Δεκεμβρίου 11, 2017

Ειδήσεις Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Μπράιαν διέψευσε ότι πηγαίνει πρέσβης στα Σκόπια. Ο βοηθός υπουργός, Χόιτ Μπράιαν Γι διέψευσε τις πληροφορίες , «ορισμένων μέσων ενημέρωσης ότι θα είναι ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην πΓΔΜ», προσθέτοντας ότι είναι «ικανοποιημένος από τη δουλειά που κάνει αυτήν την περίοδο». Ο Μπράιαν δήλωσε ότι «ένα από τα κύρια συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στα Δυτικά Βαλκάνια είναι να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη και να οικοδομήσουν ένα δημοκρατικό και σταθερό μέλλον με ευημερία».

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής στατιστικής υπηρεσίας το μέσο Βουλγαρικό νοικοκυριό κατέβαλε για άμεσους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, το 12% των εισοδημάτων του, το 2016. Η επιβάρυνση των οικιακών λογαριασμών για ηλεκτρική ενέργεια, αέριο, νερό, θέρμανση, ήταν στο 20% των εισοδημάτων, ενώ , το μερίδιο των δαπανών για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά στον συνολικό προϋπολογισμό της βουλγαρικής οικογένειας μειώθηκε από 36,6% το 2008 στο 30,8% το 2016. Επομένως η δαπάνη για άμεσους φόρους κοινωνική ασφάλιση και για λογαριασμούς ήταν 32%, ενώ για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά κατέβαλαν το 30,8%.

ΣΟΦΙΑ . Ο υπουργός οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ δήλωσε στη βουλή ότι ο Δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο τέλος του έτους στο 23,7% του βουλγαρικού ΑΕΠ, και ότι θα συνεχίσει να μειώνεται στο 22,3% το 2018 στο 21,3 % το 2019 και θα φτάσει περίπου στο 20% μέχρι το 2020. Η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του χρέους φέτος ανήλθε σε 792.9 εκατομμύρια λέβα και 684.3 εκατομμύρια λέβα θα διατεθούν το 2018. Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η αναλογία του βραχυπρόθεσμου προς το μακροπρόθεσμο δημόσιο χρέος θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2020.


ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την ποινικοποίηση της μη καταβολής εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες .Οι εργοδότες που δεν πληρώνουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης εντός 30 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται από το δίκαιο θα καταδικάζονται από τα δικαστήρια σε φυλάκιση από ένα έως έξι έτη. Η μη καταβολή των κοινωνικών εισφορών είχε ποινικοποιηθεί και προηγουμένως, αλλά το 2015 το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι ο σχετικός νόμος ήταν αντισυνταγματικός.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τόαντερ παρουσίασε τις τροποποιήσεις στους νόμους της δικαιοσύνης στην «Επιτροπή της Βενετίας», στη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου. Την Παρασκευή, ο γενικός εισαγγελέας Ογκοστίν Λάζαρ, είχε ζητήσει να γίνει διαβούλευση με την Επιτροπή της Βενετίας σχετικά με τις τροπολογίες του υπουργού Δικαιοδύνης και τόνισε ότι , «οι δικαστές είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο νέος διοικητής της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, στρατηγός Σαλβατόρε Γκουότσι, δήλωσε, ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι ένοπλες δυνάμεις, και αποστολή τους είναι να δράσουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αν οι θεσμοί του Κοσσυφοπεδίου θέλουν να μετατρέψουν τη Δύναμη σε στρατό, αυτό σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Σύνταγμα». Αν η Πρίστινα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον μετασχηματισμό της Δυναμης Ασφάλειας σε ένοπλες δυνάμεις, τότε θα πρέπει να επανεξεταστεί η θέση της KFOR του ΝΑΤΟ. Ο ιταλός στρατηγός είπε ότι «η αποστολή της KFOR, δεν έχει χρονοδιάγραμμα» , και ότι «υποστηρίζει ένα ειρηνικό, σταθερό και πολυεθνικό Κοσσυφοπέδιο» και ότι «η KFOR θα βοηθήσει επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, οι 250.000 εκτοπισμένοι Σέρβοι, αν το Βελιγράδι και την Πρίστινα να βρουν λύση».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ .Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο σερβος υπουργός στην προσωρινή κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Ντάλιμπορ Γέφτιτς , δήλωσε ότι οι Σέρβοι και οι άλλες κοινότητες στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σύμφωνα με την αστυνομία του Μαυροβουνίου στους πρώτους εννέα μήνες του έτους, έχουν καταχωρηθεί στο Μαυροβούνιο 95 αυτοκτονίες, ενώ πέρσι το ιδιο διάστημα ήταν 96. Η Ποντγκόριτσα έχει 25 θανάτους από αυτοκτονίες, το Νίκσιτς 19 ,το Χέρτσεκ Νόβι 14, το Μπαρ 9, το Μπέρανε 8, 7 η Πλιέβλια, 6 η Μπούντβα και 5 το Μπγιέλο Πόλιε.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Στη δίκη για το «ρωσικό πραξικόπημα φάντασμα» ολοκληρώθηκε η κατάθεση του ψευδομάρτυρα Σάσα Σίντελιτς ο οποίος κατέθετε επί 13 συνεδριάσεις και στον οποίο υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 ερωτήσεις, από την υπεράσπιση.

ΠΟΝΤΓΚΌΡΙΤΣΑ. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, δήλωσε ότι βλέπει τον αρχηγό του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς ως διάδοχό στην Προεδρία και τόνισε ότι ο Τζουκάνοβιτς είναι το μόνο πρόσωπο που είναι ικανό να υπερασπίζεται τις αξίες της χώρας. «Του εχω πει να βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία και οτι περιμένω μια σαρωτική νίκη», είπε ο Βουγιάνοβιτς, Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ιβάν Μπράγιοβιτς είπε ότι ο Μίλο Τζουκάνοβιτς είναι ο καλύτερος προεδρικός υποψήφιος που θα μπορούσε να προτείνει το DPS.
Ο Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι κανείς είτε από την Ανατολή είτε από τη Δύση δεν μπορεί να επηρεάσει την απόφαση του για το αν θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς συναντήθηκε με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο Μάργκαρετ Ανν Ουγιεχάρα που τον συνεχάρη για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στις πρόσφατες εκλογές σε τέσσερις δήμους.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο αρχηγός του SNS Μαυροβουνίου Μομτσίλο Βουκσάνοβιτς δήλωσε ότι το Κόμμα και οι οργανώσεις του έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν την ταυτότητα του σερβικού λαού εντός των θεσμικών οργάνων του Κράτους του Μαυροβουνίου σε πολιτιστικό, θρησκευτικό και γλωσσικό επίπεδο , και εδώ και καιρό έχουν υποστεί επίθεσεις.

ΣΚΟΠΙΑ. Στις 11 πμ στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα αρχίσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην ημερήσια διάταξη της οποίας , το μόνο θέμα είναι το σχέδιο νόμου σχετικά με τη χρήση των γλωσσών.

ΣΚΟΠΙΑ. Χθες το απόγευμα, το VMRO-DPMNE έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη φυλακή όπου κρατούνται οι προφυλακισθέντες βουλευτές που κατηγορούνται για τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου. Ομιλήτρια ήταν η Νταφίνα Στογιανόφσκα που ζήτησε να σταματήσουν οι πολιτικές διώξεις. Παρών ήταν και ο Νίκολα Γκρουέφσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα επισκεφθεί Κοσσυφοπέδιο στις 12 Δεκεμβρίου και θα έχει συνομιλίες μα τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπέδιου, Χασίμ Θάτσι, καθώς και με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Κάντρι Βέσελι. Την ίδια μέρα, προγραμματίζεται επίσης συνάντηση με τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας πΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου. Στην αντιπροσωπεία μαζί τον πρωθυπουργό Ζάεφ θα μετέχουν ο υπουργός οικονομίας, Κρεσνίκ Μπεκτεσί , ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γκόραν Σουγκαρέσκι, ο Υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι και ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου για τη Έντμοντ Αντέμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου