Δεκεμβρίου 13, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Μάθιου Νίμιτς δεν έχει «μαγική» λύση .Ο μεσολαβητής προέβλεψε λύση μέσα στο 2018, αλλά δεν μίλησε για νέα πρόταση, μετά τη συνάντηση των Βρυξελών. «Μετά από τόσα χρόνια, μια νέα πρόταση για ένα νέο όνομα δεν πρόκειται να εμφανιστεί μαγικά», είπε ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές της πΓΔΜ και της Ελλάδας, Βάσκο Ναουμόβσκι και Αδαμάντιο Βασιλάκη. «Η λύση θα βρεθεί με πολιτική βούληση και καλή διπλωματία», δήλωσε ο Νίμιτς, προσθέτοντας ότι το ζήτημα του ονόματος θα μπορούσε λυθεί το επόμενο έτος. Ο μεσολαβητής τόνισε ότι «έχει βελτιωθεί το κλίμα» για την επίλυση της διαφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην πΓΔΜ, αλλά δεν θέλησε να μιλήσει για τις προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση .

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στους Αλβανούς. Κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και ο ομόλογός του, Ραμούς Χαραντινάι, συμφώνησαν να ζητήσουν να γίνει διεθνής έρευνα για τα γεγονότα του Κουμάνοβο, και τους Αλβανούς που έχουν καταδικαστεί για αυτά. «Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα που δεν πρέπει να είναι ένα εμπόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Συμφωνήσαμε να γίνει μια διεθνής έρευνα, για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στους πολίτες», είπε ο Ζάεφ. «Μια διεθνής έρευνα θα βοηθήσει την πλήρη αποκάλυψη της αλήθειας,», δήλωσε ο Χαραντινάι. Ο Ζάεφ είπε ακόμα ότι «είμαι ευτυχισμένος, που είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της πΓΔΜ να επισκέφτηκε το Κοσσυφοπέδιο» και είπε επίσης ότι «το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της πΓΔΜ για την ένταξη του στην UNESCO». «Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Σερβία είναι γείτονάς μας, και είναι σημαντικό να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες. Ελπίζουμε ότι το θέμα θα επιλυθεί διμερώς, και είμαστε εδώ για να υποστηρίξουν την επίλυση αυτών των ζητημάτων», είπε ο Ζάεφ.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους των βουλευτών του VMRO-DPMNE. Ο Σάσο Βασιλιέφσκι θα μεινιε στη φυλακή και ο Λιούπτσο Ντιμόβσκι σε κατ οίκον περιορισμό. Το VMRO-DPMNE κατόπιν αυτό ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν οι μίνιμουμ προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του Κόμματος στις εργασίες της Βουλής και εγκατέλειψε το Κοινοβούλιο

ΣΚΟΠΙΑ. Η Ειδική Εισαγγελέας Λέντσε Ρίστοσκα τάχθηκε υπέρ της νομιμοποίηση της της κάνναβης για προσωπική χρήση αλλά κάτω από αυστηρό νομικό έλεγχο.

ΣΚΟΠΙΑ. Οι Σιδηροδρομικές μεταφορές στη πΓΔΜ σταμάτησαν χθες καθώς οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο απεργούν επειδή τους οφείλεται το δεύτερο μέρος του μισθού του Οκτώβριου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βουλίν δήλωσε ότι
ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν κράτησε τον λόγο του αναφερόμενος στις δηλώσεις του στην Πρίστινα.

ΣΟΦΙΑ. Της Συνταγματικό Δικαστήριο Βουλγαρίας αποφάνθηκε στις 12 Δεκεμβρίου ότι η απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών να απορρίψουν την παραίτηση του βουλευτή Κωνσταντίν Ντόμπρεφ είναι νόμιμη και συνταγματική. Οι σοσιαλιστές, ισχυρίστηκαν ότι το Κοινοβούλιο δεν έχει το δικαίωμα αποφασίσει αντίθετα από την επιθυμία του Βουλευτής να παραιτηθεί. Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε στις 4 Οκτωβρίου με 99 -97 να απορριφτεί η παραίτηση του Ντόμπρεφ που ήταν πρώην υπουργός οικονομίας, ενέργειας και Τουρισμού στην πρώτη κυβέρνηση Μπόρισοφ, και είχε υποβάλει την παραίτησή του μετά από συνεχείς επιθέσεις από τους σοσιαλιστές .

ΣΟΦΙΑ. Στο Εθνικό Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας οι εργοδότες και τα συνδικάτα δεν συμφώνησαν χθες για το μέγεθος του κατώτατου μισθού για το 2018.. Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής πολιτικής Μπίσερ Πετκόβ επιβεβαίωσε πως από του χρόνου ο κατώτατος μισθός θα είναι 261 ευρώ το μήνα, ή 203 ευρώ καθαρά, και θα υπερβαίνει το κατώτερο όριο της φτώχειας που είναι 167 ευρώ.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Οι τροπολογίες στους νόμους για τη Δικαιοσύνη 304/2004 και 317/2004 θα συζητηθούν αύρο στην ολομέλεια της Βουλής. Πριν τα δύο νομοσχέδια συζητούνται, η Ολομέλεια θα ψηφίσει την τροπολογία Ιορντάτσε στον κανονισμό της Βουλής.

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση έγινε στο πλοίο που μετέφερε τους μετέχοντες στην Διάσκεψη Κορυφής για την κλιματική αλλαγή που εγινε σε νησίδα του Σηκουάνα. Ο Μακρόν ενημέρωσε τον Βούτσιτς ότι θα επισκεφτεί την Σερβία πριν από το καλοκαίρι του 2018.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα αναχωρεί σήμερα για την Κούβα, όπου θα παραμείνει για δύο ημέρες μετά από πρόσκληση του Πρόεδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο σερβικός στρατός στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ εκπαιδεύει στελέχη του υγειονομικού των ιρακινών ένοπλων στο Κέντρο εκπαίδευσης της Νις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου