Ιανουαρίου 25, 2018

Επι τροχάδην στα Βαλκάνια

ΣΚΟΠΙΑ. Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μποσνιακόφσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κάλεσε σε συνάντηση τους αρχηγούς τον κομμάτων η οποία θα γίνει στη Λέσχη των Βουλευτών το Σάββατο, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης,
« ευρύτερης εθνικής συναίνεσης», «για την επίλυση της διαφοράς για το όνομα, με την Ελλάδα». Ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση είχε αρχίσει ήδη η διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το πρόσφατο πλαίσιο του Διαμεσολαβητή.

ΣΚΟΠΙΑ .Tο αλβανικό πολιτικό κίνημα "Ιλλυρίδα" πρότεινε την μετατροπή της πΓΔΜ σε διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία, που θα ονομάζεται «Βαλκανική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία», και θα αποτελείται από δύο Ομοσπονδιακές οντότητες , τη «Ρεπούμπλικα Ματσεντόνιγια» και τη «Δημοκρατία της Ιλλυρίδας».

ΣΚΟΠΙΑ. Η κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO-DPMNE θα επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά έδρανα για να προσπαθήσει να σταματήσει η ψήφιση του νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Μίτκο Γιάνστεφ , που τόνισε ότι « το VMRO-DPMNE είναι στο πλευρό του λαού και θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τη χώρα και τα εθνικά συμφέροντα». «Η απόφαση της κυβέρνησης να μην αποσύρει τον νόμο και να μην ανοίξει μια εποικοδομητική συζήτηση θα μπορούσε να προκαλέσει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα και να διαταράξει τη συνοχή μεταξύ των πολιτών», είπε. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο νόμος για τις γλώσσες θα υποβληθεί στην Επιτροπή της Βενετίας αλλά μετά την ψήφισή του.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς μια σαφή λύση για το ζήτημα των συνόρων, της δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν αναχωρήσει για το Νταβός.«Το πώς πρόκειται να το λύσει είναι ένα άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα πρέπει να ερωτηθεί και να απαντήσει σε ένα δημοψήφισμα», είπε ο Βούτσιτς που δήλωσε ότι θα προτείνει τη λιγότερο κακή λύση σε δύο, δυόμισι μήνες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι η κατασκευή του κόμβου διασύνδεσης του δικτύου φυσικού αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Σερβίας θα πρέπει να ξεκινήσει σε είτε Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε την Τετάρτη στο Βελιγράδι ότι θα διαθέσει 250, 000 ευρώ υπέρ της Ολοκλήρωσης του ναού του Αγίου Σάββα στην Σερβική πρωτεύουσα.
Ο κ. Ντόντικ είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς να μη χωρίσει το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου από το ζήτημα του καθεστώτος της Σερβικής Δημοκρατίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να ενοποιήσουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία ειρήνης του Ντέιτον και ότι η ταξιδιωτική Οδηγία για τους αμερικανούς τουρίστες που τους προειδοποιούσε για τους κινδύνους ενός ταξιδιού στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη εντάσσεται σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος δήλωσε ότι δεν θα γίνει έκτακτη Ιερά Σύνοδος των επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ότι το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι θα είναι το βασικό θέμα κατά τη διάρκεια της κανονικής συνόδου της Ιεραρχίας τον Μάιο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς θα τελέσει σήμερα τα πανηγυρικά τα εγκαίνια της κοινής Σέρβο-εβραϊκής έκθεσης για το στρατόπεδο συγκέντρωσης του «Γιασένοβατς» – στο κτήριο των Ηνωμένων Εθνών.

ΝΤΑΒΟΣ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έφτασε στο Νταβός το απόγευμα της Τετάρτης, και αμέσως είχε άτυπες συναντήσεις με πολλούς επισήμους, συμπεριλαμβανομένων των πρωθυπουργών της Αλβανίας Έντι Ράμα και της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλιόνι.

 ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβη στην υπόθεση των μεταρρυθμίσεων στην Ρουμανική Δικαιοσύνη και κάλεσε το Ρουμανικό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει τις αμφιλεγόμενες; Τροπολογίες των νόμων περί της δικαιοσύνης, «που έχουν προκαλέσει μεγάλες λαϊκές διαμαρτυρίες».
«Η Επιτροπή ζητά από το Ρουμανικό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει την πορεία της προτεινόμενης δράσης, να ανοίξει διάλογο, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και να οικοδομήσει μια ευρεία συναίνεση για τη μελλοντική πορεία», ανέφερε η δήλωση.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ .Σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης, υφίσταται δυνητική απειλή Ισλαμικής τρομοκρατικής δράσης στα Βαλκάνια.

ΤΙΡΑΝΑ. Η Αλβανική αστυνομία κατέσχεσε 1.7 τόνους μαριχουάνας σε ένα εγκαταλειμμένο φουσκωτό ταχύπλοο στην Αδριατική. Οι λαθρέμποροι είχαν αποπλεύσει από το λιμάνι του Αυλώνα . Το σκάφος είχε εγκαταλειφθεί λόγω της δυσλειτουργίας του κινητήρα. Η Αστυνομία στην Αλβανία και την Ιταλία έχουν κατάσχει περισσότερους από 50 τόνους μαριχουάνας κατά τους τελευταίους 12 μήνες , που είναι όμως ένα κλάσμα της συνολικής παραγωγής της Αλβανίας που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες τόνους.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Γκεντ Σέχικο , δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία και άλλες χώρες της περιοχής έχει επιβραδυνθεί από το δύσκολο επιχειρηματικό κλίμα, και ότι η διαφθορά αποτελεί τροχοπέδη της Ανάπτυξης. Η Αλβανική οικονομία, ειπε, αναπτύχθηκε κατά 3,9% πέρυσι, «αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε «οι αλβανικές οικογένειες να πλησιάσουν το εισόδημα των νοικοκυριών της ΕΕ».

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα ήταν ευκολότερη αν βαλκανικές χώρες θα ήταν ένα ενιαίο οικονομικό μπλοκ. Η δημιουργία ενός οικονομικού χώρου, με 20 εκατομμύρια καταναλωτές , θα έδινε ένα ισχυρό μήνυμα στην ΕΕ και τους επενδυτές», όπως είπε. Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, τόνισε την ανάγκη μιας κοινής ενεργειακής αγοράς στην περιοχή, στην ομιλία του στην περιφερειακή οικονομική διάσκεψη για «το μέλλον των Βαλκανίων».

ΤΙΡΑΝΑ . Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου, Ρεζάρντ Τάσι καταδικάστηκε ερήμην σε έξι μήνες φυλακή για μη πληρωμή του ΦΠΑ, και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, όταν είχε τον έλεγχο του διυλιστηρίου ARMO, άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

ΝΤΑΒΟΣ. Μιλώντας στο Νταβός της Ελβετίας, σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι η Αλβανία θα μπορούσε να ενταχθεί μαζί με τη Σερβία στην ΕΕ εάν η Σερβία αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο». Ο Ράμα είπε ότι, «αν και η Σερβία είναι μπροστά από την Αλβανία στη διαδικασία προσχώρησης της ΕΕ, οι δύο χώρες θα προσχωρήσουν μαζί στην ΕΕ».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της «Νέας Σερβικής Δημοκρατίας» (NOVA) Σλάβεν Ραντούνοβιτς και η αναπληρωτής πρόεδρος του «Κινήματος για Αλλαγή» (PzP) Μπράνκα Μπόσνιακ είναι η πιο πιθανοί υποψήφιοι του Δημοκρατικού Μετώπου για τη Δημαρχία της Ποντγκόριτσα.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Γραφείο Τύπου του Πρόεδρου του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς εξέδωσε δελτίο τύπου την Τετάρτη, που ανέφερε ότι «ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική και πίεση στον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου προκειμένου να προκηρύξει τοπικές εκλογές παράνομα».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι η ευρύτερη συναίνεση από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και η ενεργός συμμετοχή του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας. Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης , (SDA), του Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι το περίπλοκο ζήτημα της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία συνεπάγεται αλλαγή του Συντάγματος, θα μπορούσε να επιλυθεί αποκλειστικά μέσω της συναίνεσης όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Η «Κροατική Δημοκρατική Ένωση» (HDZ) δήλωσε ότι θα ήταν πολύ κακό αν μια λύση σχετικά με τροποποιήσεις στην εκλογική νομοθεσία θα πρέπει να επιβληθεί από το γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου, όπως ορισμένα μέρη πρότειναν.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Στη δίκη του πρώην διοικητή του 3ου Σώματος του στρατού της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Σακίμπ Μαχμουλιάν , ο πρώην αρχηγός του Επιτελείου του 3ου Σώματος, Καντιρ Γιούσιτς κατέθεσε ότι οι μονάδες των Μουτζαχεντίν ειχαν τεθεί υπό τις διαταγές του Σώματος και ότι ο Μαχμουλιάν , ως διοικητής, ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης των διαταγών και για την επικοινωνία μαζί τους.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας (FBiH) ενέκρινε στη χθεσινή έκτακτη σύνοδο τον ασφαλιστικό νόμο για τις συντάξεις αναπηρίας. Αρκετές εκατοντάδες μελών της Συμμαχίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διαμαρτυρηθούν για τις τροπολογίες που πέρασαν.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι παράγοντες των κομμάτων που απαρτίζουν την «Συμμαχία για Αλλαγή» ζήτησαν από τη Σερβία και άλλες χώρες , τη σύλληψη του με βάση ψευδής και κατασκευασμένες κατηγορίες με στόχο να υποβαθμίσουν τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου