Δεκεμβρίου 29, 2017

H 29η Δεκεμβρίου στην ιστορία

1503. Τα ισπανικά στρατεύματα στην Καλαβρία και την Απουλία, υπό την αρχηγία του Γκονθάλο δε Κόρδοβα επιτέθηκαν τους Γάλλους. Στην μάχη του Γκαριλιάνο  οι Γάλλοι ηττήθηκαν κι αποχώρησαν οριστικά από το βασίλειο της Νεαπόλεως.

1708. Η Πέτρος ο Μεγας υπέγραψε το Ουκάζιο για το χωρισμό της Ρωσικής Αυτοκρατορίας σε 8 επαρχίες.

1768. Η Αικατερίνη η Μεγάλη καθιέρωσε το χαρτονόμισμα στη Ρωσία.

1791.Στις 29 Δεκεμβρίου/9 Ιανουαρίου 1792 υπογράφηκε η Συνθήκη Ειρήνης του Ιασίου μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1825.  Ο Μπολιβάρ παρέδωσε την προεδρία της Βολιβίας στον Αντόνιο Χοσέ ντε Σούκρε

1845 . Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσάρτησαν τη Δημοκρατία του Τέξας. 1855. Επιδόθηκε το Αυστριακό τελεσίγραφο προς την Ρωσία για τον Κριμαϊκό Πόλεμο.

1860. Επιβεβαιώθηκε η τεχνολογική ηγεμονία του Ηνωμένου Βασιλείου με την καθέλκυση του «HMS Warrior», με τον συνδυασμό κοχλιωτής προπέλας, σιδερένιου σκελετού και σιδερένιας θωράκισης, που καθιστούσε παρωχημένα όλα τα προηγούμενα πολεμικά πλοία.

1874 .Στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Μαρτίνεθ Κάμπος ανακήρυξε τον πρίγκιπα Αλφόνσο βασιλιά της Ισπανίας.

1911. Στην Κίνα, η Επαναστατική Προσωρινή Συνέλευση εξέλεξε τον Σουν Γιατ-Σεν ως προσωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κίνας. Επίσημα ανέλαβε την 1η Ιανουαρίου του 1912. Η Μογγολία απέκτησε την ανεξαρτησία της. Ο Μπογκντ Χαν έγινε χαγάνος της Μογγολίας.


1914. Στο Μέτωπο του Καυκάσου ο Ενβέρ Πασάς διέταξε την επίθεση στο Σαρίκαμις. Το 9ο και το 11ο Σώμα δύναμης 12000 ανδρών επιτέθηκαν αλλά αποκρούστηκαν με απώλειες 6000 ανδρών.

1915. Η ναυμαχία του Δυρραχίου ανάμεσα σε πλοία του αυστριακού Ναυτικού και σε πλοία του βρετανικού, Γαλλικού και Ιταλικού ναυτικού που μετέφεραν Σέρβους στην Κέρκυρα. Οι Αυστριακοί έχασαν δυο αντιτορπιλικά.

1920 .Η Κυβέρνηση του Βασιλείου των Σέρβων Κροατών και Σλοβένων έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας.

1921.Υπεγράφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία η Συνθήκης περιορισμού των ναυτικών εξοπλισμών.

1928.Το Κουομιτάγκ κήρυξε την ολοκλήρωση της κινεζικής επανένωσης. 

1933. Στη Ρουμανία μέλη της Σιδηράς Φρουράς δολοφόνησαν στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού της Σινάια τον Φιλελεύθερο Πρωθυπουργός Ιον Ντούκα ο οποίος στις 10 Δεκεμβρίου 1933 είχε θέσει τη Σιδηρά Φρουρά εκτός νόμου ενω δώδεκα μέλη της Λεγεωνας δολοφονήθηκαν από την αστυνομία.

1937.Τέθηκε σε ισχύ το Σύνταγμα της Ιρλανδίας.

1940. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε με εμπρηστικές βόμβες το Λονδίνο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3.000 αμάχους. Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Ν.Χατζηκωνσταντή,βύθισε ανατολικά του Μπρίντιζι το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία» και στη συνέχεια, εμβολίστηκε από ιταλικό τορπιλοβόλο και βυθίστηκε.Στη Βουλγαρία εκδόθηκε ο νόμος περί ιδρύσεως οργανισμού νεολαίας.

1944. Κατά τα Δεκεμβριανά, στις 7.15 πρωινή της 29ης Δεκεμβρίου, άρχισε η επίθεση της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας στην Καισαριανή. Έως το τελευταίο φως της ημέρας μετά από σκληρές οδομαχίες , είχε καταληφθεί ο λόφος Μαυρομάτη, το δυτικό τμήμα της Καισαριανής  έως την οδό Φαρσάλων, και το Κέντρο της Καισαριανής έως την οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Οι κομμουνιστές είχαν μεγάλες απώλειες. 100 ένοπλοι κομμουνιστές  πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Οι Βρετανοί επιτέθηκαν και εκκαθάρισαν τις στήλες του Ολυμπίου Διός και έφτασαν έως την Πλατεία Πλαστήρα. Μονάδες της 4ης Μεραρχίας  εκκαθάρισαν το Κατσιπόδι, το Δρουγούτι, και τη συνοικία Κυνοσάργους.


Σύμφωνα με αναφορά του Α’ ΣΣ στην ΚΕ του ΕΛΑΣ, το βράδυ της 29ης Δεκεμβριου  η δύναμη και διάταξη του ΕΛΑΣ στην Αθήνα είχε ως εξής:


«α) Μικτό Απόσπασμα: Μπαρουτάδικο-Ιερά Οδός-Κων/λεως-ΣΠΑΠ σε βάθος μέχρι Ακαδημία Πλάτωνος. Δύναμη 1.050 μαχητές.


β) 4ο Σύνταγμα: Βάθη-Μεταξουργείο-Ομόνοια. Δύναμη 800.


γ) 3ο Σύνταγμα: Νεάπολη-Φυλακές Αβέρωφ-Λεωφ. Αλεξάνδρας (Εξάρχεια-Πευκάκια-Ομόνοια). Δύναμη 700 άνδρες.


δ) Ανεξάρτητο Απόσπασμα: Φυλακές Αβέρωφ-Αμπελόκηποι-Γηροκομείο. Δύναμη 1.100.


-5ο Σύνταγμα Προαστίων 400 μαχητών.


-  Εφεδρεία του Σώματος: ένα Τάγμα του 7ου κι ένας Λόχος 11ου. Σύνολο 350 μαχητές.»
Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα.
Ο Κόκκινος Στρατός μπήκε στη Βουδαπέστη


1949. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας αποφάσισε την εθνικοποίηση όλων των ιδιωτικών και των ξένων εταιριών.

1953 .Στην Ελλάδα εισήχθη το κιλό αντί της οκάς και το μέτρο αντί του πήχη. 

1963. Στην Κύπρο υπογράφηκε η συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών και η Λευκωσία χωρίζεται σε ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή από την «Πράσινη Γραμμή». Η διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πόλη ονομάστηκε Πράσινη, από το μελάνι με το οποίο ο υπεύθυνος των Ηνωμένων Εθνών χάραξε πάνω στο χάρτη της πόλης τη γραμμή αντιπαράταξης...
1966 .Έπειτα από 12ωρη σύσκεψη, οι ένορκοι του Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης στην πολύκροτη δίκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ανακοινώνουν την ετυμηγορία τους: καταδικάζονται οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης σε ποινές φυλάκισης 11 και 8½ χρόνων αντίστοιχα, ενώ απαλλάσσονται όλοι οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής που κατηγορούνταν για ηθική αυτουργία και παράβαση καθήκοντος.

1989 .Το κοινοβούλιο της Τσεχοσλοβακίας εξέλεξε το συγγραφέα Βάτσλαβ Χάβελ πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας.

1992 .Το κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας καταψήφισε την κυβέρνηση του Μίλαν Πάνιτς και ομοσπονδιακός πρωθυπουργός ανέλαβε ο Ράντογιε Κόντιτς.

1996 . Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας και οι ηγέτες της Εθνικής Επαναστατικής Ένωσης (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca) υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία με την οποία έληξε ο εμφύλιος πόλεμος που κράτησε 36 χρόνια.

2006 .Το Ηνωμένο Βασίλειο αποπλήρωσε το δάνειο των 42,5 εκατομμύρια λιρών που έλαβε κατά τη διάρκεια του β ' Παγκοσμίου Πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου