Δεκεμβρίου 16, 2017

Επί τροχάδην

ΑΒΑΝΑ. Η Κούβα στηρίζει  τη Σερβία σε ότι αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, είπε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά τη συνάντηση στην Αβάνα με τον  Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Σερβία και η Κούβα υπέγραψαν  μια συμφωνία φαρμακευτικής και ιατρικής  συνεργασίας, που προβλέπει τη θέσπιση ολοκληρωμένης υγειονομικής περίθαλψης για τη θεραπεία των χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Τρεις από τους έξι πολίτες της Κροατίας που έλαβαν μέρος στα επεισόδια  μεταξύ των χούλιγκαν κατά τη διάρκεια Ποδοσφαιρικό αγώνα  Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι  πληρώθηκαν με  10.000 ευρώ η κάθε ενας για να πάνε  στο Βελιγράδι και προκαλέσουν επεισόδια. Η αστυνομία βρήκε και ναρκωτικά  σε έναν από αυτούς. Οι χούλιγκαν από την Κροατία, όταν παρουσιάστηκαν ενώπιον του ανακριτή άσκησαν το δικαίωμα σιωπής και διατάχθηκε η κράτηση τους.  
   


Πρίστινα. Το Κοσσυφοπέδιο θα υποβάλει αίτημα για να γίνει δεκτό στο Συμβουλίο της Ευρώπης (CoE) « το αργότερο ως τον Ιανουάριο», όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της  κυβέρνησης  Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος δήλωσε ότι , « το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούσε να ενταχθεί στο Συμβουλίο της Ευρώπης μέσα σε δύο χρόνια»,  και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Συμβούλιο θα προεδρεύεται από χώρες που αναγνωρίζουν  την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.»
«Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις στην Ευρώπη, και είμαστε οι μόνοι στην περιοχή, που δεν είμαστε μέλη» είπε και τόνισε ότι , "το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να δείξει ότι διαθέτει σταθερούς θεσμούς, και αναπτύσσει το Κράτος Δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Παρουσία του Πρόεδρου της  Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και της πρωθυπουργού  Ζέλικα Τσιγιάνοβιτς ο διευθυντής της εταιρείας φυσικού αερίου «Res Banjaluka», Σλόμπονταν Πούχαλατς και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ρωσικής «Gasprom SPG» , Αλεξέι Καχίτζε υπέγραψαν  συμφωνία για την ίδρυση μιας κοινής εταιρείας.


ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Fitch Ratings ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Σερβίας από το BB μείον σε BB, με σταθερές προοπτικές για περαιτέρω βελτίωση της πιστωτικής διαβάθμισης, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών της Σερβίας.  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο  Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε απειλητική επιστολή υπογεγραμμένη από  τους «Σταυροφόρους του Πάβελιτς»,  που απεστάλη από την γερμανική πόλη του Ανόβερου.  

ΜΟΣΧΑ. Αντιπροσωπεία του Σερβικού Κινηματος  «Zavetnici» και τους συναρτήθηκε με τους βουλευτές της Ρωσικής Δούμας, Σεργκέι Γκαβρίλωφ  και Αλεξάνταρ Γιουσένκο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Αναβλήθηκε η επίσκεψη του Πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίου, στην Μητρόπολη Γκόρνι Κάρλοβτας  στην Κροατία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . «Η απόφαση που ελήφθη από τη συμβουλευτική επιτροπή ISO 639  στην Ουάσιγκτον για κωδικοποίηση  της «μαυροβούνιας γλώσσας» είναι μια πολιτική απόφαση και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μιλούνΣερβικά, όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους», δήλωσε ο Σρετο Τάνασιτς , επικεφαλής της  Επιτροπής Τυποποίησης της σερβικής γλώσσας.  

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μωρίν Κόρμακ  χαιρέτισε την ψήφιση του συνόλου των νόμων ειδικών φόρων κατανάλωσης από τη Βουλή των αντιπροσώπων, λέγοντας ότι  ήταν χρήσιμο για όλους τους πολίτες .
ΣΕΡΆΓΕΒΟ. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη Μωρίν Κόρμακ  δήλωσε ότι οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία, όταν έρθει η ώρα, να αποφασίσουν  αν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.  



ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα δήλωσε  ότι πολυπολιτισμική κοινωνία δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη.

TΡΕΜΠΙΝΙΕ. Η αστυνομία συνέλαβε έξι Μαροκινούς που πέρασαν παράνομα τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου