Ιανουαρίου 29, 2018

Επί τροχάδην στα Βαλκάνια

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς που αφίχθηκε στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι θα ότι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το μέλος της τρισυπόστατης προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και ότι «θα έχει σημαντικές συνομιλίες για την τουρκική πολιτική στα Βαλκάνια και τα των προβλημάτων στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Στο Σεράγεβο, ο μουσουλμάνος Υπουργός Συγκοινωνιών και Μεταφορών Ισμίρ Γούσκο, ενημέρωσε τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς ότι το Υπουργείο, υποστηρίζει το σχεδιασμό του αυτοκινητοδρόμου Σαράγεβο - Βελιγράδι ώστε να διέρχεται μέσω της Τούζλα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Τούρκοι φίλοι μας θα δείξουν κατανόηση και θα υποστηρίξουν αυτή τη χάραξη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς με αφορμή το διάβημα διαμαρτυρίας της Κροατίας για τις δηλώσεις του στον ΟΗΕ για το Γιασένοβατς είπε ότι είναι συγκλονισμένος από τόση υποκρισία και αυθάδεια.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σερβικού Κοινοβουλίου για τη Σερβική Διασπορά Ίβαν Κόστιτς, είπε ότι η έκθεση στον ΟΗΕ για το «Γιασένοβατς» είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Σερβίας διπλωματίας τα τελευταία χρόνια.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς έλαβε πρόσκληση για τη Σύνοδο της Μπίλντερμπεργκ που θα γίνει τον Ιούνιο στο Τορίνο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο καθηγητής διεθνούς Δικαίου Τίμπορ Βαράντι δήλωσε ότι ούτε και φέτος θα είναι η χρονιά επίλυσης του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

ΣΚΟΠΙΑ. Σε καλό κλίμα η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών.«Είμαι αισιόδοξος ότι είναι δυνατό να υπάρξει εθνική συναίνεση σχετικά με το ζήτημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά τη συντονιστική συνάντηση πέντε ωρών μεταξύ των πολιτικών ηγετών της πΓΔΜ όπου συζητήθηκαν οι προτάσεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. «Αυτή η διαδικασία απαιτεί συμμετοχικότητα, αφοσίωση και πολιτική ευθύνη προκειμένου να οικοδομηθεί εθνική συναίνεση . Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητη η πολιτική βούληση και το θάρρος , αλλά η λύση θα είναι δυνατή εάν μια αντίστοιχη πολιτική βούληση υπάρχει και στην ελληνική πλευρά», , δήλωσε ο Ζάεφ , και διευκρίνισε ότι θα γίνει και νεα σύσκεψη προσεχώς. Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE , Χριστιάν Μισκόφσκι δήλωσε ότι στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η πρόταση του Νίμιτς,
η οποία, όπως είπε, «ήταν λίγο- πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό» στην πΓΔΜ και επίσης είπε ότι «αυτή τη στιγμή όλη η ευθύνη ανήκει στην Κυβέρνηση».
Ο Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ δήλωσε ότι δεν δύναται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συζητήθηκε, αλλά ότι παραμένει «ρεαλιστής».
Ο αρχηγός του DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι ήταν μία από τις πιο καρποφόρες συνεδριάσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα, και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται στο τέλος να γίνει δημοψήφισμα Και ότι μπορεί να ακολουθηθεί ως πρότυπο η διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε για τη συμφωνία για τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, με συναίνεση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και με επικύρωση από τα δύο κοινοβούλια. Ο τέως υπουργός εσωτερικών επί Γκλιγκόροφ, Λιούμπομιρ Φρτσκόβσκι, που τώρα είναι καθηγητής Πανεπιστημίου , προέβλεψε ότι «δεν θα υπάρξει καμία εθνική συναίνεση για το όνομα».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η αγγλική πρεσβεία στην Πρίστινα αρνήθηκε να δώσει βίζα στον Χαραντινάι για να ταξιδέψει στο Λονδίνο.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σήμερα θα συνεδριάσει η Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου.

ΟΡΑΧΟΒΑΤΣ. Ο Υπουργός Παιδείας της Σερβίας Μλάντεν Σάρκεβιτς δήλωσε χθες στο Οράχοβατς κατά την εορτή του Αγίου Σάββα, ότι το σερβικό κράτος της θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διατήρηση της εφαρμογής του σερβικού προγράμματος σπουδών για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΚΟΣΣΟΒΟ ΠΟΛΙΕ . Άγνωστοι έσπασαν τα παράθυρα και εγραψαν γκράφιτι με μηνύματα μίσους εναντίον των Σέρβων στο Δημοτικό σχολείο στο Κόσσοβο Πόλιε, δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Γκόραν Γιόβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν δήλωσε ότι οι Σέρβοι πολίτες στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι πρέπει να γνωρίζουν ότι ο Σερβικός στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ασφάλειας των Σέρβων σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

ΠΕΚΙΝΟ. Ο εκτελεστικός διευθυντής της κινεζικής μεταλλευτικής εταιρείας «Zijin» δήλωσε σε συνάντηση με το Πρόεδρο του σερβικού Εθνικού Συμβούλιου για τη συνεργασία με Ρωσία και Κίνα, Τόμισλαβ Νίκολιτς οτι ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση των ορυχείων του Μπορ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο Γενικός Γραμματέας των Ανεξάρτητων Σοσιλαδημοκρατών , (SNSD), Λούκα Πέτροβιτς δήλωσε ότι το κόμμα αναμένει ότι «η προδοτική ηγεσία» του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος «θα συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Σερβικής Δημοκρατίας και του πρόεδρου Μίλοραντ Ντόντικ» , διότι «έχουν τέτοια εντολή από το SDA και τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς», που τους έχει διορίσει υπουργούς αν και έχασαν τις εκλογές.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα επισκεφθούν τις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η πρωθυπουργός της Σερβικης Δημοκρατίας δήλωσε στο Σεράγεβο ότι εάν ο Υπάτος Αρμοστής επιβάλει τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, θα προκαλούσε την κατάρρευση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η εντολοδόχος πρωθυπουργός Βιόριτσα Ντάντσιλα ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησης της με 28 υπουργούς. Θα έχει 4 αντιπροέδρους και 17 νέα πρόσωπα. Ο πρόεδρος Γιοχάνις θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες στις 31 Ιανουαρίου, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, για να συζητήσουν την κατάσταση της Δικαιοσύνης στη Ρουμανία.

ΧΕΡΤΖΕΚ ΝΟΒΙ. Εκπρόσωποι του Δήμου και της Ρωσικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο συμφώνησαν ότι υπάρχουν ισχυροί ιστορικοί δεσμοί μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ρωσίας, και θα πρέπει να είναι το θεμέλιο της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου