Δεκεμβρίου 03, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Σερβίας θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου και σε αυτό θα αποφασιστεί το άνοιγμα δύο ή τριών κεφάλαιων τα οποία είναι τεχνικώς έτοιμα. Αναμένεται με βεβαιότητα να ανοίξουν το κεφαλαίο 6 για το εταιρικό δίκαιο και το 30 περί των Οικονομικών Σχέσεων.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την διεύρυνση και την πολιτική Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν θα επισκεφτεί το Σεράγεβο τη Δευτέρα για θα συναντηθεί με την κυβέρνηση και την Προεδρία και θα συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις και τη διαδικασία ενσωμάτωσης στην ΕΕ.




ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβική αστυνομία σε διάφορες επιχειρήσεις συνέλαβε  139 άτομα για υποθέσεις ναρκωτικών και όπλων. Συνελήφθησαν  κατοχή και εμπορία ναρκωτικών 96 ύποπτοι και έχουν κατασχεθεί 128,5 κιλά ναρκωτικών, ενώ και βρέθηκαν  επτά εργαστήρια κατασκευής διαφόρων συνθετικών ναρκωτικών.  

Λόγω της παράνομης κατοχής όπλων συνελήφθησαν 43 άτομα .Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 14,5 κιλά εκρηκτικών, εκτοξευτές ρουκετών, 56 τυφέκια, 36 πιστόλια και έξι βόμβες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Νέλα Κουμπούροβιτς είπε ότι είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι η UNMIK ανέλαβε το ρόλο Κράτους και ανακάλεσε το σερβικό ένταλμα στην Ιντερπόλ κατά του καταζητούμενου Ραμούς Χαραντινάι και 17 άλλων .Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας ανέφερε ότι η Interpol δεν μπορεί να καταργήσει το ένταλμα για τον Ραμούς Χαραντινάι, διότι εκδόθηκε κατόπιν εντολής από Σερβικό δικαστήριο, δηλαδή από το Τμήμα Εγκλημάτων Πολέμου του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Βελιγραδίου.



ΣΚΟΠΙΑ. «Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά των υπευθύνων φορέων της  ακύρωσης της παράστασης» δήλωσε ο διευθυντής του Μακεδονικού Εθνικού Θέατρου Ντράγκαν Σπάσοφ. Με αφορμή την απεργία των ηθοποιών σε ένδειξη συμπαράστασης στον συλληφθέντα συνάδελφό τους Βλάντο Γιοβάνοφσκι, ο οποίος  το απόγευμα του Σαββάτου τέθηκε υπό  κράτηση 30 ημερών για τα γεγονότα στο Κοινοβούλιο στις 27 Απριλίου.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ρόμπερτ Αλαγιοζόφσκι , δήλωσε ότι η ματαίωση της παράστασης  δείχνει, «ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι  παγιδευμένη από το προηγούμενο σύστημα και πόσο ο κομματισμός συμμετέχει ενεργά στους θεσμούς».

ΜΟΣΧΑ. Η ρωσική Επιτροπή για την υπεράσπιση του Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα για την ετυμηγορία του ICTY στην οποία θα μιλήσει ο γιος του στρατηγού Μλάντιτς Ντάρκο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ .Ο Επικεφαλής του Συνδέσμου των Πρώην Κρατουμένων της Σερβικής Δημοκρατίας Μπράνισλαβ Ντούκιτς κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν τη νομιμότητα των ενεργειών του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, ο οποίος πλήρωσε από το αποθεματικό του προϋπολογισμού τα έξοδα για το ταξίδι των μουσουλμάνων στη Χάγη για την αναγγελία της ετυμηγορίας. Ο επικεφαλής του Συλλόγου Οικογενειών των Πεσόντων και Αγνοούμενων ζήτησε να μάθει αν το Σερβικό μέλος της προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς συμφώνησε με τον Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Η Στάσα Κόσαρακ, μέλος του προεδρείου της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , δήλωσε ότι ο νέος Γενικός Εισαγγελέας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μλάντιεν Μάντιτς, ο οποίος μεταγράφει την ιδιοκτησία της Σερβικής Δημοκρατίας ως ιδιοκτησία του Υπουργείου Άμυνας, διαπράττει κατάφορη παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, του Σύνταγματος της Β-Ε της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης των Σερβοβοσνίων σχετικά με την προστασία των συνταγματικών δομή και τη δήλωση της στρατιωτικής ουδετερότητας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Ηγέτης του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου στο Μαυροβούνιο, Μόμτσιλο Βουκσάνοβιτς δήλωσε ότι η θέση των Σέρβων έχει γίνει αφόρητη και επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, χωρίς καμία ελπίδα για οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στο μέλλον.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Η 99η επέτειος της Ενοποίηση του Μαυροβουνίου και της Σερβίας τιμήθηκε στην Εκκλησία της Αναστάσεως .Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σερβικό Πολιτιστικό Κέντρο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιτρέψει στη συνοριακή αστυνομία να έχει γενειάδες είναι παράλογη και στρέφεται κατά της ασφάλειας της χώρας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας δηλώσεις των Κροατών επισήμων για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είπε ότι είναι εξαιρετικά υποκριτικές και υποστήριξε ότι η Κροατία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, αντί να επιτίθεται στη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου της Σερβίας για Συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, Ρασίμ Λιάιτς, δήλωσε ότι οι αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης έδείξαν ότι η περιοχή είναι μακριά από τη συμφιλίωση και ότι το Δικαστήριο δεν συνέβαλε σε αυτό.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η εφημερίδα «Vecernje Novosti» έγραψε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που καταδίκασε τη Κροατία για επίθεσηκαι κατοχή μέρους του εδάφους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, «ξέχασε» το πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από το Ζάγκρεμπ εναντίον Σέρβων στην Ποσαβίνα, όπου οι κροατικές μονάδες σκότωσαν 3.684 Σέρβους πολίτες και δημιούργησαν 54 στρατόπεδα κρατουμένων.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (DNP), Μίλαν Κνέζεβιτς, και ηγετική προσωπικότητα του Δημοκρατικού Μετώπου (DF), προέβλεψε ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εκλογική ήττα.
Ο Κνέζεβιτς, δήλωσε το Δημοκρατικό Μέτωπο (DF) έχει ήδη προτείνει στην άλλη αντιπολίτευση , κοινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος και έναν υπερκομματικό προεδρικό υποψήφιο. για το υπόλοιπο της αντιπολίτευσης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών σε τέσσερεις Δήμους, είπε ότι η αντιπολίτευση μόνο ενωμένη μπορεί να νικήσει το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS). «Το γεγονός ότι το DPS θα σχηματίσει τις τοπικές Αρχές σε τέσσερεις δήμους στέλνει μήνυμα σε ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως τους «Δημοκρατικούς» που επιτίθενται στο Δημοκρατικό Μέτωπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη νίκη του DPS σε όλους τους δήμους, είπε ο Κνέζεβιτς και τόνισε οτι «κανένας ηγέτης της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει να πιστεύει στη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων τοπικών εκλογών».

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σταμάτησε ξανά η θαλάσσια επικοινωνία του Μαυροβουνίου με την Ευρώπη. Το δρομολόγιο Μπαρ-Μπάρι-Μπαρ, η θαλάσσια σύνδεση μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ευρώπης, έχει ανασταλεί και πάλι μετά από τη λήξη της σύμβασης μεταξύ της κρατικής εταιρείας του Μαυροβουνίου «Barska Plovidba» και της Κροατικης «Jadrolinija» της οποίας το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο. Η κρατική εταιρείας του Μαυροβουνίου, «εργάζεται εντατικά και παρακολουθεί την αγορά για να βρεθεί τρόπος για να αγοράσει ένα επιβατηγό πλοίο και να ξαναρχίσει το δρομολόγιο. Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου δεν θα πουλήσει αεροδρομίου, καταργήστε τον Πρωθυπουργό Ντούσκο Μάρκοβιτς.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τα δυο αεροδρόμια του Τίβατ και της Ποντγκορίτσα ,
ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης γίνονται προσεκτικά «επιλογές αξιοποίησης των αεροδρομίων του Μαυροβουνίου, προκειμένου να επιτευχθεί συνολική ανάπτυξη της οικονομίας». «Αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχουν σκέψεις πώλησης των αεροδρόμιων, αλλά αξιοποίησης τους», είπε ο πρωθυπουργός, Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν σοβαροί και αξιόπιστοι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια στα δυο αεροδρόμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου