Δεκεμβρίου 14, 2017

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ και Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν συμφώνησαν για τη σημασία της εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, της οποίας Σερβία είναι εγγυήτρια. Ο κ. Ντόντικ τόνισε για να πάει μπροστά η Βοσνία και Ερζεγοβίνη οι πολιτικοί πρέπει να επιτύχουν μια εσωτερική συμφωνία και μια βασική συναίνεση χωρίς τη συμμετοχή των ξένων. –Ο Σέρβος υπουργός άμυνας πήγε στο Πάλε οπού υπέγραψε συμφωνία με το εκεί εργοστάσιο κινητήρων για την επισκευή των δέκα κινητήρων τεθωρακισμένων.



ΣΚΟΠΙΑ.Ο Γενικός Γραμματέας του VMRO-DPMNE Κριστιάν Μισκόφσκι μάζεψε τις αναγκαίες υπογραφές και θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στο Συνέδριο στο Βαλαντόβο   στις 22 και 23 Δεκεμβρίου. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο.


ΣΚΟΠΙΑ.Η κυβέρνηση  Ζάεφ αντιμετωπίζει έναν  μίνι ανασχηματισμό, καθώς ο κ. Σάλα, της Αλβανικής Συμμαχίας προετοιμάζεται για να περάσει στην αντιπολίτευση, ενώ ο   βουλευτής Βάσκο Κοβατσέφσκι παραιτήθηκε  για να αναλάβει διευθυντής στο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο στο Μοναστήρι. Στη θέση του θα ορκιστεί ο αλβανός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Σάμκα Ιμπραιμόφσκι. Η SDSM βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο βουλευτές, που θα προσχωρήσουν αλλά δεν είναι γνωστό ποιοι είναι.

Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τριήμερο πέρασε χωρίς να συζητηθούν οι  τροποποιήσεις της SDSM, στον νόμο περί των γλωσσών και ο Νόμος οδεύει στην ολομέλεια  αμετάβλητος.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Το μέλος της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, έλαβε εξιτήριο από Πανεπιστημιακό νοσοκομείο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» δημοσίευσε την Πέμπτη, απόρρητο σήμα του «Κροατικού Συμβούλιου Άμυνας», (HVO), από το Κόνιιτς ,
με ημερομηνία «21 Ιουλίου 1992», που υπέγραφε ο Ντίνκο Ζέμπιτς εκ μέρους , της «εδαφικής άμυνας», το οποίο εξιστορεί τον τρόπο που οι μουσουλμάνοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί αντιμετώπιζαν τους Σέρβους και το οποίο επιβεβαιώνει τα εγκλήματα που έγιναν τότε στο Κόνιιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο υποψήφιος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Υποστράτηγος Σανάντ Μάσοβιτς , ήταν ο διοικητής της διαβόητης 7ης μουσουλμανικής ταξιαρχίας του λεγόμενου Στρατού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνηςστην οποία υπηρετούσαν οι «Μουτζαχεντίν» έγραψε η εφημερία Ζάγκρεμπ , «Vecernji List».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Εάν ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ψηφίσει υπ΄ςερ της ειδοχής του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ, το Βελιγράδι μπορεί να ανακαλέσει την αναγνώριση της Μακεδονίας σύμφωνα με το συνταγματικό της όνομα, αναφέρει η εφημερίδα «Vecernje Novosti».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Βουλή των αντιπροσώπων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα συνεχίσει σήμερα από τη συζήτηση σχετικά με τα κριτήρια για τον καθορισμό της διαδρομής του αυτοκινητοδρόμου Βελιγράδι-Σεράγεβο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ολοκληρώθηκε το ψηφιδωτό στον τρούλο της εκκλησίας του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Το ψηφιδωτό ήταν δωρεά της «Gazprom Neft» και κόστισε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σον Μπέρνς , πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Πρίστινα δήλωσε ότι δύο Σέρβοι δημοσιογράφοι , ο Ράνκο Πέρενιτς και ο Τζούρο Σλάβουι εξαφανίστηκαν στο Κόσσοβο το 1998 με εντολές του Φατμίρ Λιμάι και τους Ραμούς Χαραντινάι.

Ποντγκορίτσα. Εγεννήθη η γλώσσα του Μαυροβουνίου .Η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ μετά από εννέα χρόνια άρνησης αποφάσισε να καταχωρίσει σύμφωνα με το πρότυπο ISO 639-2, τη γλώσσα  του Μαυροβουνίου.

Τον Ιούλιο αυτού του έτους, η βιβλιοθήκη του Κογκρέσου απέρριψε την αίτηση, λέγοντας ότι αυτή η γλώσσα ήταν μία από τις παραλλαγές της Σερβικής.

Τότε οι γλωσσολόγοι αποφάσισαν ότι «ο Ειδικός κωδικός δίνεται   βάσει γλωσσικών, και όχι πολιτικών  ή γεωγραφικών κριτηρίων».

Μερικούς μήνες μετά άλλαξαν γνώμη. Οι Σερβοι γλωσσολόγοι σχολίασαν ότι  

 «αυτό είναι ένα θέμα της πολιτικής, χωρίς βάση σττη Γλωσσολογίας»

«Αυτό είναι πολιτική, δεν είναι γλωσσολογία ή την επιστήμη, είναι κάτι που μπορεί να αναφέρονται ως βία εναντίον των πραγματικών περιστατικών. Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουν  τώρα», είπε ο καθηγητής Βουξάνοβιτς, από τη Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου