Δεκεμβρίου 21, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΤΙΡΑΝΑ. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, Ντόναλντ Λου, και του εξέφρασε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης σχετικά με την αντισυνταγματική εκλογή μεταβατικού γενικού εισαγγελέα. Ο κ. Μπάσα είπε στον πρέσβη των ΗΠΑ, ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστεί, ότι ο σφετερισμός των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστικού Συμβούλιου από το Κοινοβούλιο, και η εκλογή του ενός γενικού εισαγγελέα με απλή πλειοψηφία, χωρίς να υπάρξει αξιολόγηση, συνιστούν πραξικόπημα που «έχει καταστρέψει την πολιτική διαδικασία» και δημιούργησε αποσταθεροποιητική κρίση ».
Ο Μπάσα είπε στον κ. Λού , ότι είναι αντίθετο με τα συμφέροντα του αλβανικού λαού και των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Αλβανία έχει μετατραπεί σε μια «Εστία των ναρκωτικών και του εγκλήματος», δεν ότι δεν πρέπει να ανέχεται κυβερνητικοί αξιωματούχοι να έχουν δεσμούς με τα ναρκωτικά και το έγκλημα.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από το VMRO-DPMNE ότι κατά τις επόμενες ημέρες οι ακτιβιστές του κόμματος θα διακόπτουν την κυκλοφορία στις συνοριακές διαβάσεις «Μπογκορόντιτσα», «Κιαφασάν» και «Ντεβ Μπαίρ» από τις 16.00 ως τις 18.00, απαιτώντας την αποφυλάκιση των κρατουμένων μελών του κόμματος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι υπέβαλε στον Πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κάντρι Βέσελι έκθεση σχετικά με το έργο της κυβέρνησής του κατά τις πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία. Ο Χαραντινάι είπε ότι δεν ήταν μια εύκολη περίοδος, αλλά ότι είναι ευτυχής οι πρώτες 100 ημέρες που συμπίπτουν με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας για την κατασκευή ενός νέου σταθμού παραγωγής ενέργειας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οι Αλβανοί Κενάν Πλακάι και Μπασάρτ Πέτσι, ομολόγησαν ότι σχεδίασαν την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της ισραηλινής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου πέρυσι.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Συνελήφθησαν στην Κόσοβσκα Μίτροβίτσα και το Λίπιανιν , δύο ύποπτοι για διανομή προπαγανδιστικού υλικού υπέρ του Ισλαμικού Κράτους και υπέρ της διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Ογκνιέν Τάντιτς, Πρόεδρος της Βουλής των Λαών δήλωσε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό , η Βουλή των Λαών θα συζητήσει τον προϋπολογισμό μόνο όταν ολοκληρωθεί η ψήφιση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Υπουργός Οικονομικών της Σερβικής Δημοκρατίας Ζόραν Τεγκέλτια είπε ότι η δόση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδεσμευτεί στο τέλος του Ιανουαρίου ή από τα μέσα Φεβρουαρίου το αργότερο, εάν οι προϋπολογισμοί της FBiH και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ψηφιστούν από τα αντίστοιχα κοινοβούλια μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ. Τα μέλη του Συμβουλίου δημοσιονομικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γιατί η υποστήριξη από τον χρηματοοικονομικό οργανισμό φέρνει οικονομική σταθερότητα και εξασφαλίζει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η Γερουσία με 80 ψήφους υπέρ και 28 κατά ενέκρινε χθες και το δεύτερο πακέτο τροπολογιών των νόμων της δικαιοσύνης. Μια από τις τροπολογίες στο νόμο 304/2004, προβλέπει την ίδρυση ειδικής εισαγγελίας που θα ερευνά εγκλήματα των δικαστών και εισαγγελέων και υποθέσεις με άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται δικαστές. Ο πρόεδρος Γιοχάνις κάλεσε χθες τους δημοσιογράφους σε «άτυπη συνάντηση» για να τους τονίσει «οφ δε ρέκορντ» ότι θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο δικαστικό σώμα, και ότι η Ρουμανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ενεργοποίησης του άρθρου 7, της Συνθήκης της ΕΕ , για παραβίαση του Κράτους Δικαίου, όπως ακριβώς και στην περίπτωση της Πολωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου