Ιανουαρίου 19, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Η επίσκεψη του Γ.Γ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ καλύφθηκε εκτενώς δημοσιογραφικά. Το «μήνυμα» Στόλτενμπεργκ ήταν «καλωσορίζει το νέο momentum και τις νέες προσπάθειες» ότι «δεν υπάρχει “σχέδιο Β”» και ότι «δεν είναι δυνατόν να ενταχθούν στην Συμμαχία χωρίς να έχουν επιλύσει το θέμα του ονόματος». Ο Στόλτενμπεργκ επαίνεσε την πΓΔΜ για τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στη διαδικασία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Έκπληξη ήταν η εκτός προγράμματος επίσκεψη την κ. Κάτιτσα Γιάνεβα και τους συνεργάτες της. Στο τέλος της η κοινής συνέντευξης τύπου, με τον Ζάεφ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε: «Ο Ζάεφ είναι ο ήρωάς μου». ( Zaev is my hero). Όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μιλούσε στους βουλευτές ολίγοι διαμαρτυρόμενοι έκαψαν μια σημαία του ΝΑΤΟ μπροστά από το Κοινοβούλιο χωρίς να γίνουν επεισόδια.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι προτάσεις του κ. Νίμιτς θα μελετηθούν και στη συνέχεια θα σχολιαστούν. Ο υπουργός εξωτερικών Ντιμιτρώφ είπε ότι «το κύριο ζήτημα είναι η διατήρηση της Μακεδονικής ταυτότητας».

ΣΚΟΠΙΑ. Οι Βουλευτές από το VMRO-DPMNE επέστρεψε χθες στα κοινοβουλευτικά έδρανα για να παρακολουθήσουν την ομιλία του κ. Γιενς Στόλτενμπεργκ, αλλά το Κόμμα με ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να μην υπάρχουν οι δημοκρατικές προϋποθέσεις για την επιστροφή στο Κοινοβούλιο.

ΜΟΣΧΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας καταδίκασε το περιεχόμενο των δηλώσεων Ράμα της 14ης Ιανουαρίου για το ρόλο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην «διαμόρφωση της πλατφόρμας των Τιράνων» και στην διαδικασία ψήφισης νόμου για τη χρήση των γλωσσών στην πΓΔΜ που αναγνώρισε τα Αλβανικά ως δεύτερη επίσημη γλώσσα». «Οι πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών της περιοχής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Σερβίας να ολοκληρωθούν με επιτυχία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η εφημερίδα της Ζυρίχης «Neue Zeitung» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο, «Πώς πλούτισε ο Χαραντινάι», που αναφέρεται στις πρωτοχρονιάτικες διακοπές του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου με τη γυναίκα του, τα τρία παιδιά και έναν εγγονό στην Ελβετία, στο ξενοδοχείο «Κάρλτον» του Σέν Μόριτζ , όπου έμεναν στην βασιλική σουίτα πληρώνοντας 5.000 φράγκα, την ημέρα. Οι γιορτές κόστισαν στους Χαραντινάι σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας περίπου 80.000 φράγκα. Η εφημερίδα θέτει το ερώτημα του πώς πλούτισε ο Χαραντινάι, που πριν τον πόλεμο στο Κόσσοβο εργαζόταν ως θυρωρός σε νυχτερινό κλαμπ στη Ρουμανία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε χθες στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και μίλησαν για το έργο της κατασκευής ενός αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Μπάνια Λούκα, και την Ερζεγοβίνη.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι κκ. Βούτσιτς και Θάτσι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο, χωρίς όμως να προσδιορίσει το πότε, και εξήγησε ότι η EULEX, έχει προσφερθεί να βοηθήσει την έρευνα για τους δολοφόνους του Ιβάνοβιτς. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι η Πρίστινα απορρίπτει τη συνεργασία με τις σερβικές αρχές στην έρευνα για τους δολοφόνους του Όλιβερ Ιβάνοβιτς με στόχο την παρεμπόδιση και την πρόληψη της ανακάλυψης και των δραστών και εκείνων που διέταξαν τη δολοφονία .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο αναπληρωτής αρχηγός αστυνομίας Μπεσίμ Χότι δήλωσε ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του όχηματος που πιστεύεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, είναι κάπου στη Σερβία, αλλά προς το παρόν, καμία πληροφορία σχετικά με την ιθαγένεια του δεν είναι διαθέσιμη.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι δήλωσε ότι οι Αλβανοί είναι το μεγαλύτερο όνειδος της σύγχρονης Ευρώπης.

ΒΙΕΝΝΗ. Ο αυστριακός Αντικαγκελάριος Χάντς-Κρίστιαν Στράχε δήλωσε ότι σέβεται την κυριαρχία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αλλά επίσης να σέβεται το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο τέλος της επίσκεψης του στο Μαυροβούνιο είπε σε συνέντευξη του ότι το «σερβικό σπίτι», στην Ποντγκόριτσα , θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο, και ότι ο σερβικό λαό στο Μαυροβούνιο δεν είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης. Μίλησε όμως για «μέτωπο εναντίον του σερβικού λαού» και οτι «υπάρχουν ζητήματα με τη σερβική γλώσσα, τα δικαιώματα του σερβικού λαού, την εκπροσώπηση στους κρατικούς φορείς, κ.λπ», και ότι ,θα ήθελε «κανείς να μη φοβάται να δηλώσει ότι είναι Σέρβος».

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με έρευνα της «Gallup International» ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και η αποδοχή του παρέμεινε άνω του 60%, ενώ κάτι λιγότερο από το 30% εκφράζει δυσπιστία προς αυτόν. Τον Δεκέμβριο, το βαρόμετρο της εταιρείας έδειξε υποστήριξη στο 56% και δυσπιστία 29% . Η εταιρεία πάντως διαπιστώνει ανακοπή της τάσης αύξησης της δημοτικότητας του προέδρου από όταν άρχισαν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αυτόν και τους εκπροσώπους του κόμματος ΓΚΕΡΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου