Δεκεμβρίου 19, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΣΚΟΠΙΑ. Πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι να μιλήσει στους βουλευτές στο Κοινοβούλιο την επόμενη Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, σύμφωνα με το άρθρο 85, παράγραφος 1 του Συντάγματος . Ο Τζαφέρι αναχώρησε για τριήμερη επίσκεψη στην Αλβανία , και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μέτα.
Τα ονόματα των νέων υπουργών δεν ανακοινώθηκαν.

ΣΚΟΠΙΑ. Ο απερχόμενος Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρουέφσκι συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας τον οποίο ενημέρωσε ότι στην πΓΔΜ παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες και ότι το VMRO-DPMNE και τα περισσότερα από τα μέλη του, που δεν συμφωνούν με τη σημερινή κυβέρνηση είναι στόχοι πολιτικών διώξεων. Φυλακίζονται αθώοι άνθρωποι, μόνο και μόνο επειδή σκέφτονται ελεύθερα και αγαπούν και σέβονται τη χώρα τους. «Οι δικαστές αποφασίζουν κάτω από πολιτική πίεση» ,
είπε ο Γκρουέφσκι.

ΣΚΟΠΙΑ. Οι διαπραγματεύσεις για το όνομα θα συνεχιστούν μετά την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα , είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ουγγαρίας. «Η επόμενη συνάντηση έχει κανονιστεί για μετά τις διακοπές του Ιανουάριου.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει, και η δυναμική έχει δημιουργηθεί», είπε ο Ντιμίτροφ. Οσον αφορά τη δήλωση που έκανε η Αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Ιλιάνα Γιότοβα ότι οι 70.000 «Μακεδόνες» που έλαβαν Βουλγαρικά διαβατήρια είναι Βούλγαροι, ο Ντιμιτρόφ είπε , ότι αυτό «υπογραμμίζει την ανάγκη για ταχύτερη ένταξή στην ΕΕ, ώστε οι πολίτες να ζητούν διαβατήρια σε άλλες χώρες».

ΣΚΟΠΙΑ. Το «ακέφαλο» VMRO-DPMNE ανακοίνωσε κλιμάκωση των αντιδράσεων και οι ακτιβιστές του θα μπλοκάρουν συνοριακές διαβάσεις και εθνικούς οδικούς άξονες μέχρι την απελευθέρωση όλων όσοι είναι άδικα φυλακισμένοι σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου.

ΤΙΡΑΝΑ. Με τη σύμφωνη γνώμη της πρεσβείας του Κράτους Δικαίου, ο Ράμα διόρισε με την ψήφο 69 βουλευτών του , την κ. Άρτα Μάρκου 41 ετών, ως μεταβατική Γενική Εισαγγελέα. Η όλη διαδικασία ήταν κατάφορα αντισυνταγματική και η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι ο αντισυνταγματικός διορισμός της κ. Μάρκου αποβλέπει στην συγκάλυψη των ανοιχτών υποθέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Λουλζίμ Μπάσα του Δημοκρατικού Κόμματος και η Μόνικα Κριεμάντι, του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση, είπαν ότι οι βουλευτές τους θα εγκαταλείψουν το Κοινοβούλιο και κάλεσαν το λαό σε εξέγερση «για την υπεράσπιση του Συντάγματος». Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι η εκλογή της Μάρκου ήταν ένα συνταγματικό πραξικόπημα από την πλειοψηφία. «Το Κοινοβούλιο παραβίασε το Σύνταγμα για να υπερασπιστεί τον Σαιμίρ Ταχίρι, τον Ντάκο Βάντζους και τον Κουαζίμ Σειντίνι », δήλωσε και τόνισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συνεχίσει τις διαμαρτυρίες. Ο Σαλί Μπερίσα είπε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πρέπει να παραιτηθούν όλοι. Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι , «Τα τελευταία δύο χρόνια, η αντιπολίτευση ζει με τον φόβο της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Η εκλογή του γενικού εισαγγελέα είναι απολύτως νόμιμη και συνταγματική», είπε.

ΤΙΡΑΝΑ. Ο Ράμα προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ελλάδα πριν από τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Η κυβέρνηση του, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει εν μέρει την αναζήτηση και την εκταφή των λειψάνων των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι στο Αλβανικό έδαφος κατά τη διάρκεια του ιταλο-ελληνικού πολέμου. Η διαδικασία αναζήτησης θα πρέπει να επικουρείται από εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα. Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποδεχτεί παλιό αίτημα της Ελλάδα, για να υπάρξουν στρατιωτικά νεκροταφεία για τους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν στην Αλβανία. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα απαλλοτριώσει τις αναγκαίες εκτάσεις για το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο.

ΜΟΣΧΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς βρίσκεται στη Μόσχα και θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Χθες στη Σερβική Πρεσβεία απένειμε μετα θάνατο στον ρώσο πρεσβη στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν το ανώτατο παράσημο της Σερβίας το ποίο παρέλαβε η χήρα του Τσούρκιν. Η Ρωσία και η Σερβία συμφώνησαν χθες να αφαιρεθεί από την διακρατική συμφωνία για το φυσικό αέριο η ρήτρα που περιορίζει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου στη μόνο σερβική αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να γίνεται επανεξαγωγή.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, δήλωσε ότι υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αλλά τις παραχωρήσεις που είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βουλίν είπε ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς είναι ένας «άνθρωπος με επικίνδυνες προθέσεις και υποκριτική πολιτική».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Η χαλυβουργία του Σμεντέρεβο, που ανήκει σε κινεζικό όμιλο είχε φέτος κέρδη 750 εκατομμύρια δολάρια και αναμένει το 2018 να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο δήλωσε ο πρόεδρος του κινεζικού Ομίλου Γιου Γιόνκγ. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπράμπιτς Brnabic και Διευθύνων Σύμβουλος της κινεζικής Hbis Group, Yong Yu, μίλησε με τον κ. Γιου Γιόνκγ για την κατασκευή ενός σινο- σερβικού Βιομηχανικού Πάρκου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής του Γραφείου της Σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, Μάρκο Τζούριτς, έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο Ιαν Μπρατού και τον ενημέρωσε ότι έχουν περάσει 1704 ημέρες από την υπογραφή της συμφωνίας για το σχηματισμό της κοινότητας των σερβικών δήμων, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ανεφάρμοστη. Ο κ. Τζούριτς δήλωσε ακόμα ότι η Σερβία θα επιμείνει στην επανεξέταση όλων των ιδιωτικοποιήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι, επειδή έγιναν πολλές παρανομίες , κατά παράβαση των εγχώριων και διεθνών κανονισμών και ψηφισμάτων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ . Η έκθεση του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο Τσάρλς Τάννοκ είναι απόλυτα υποκειμενική, και μεροληπτική και είναι προϊόν διαφθοράς από τον Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Μετώπου Νεμπόισα Μεντόγιεβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η σερβική υπηρεσία προσφύγων, ανέφερε ότι υπάρχουν περίπου 4.500 μετανάστες που ζουν στη Σερβία, από τους οποίους 4.100 είναι στα κέντρα υποδοχής, ενώ περίπου 300 άνθρωποι είναι στο Βελιγράδι, και ,«κοντά στα σύνορα».

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Σερβική Δημοκρατία θα συμμετάσχει στην αγωγή εναντίον των μελών του ΝΑΤΟ για την πρόκληση ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ .Το μέλος της Προεδρίας της SNSD, Στάσα Κόσαρακ δήλωσε ότι η έγκριση των ειδικών φόρων κατανάλωσης αποτελεί ένα σοβαρότερο πλήγμα στα κόμματα της Συμμαχίας για την Αλλαγή, η οποία, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, έκανα τα πάντα για να αποδυναμώσει πολιτικά και οικονομικά τη Σερβική Δημοκρατία. Η πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι λόγω της μη έγκρισης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η Σερβική Δημοκρατία δεν μπόρεσε να εισπράξει περισσότερα από 95 εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι οι παρεμβάσεις του διεθνούς παράγοντα βλάπτουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, και τόνισε ότι υποστηρίζει πάντα τη συμφωνία των νόμιμα εκλεγμένων πολιτικών ηγετών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο κόσμος του Ισλάμ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τις θηριωδίες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κατά των Χριστιανών στα Βαλκάνια, είπε ο ισλαμιστής Θεολόγος και φιλόσοφος, Σείχ Ιμράν Χοσείν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου