Δεκεμβρίου 05, 2017

Επί τροχάδην

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Ο Επίτροπος της ΕΕ για την πολιτική Καλής Γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν προέτρεψε τις Αρχές στο Σεράγεβο και τα πολιτικά κόμματα να συνεχίσουν να εργάζονται για να περάσουν τη στρατηγική για τη Γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη και το πακέτο των νόμων για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ο Επίτροπος τόνισε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας , «δεν είναι ένα δωρεάν γεύμα και κάτι που μπορεί να αποκτηθεί χωρίς να υπάρξουν αποτελέσματα».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η υπουργός άμυνας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μαρίνα Πέντες ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εξελίξεις στη διαδικασία καταγραφής της ιδιοκτησίας των στρατοπέδων. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι η Σερβική Δημοκρατία διέκοψε όλες τις δραστηριοτήτες που σχετίζονται με το σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ και απορρίπτει οποιαδήποτε διευθέτηση σχετικά με το θέμα αυτό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα φιλοξενήσει τα μέλη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αύριο, 6 Δεκεμβρίου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος της τρισυπόστατης Προεδρίας , Μλάντεν Ιβάνιτς, είπε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο της Σερβίας όσο και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων, αλλά πρόσθεσε ότι δεν βλέπει υπάρχει διάθεση στο Σαράγεβο , για να ξεκινήσει η αναζήτηση λύσης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε είπε ότι εκείνοι που διέταξαν και εκτέλεσα τους βομβαρδισμούς της Σερβίας το 1999 θα πρέπει να δικαστούν, επειδή διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ενάντια στο λαό της Σερβίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο καθηγητής Ντέγιαν Μίροβιτς δήλωσε ότι αποτελεί μέγα σκάνδαλο ότι η UNMIK «έχει αναλάβει το ρόλο του κράτους» και ακύρωσε το σερβικό ένταλμα της Ιντερπόλ για τον Ραμούς Χαραντινάι και τόνισε ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά ενέργειες της Διεθνούς Κοινότητας και ότι η Σερβία θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελιγραδίου επιβεβαίωσε ότι το ένταλμα σύλληψης κατά του Ραμούς Χαραντινάι για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι παραμένει σε ισχύ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Αμερικανός δικηγόρος Κουρτ Κερνς δήλωσε ότι το ICTY λειτούργησε κατά τρόπο που θα απαγορευόταν σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα και ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακυρώσει τόσο η δίκη όσο και η ετυμηγορία για τον Στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς εάν η δίκη του είχε γίνει στις ΗΠΑ.

ΜΟΣΤΑΡ . Αστυνομικοί της Υπηρεσίας Ασφάλειας, (SIPA) συνέλαβαν χθες 13 μουσουλμάνους στο Κόνιιτς , οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου εναντίον Σέρβων στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Μπόρις Γκρούμπεσιτς, είπε ότι στο Κόνιτς σκοτώθηκαν το 1992 , 382 Σέρβοι , από τους οποίους 200 ήταν πολίτες, και ότι οι εκτελέσεις έγιναν τόσο μέσα στην πόλη όσο και στα στρατόπεδα κράτησης Τσελέμπιτσι και Μούσαλα.

ΜΟΣΤΑΡ. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς άρχισε διήμερη επίσκεψη για να συζητήσει με την κροατική ηγεσία στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη , την κατάσταση μετά από απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης , και για να τους διαβεβαιώσει πώς Κροατία θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει τους συμπατριώτες της.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Ποντγκόριτσα θα περάσει ανακοινώσει σε 15 ημέρες την απόφαση του σχετικά με το κατηγορητήριο που συνέταξε η ειδική εισαγγελική υπηρεσία κατά του ηγέτη του Κινήματος για Αλλαγές , (PzP), Νεμπόισα Μεντόγεβιτς και άλλων 11 πρόσωπων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΣΚΟΠΙΑ. Η αστυνομία συνέλαβε δύο Αλβανοί πολίτες με 38 κιλά μαριχουάνα.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Το Κοινοβούλιο της Σέρβικης Δημοκρατίας θα συζητήσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος στις 12 Δεκεμβρίου τον προϋπολογισμό για το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου