Δεκεμβρίου 07, 2017

Επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετά τη με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην βελτίωση των διμερών σχέσεων και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς αμοιβαίων συμφερόντων, και συνεχίζει τον τακτικό πολιτικό διάλογο σε υψηλό επίπεδο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και της Τουρκίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, Ιγκορ Τσρνάντακ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι οι τρεις χώρες έχουν πολύ καλή πολιτική συνεργασία, αλλά πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς τους δεσμούς.

ΣΟΦΙΑ. Η Σέρβος πρωθυπουργός είπε στο Βούλγαρο ομόλογό της Μπόικο Μπορίσοφ ότι εκτός από την πολιτική της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η Σερβία δίνει την ίδια προσοχής στην περιφερειακή συνεργασία και τη συμφιλίωση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Υπουργός Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της Σερβίας Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς είπε ότι Σερβία είναι έτοιμη να ανοίξει τουλάχιστον τρία ακόμη νέα κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και πρόσθεσε «αυτό θα ήταν μια δίκαιη απόφαση».

Μόσχα. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσία, Κύριλλος κατά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον Πατριαρχη Ειρηναίο , εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια δίκαιη λύση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και συμμετέχει στο Διεθνές Συνέδριο «Η Αγία Πετρούπολη και ο σλαβικός κόσμος» την Πέμπτη.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο, εφαρμόζει αποφασιστικά τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής ανάπτυξης, ότι έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών, και ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δημόσιο χρέος.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την Αστυνομική Υπηρεσία του Κοσσόβου, από το καλοκαίρι του 1999 μέχρι και φέτος στο Κόσσοβο και το Μετόχι δολοφονήθηκαν 1.521 άτομα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ένωση των δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι έχει αγνοηθεί από τους διεθνείς εισαγγελείς, η πλειοψηφία των υποθέσεων σχετικά με τις απαγωγές και δολοφονίες δημοσιογράφων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η Βουλή των αντιπροσώπων της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας σε ειδική συνεδρίαση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2018 που προβλέπει δαπάνες 2875 BAM. Τα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων ψήφισαν και τον νόμο για τις σύνταξεις και την ασφάλιση αναπηρίας .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο υπουργός άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σερβία, ο Αλεξάνταρ Τσεπούριν συμφώνησαν ότι η επικείμενη επίσκεψη του Πρόεδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, και την οικονομική αλλά και τη στρατιωτική.

ΖΆΓΚΡΕΜΠ. Το κροατικό Κοινοβούλιο ανέβαλε την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Κροατίας και του Συμβουλίου υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για την Ευρωπαϊκή εταιρική σχέση, διότι «οι συνθήκες ήταν δεν όριμες».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η συμπεριφορά του μουσουλμάνου μέλους της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, δεν μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, πράγμα που ήταν ο στόχος της συνάντησης με τον πρόεδρο της Σερβίας.
Ο Σέρβος υπουργός άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν Aleksandar Vulin είπε ο Βόσνιος Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, έδειξε στο Βελιγράδι ότι « είναι ένας άνθρωπος με επικίνδυνες προθέσεις», που θα καταστρέψει την Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για τον Νοέμβριο 75,603 τραπεζικοί λογαριασμοί επιχειρήσεων είχαν μπλοκαριστεί είτε για φορολογικούς είτε για δικαστικούς λόγους.

Ποντγκόριτσα. Η εφημερίδα «Νταν» έγραψε ότι οι αρχες του μαυροβουνίου εχουν ενημερωθεί για την επιστροφή στο Μαυροβούνιο μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον εννέα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που έλαβαν μέρος στον πολέμο στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου