτο, οι Σέρβοι και οι Ορθόδοξοι γιόρτασαν το Σάββατο την σερβική πρωτοχρονιά στο Μαυροβουνίο. 
Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Μετώπου, Αντρία Μάντιτς ευχήθηκε καλή χρονιά τα μεσάνυχτα στο πλήθος αλλά τότε του επιτέθηκε ανεβαίνοντας στην εξέδρα ένας φατικός φίλος του ΝΑΤΟ και των μεταρρυθμίσεων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς δήλωσε ότι η άρνηση του Μαυροβουνίου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δεν δείχνει αντίθεση με τον Πρόεδρο Τραμπ , αλλά μια ένδειξη ότι το Μαυροβούνιο υποστηρίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη μεταξύ της 17ης και 19ης Ιανουαρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με την Πρίστινα θα συνεχιστούν την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου μετά από μια διακοπή 13 μηνών, ανακοίνωσε το γραφείο της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων στην Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία σχετικά με το διάλογο για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, και ότι η γενική θέση της Εκκλησίας σχετικά με τη Σερβική ιερή γη είναι γνωστή, και ότι δεν θα υπάρξουν παρανοήσεις ως προς αυτό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η προσεχής επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι θα είναι υψίστης σημασίας για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

ΧΑΓΗ . Το Δικαστήριο της Χάγης ενέκρινε επέκταση της αναστολής για τον πρώην αρχηγό της Σερβικής υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Γιόβιτσα Στάνισιτς, μέχρι τις 13 Απριλίου 2018.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ . Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ είπε ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να μηνύσει την Κροατία και αν δεν συμφωνήσει να εφαρμόσουν την απόφαση της διαιτησίας για τα θαλάσσια σύνορα των δυο χωρών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργός εμπορίου, τουρισμού και τηλεπικοινωνιών της Σερβίας, Ρασίμ Λιάιτς, δήλωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη Σερβία κατά τους πρώτους 10 μήνες του περασμένου έτους ανήλθαν σε 971 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι τελικά τα τουριστικά έσοδα θα φτάσει το ποσό των 1,2 δις ευρώ, που θα αποτελεί ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου