Ιανουαρίου 24, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Στο Κοινοβούλιο, όπου κοινοποιήθηκε η 14σέλιδη επιστολή Ιβάνοφ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου της διγλωσσίας ο Βούλγαρος Πρέσβης ανέπτυξε το πρόγραμμα της βουλγαρικής προεδρίας. Οι σοσιαλδημοκράτες στις επιτροπές πρότειναν μείωση κατά 33% της χιλιομετρικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές που δεν είναι από τα Σκόπια αλλά είχε σίγουρη τη διαφωνία του DUI, που ζητάει αύξηση. Η κυβέρνηση στην 50η συνεδρίαση της ,αποφάσισε το πρόγραμμα δράσης του 2018 και έθεσε ως προτεραιότητες την «οικονομία» την «Ευρώπη» και το ΝΑΤΟ. Απόφαση για το νέο Νοσοκομείο των Σκοπίων δεν ελήφθη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι άρχισε επίσκεψη εργασίας στο Βελιγράδι. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Χοτζάι και Ζάεφ συζήτησαν για την κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων, και συμφώνησαν ότι θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο .

ΜΟΣΧΑ . Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι αντίθετη με τη σύγκλιση ενός «Ντέιτον 2» και ότι πιστεύει πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη «δεν θα αντέξει μια τέτοια πρόκληση».

ΣΟΦΙΑ. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας, Κίρτσο Κίροφ, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση 3.190.000 δολαρίων κατά την περίοδο 2007-2011. Η εισαγγελία κατηγόρησε τον Κίροφ που απολύθηκε από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών το 2012, μετά από εννέα χρόνια στη θέση του επικεφαλής, οτι διέταξε τους υφισταμένους του αποδεχτούν δικαιολογητικά έγγραφα για να υπεξαιρέσει τα χρήματα από τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο Κίροφ δήλωσε αθώος και είπε ότι η απόφαση, είναι εντολή της κυβέρνησης που θέλει να πείσει το διεθνή παράγοντα ότι η Βουλγαρία προσπαθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δεν παρέστη στο κοινοβούλιο στη συζήτηση για την πρόταση μομφής , για την αποτυχία στον αγώνα κατά της διαφθοράς, που υποβλήθηκε από το Σοσιαλιστικό κόμμα της Βουλγαρίας. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Την πρόταση υποστήριξε το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ενώ ο κ. Μάρεσκι ακλούθησε τον …«Τρίτο δρόμο».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι όλη η Σερβία ήταν σε θέση να δει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν εκεί οι Σέρβοι.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πολιτικός αναλυτής Σέρζαν Πέρισιτς δήλωσε ότι η δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, έχει χρησιμοποιηθεί για να ξεκινήσει ένα κύμα αντι-ρωσικής υστερίας , προκειμένου να καλύψουν τους πραγματικούς ενορχηστρωτές και δράστες της δολοφονίας, που φέρει την υπογραφή των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

ΤΙΡΑΝΑ. Η κυβέρνηση συνέταξε νόμο που εξουσιοδοτεί τα Υπουργεία Οικονομικών και Υποδομών για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την τουρκική κοινοπραξία που έκανε προσφορά για την κατασκευή του αεροδρόμιου της Αυλώνας, και εντός ολίγων ημερών, θα περάσει από το Κοινοβούλιο.
Οι τρεις τουρκικές εταιρείες θα επενδύσουν 100 εκατομμύρια ευρώ για το αεροδρόμιο και σε αντάλλαγμα, θα το εκμεταλλευτούν για μια περίοδο που θα αποφασιστεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η αλβανική κυβέρνηση θα εγγυηθεί την κάλυψη των ετήσιων κερδών της Κοινοπραξίας. Αν οι εταιρείες δεν κερδίσουν το προβλεπόμενο ποσό μέσω του αεροδρομίου, η κυβέρνηση θα καταβάλει τη διαφορά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος Φιλίπ Βουϊάνοβιτς δήλωσε ότι ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει τη ταυτόχρονη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών με τις τοπικές εκλογές σε 12 δήμους του Μαυροβουνίου, που πρέπει να εκλέξουν νέους δημάρχους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδεχτηκε την πρόσκληση του Πρόεδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ιβάν Μπράγιοβιτς για την αποστολή παρατηρητών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου που θα πραγματοποιηθούν στις 15 Απριλίου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας αποφάσισε το ύψος των συνάξεων των αγωνιστών και αναπήρων του πατριωτικού Πολέμου και του επιδόματος που λαμβάνουν οι οικογένειες των Θυμάτων .Το ποσό είναι το 69,9% του μέσου καθαρού μισθού του 2017. Δηλαδή 580.20 BAM. (290 ευρώ περίπου).

ΜΠΙΕΛΙΝΑ. Η παρτίδα των μήλων που η εταιρεία «ΦΡΟΥΚΤ» εξήγαγε στη Ρωσία αγοράστηκαν από έναν αγρότη του Γκράντακατς, και είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά προέλευσης αποδείκνυαν ότι τα φρούτα είχαν παραχθεί στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσαν οι δικηγόροι της εταιρείας.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία επέτρεψε σε τρεις γιατρούς από την Πανεπιστημιακή της Μπάνια Λούκα να εξετάσουν από την 1η Φεβρουαρίου, τους πρώην αστυνομικούς Μίσο Στάνισιτς και Στογιάν Ζουπλιάνιν που κρατούνται στη Χάγη.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, δήλωσε μετά από τη συνάντηση που είχε με την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου (ΚΕΚ) ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα αυξηθεί «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», και ότι ελπίζει πως η κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού θα βελτιωθεί το Φεβρουάριο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Επικεφαλής του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο Νατάλια Αποστόλοβα, δήλωσε κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ ότι η πιθανή κατάργηση των Ειδικού Δικαστηρίου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαδικασία ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τόνισε ότι η επικύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης συνόρων με το Μαυροβούνιο επείγει να επικυρωθεί και ότι «το Κοσσυφοπέδιο και δεν πρέπει να είναι όμηρος ορισμένων ατόμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου