Δεκεμβρίου 20, 2017

Ειδήσεις επί τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε οτι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εμπλακεί στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, εάν γίνει προσπάθεια να αλλάξει η μορφή των συνομιλιών με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο πολιτικός αναλυτής Μίροσλαβ Λαζάνσκι είπε ότι η επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Ρωσία ήταν περισσότερο επιτυχής, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από χθες αναλύουν κάθε λεπτομέρεια της συνάντησης μεταξύ του Βούτσιτς και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Σερβία καταψήφισε το ουκρανικό ψήφισμα για την «Κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κριμαία», που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Η Σέρβος πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς  είπε στον  επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έντουαρντ Κουκάν ότι η Σερβία δεν είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο και τον ρυθμό  που η Πρίστινα εφαρμόζει ότι  ό, τι έχει συμφωνηθεί στο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων.  

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Οι σέρβοι γιατροί εξέτασαν τον Στρατηγο Ράτκο Μλάντιτς στη Χάγη χρησιμοποιώντας μόνο ένα στηθοσκόπιο, ένα  πιεσόμετρο , ένα στυλό και χαρτί. Αυτά  ήταν το μόνα διαγνωστικά όργανα που το Διεθνές Ποινικό Δικαστηρίο για την πρώην Γιουγκοσλαβία τους επέτρεψε  να χρησιμοποιούν, ανακοίνωσε ο γιος του στρατηγού Μλάντιτς Ντάρκο.

ΒΙΕΝΝΗ . Η νέα κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοινώσε την καλύτερη προστασία των συνόρων για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης για την βαλκανική της πολιτική υποστηρίζει τον Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ.


ΣΟΦΙΑ. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε, τον Νόμο για την συγκρότηση της Αρχής καταπολέμησης της Διαφθοράς.

ΣΟΦΙΑ. Αφού απέρριψε το βέτο του προέδρου, για τα «καινοτόμα φάρμακα» των καρκινοπαθών η «ανάλγητη» κυβέρνηση του ΓΚΕΡΜΠ  πήρε πίσω την απόφαση της. Οι 8.600 ασθενείς , θα έχουν πρόσβαση σε 32 καινοτόμα φάρμακα για τον καρκίνο, το άσθμα, την αρθρίτιδα, και την σκλήρυνση κατά πλάκας, κ.λπ. Η δαπάνη που θα χρειαστεί  θα είναι 40 εκατομμύρια λέβα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πανηγύρισε για τη δικαίωση και κάλεσε τους ασθενείς και τις οικογένειες τους να μην ξεχάσουν ποιος υπέγραψε τις θανατικές τους καταδίκες .

ΣΟΦΙΑ. Η ουκρανική κρατική εταιρεία «Ukrοbοrοnрrοm» υπέβαλε ένσταση, στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, κατά της απόφασης του υπουργείου Άμυνας για την ανάθεση της συντήρησης 15 μαχητικών αεροσκαφών MіG-29, της βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας , για μια περίοδο 4 ετών, έναντι του ποσού των 41 εκατομμυρίων ευρώ. στη ρωσική RЅK MіG . Ως αποτέλεσμα της ένστασης της ουκρανικής εταιρείας, η συντήρηση των αεροσκαφών δεν έχει αρχίσει ακόμα. Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Κατακατσάνοφ ανακοίνωσε ότι ο ανάδοχος για την κατασκευή δυο περιπολικών σκαφών πολλαπλών ρόλων αποφάσισε να μην υπογράφει τη σύμβαση.

ΣΟΦΙΑ. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 57% των Βουλγάρων εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο πάνω από τους βουλγάρους είναι μόνο οι Λιθουανοί με 64% .

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Ο Υπουργός των εξωτερικών του Μαυροβουνίου υποθέσεων ο Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς δ΄λωσε στην εφημερίδα «Πόμπιεντα» ότι «αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν περισσότερη προσοχή στα δυτικά Βαλκάνια από το επόμενο έτος»,και ότι «το Μαυροβούνιο να γίνει μέλος της ΕΕ πριν από το 2025». Ο υπουργός είπε ότι η διαφορά με την Κροατία για την χερσόνησο της Πρέβλακα θα μπορούσε να λυθεί με διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια της ΕΕ και ότι η συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο είναι μια τελειωμένη υπόθεση για το Μαυροβούνιο. Ο υπουργός είπε ακόμα ότι θα ήταν ευτυχής εάν η Ρωσία απέφευγε την ανάμιξη στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για αυτό.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ οι οποίοι έλαβαν τα σχέδια των νόμων για την εκλογική διαδικασία από τον Νοέμβριο έφθασαν στην Ποντγκόριτσα και αυτή την εβδομάδα θα έχουν συνομιλίες με τα μέλη της ομάδας εργασίας ώστε να δοθεί η τελική μορφή στα νομοσχέδια για την εκλογική νομοθεσία που θα πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου για να ψηφιστούν στις 28 και 29 Δεκεμβρίου. Με τους νεους νόμους θα εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΑΣΕ για την εκλογική διαδικασία, τους εκλογικούς καταλόγους, τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, των υποψηφίων και των προεκλογικών εκστρατειών, και για τα μέσα ενημέρωσης.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πρόεδρος της Ανω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα την ανεξαρτησία της Σερβίας, η οποία δεν είχε υποστηρίζει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Άνδρες του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Εισαγγελέα του Οργανωμένου Εγκλήματος και τους ομολόγους τους από την Κροατία, συνέλαβε 13 μέλη μιας οργανωμένης εγκληματικής ομάδας διακινητών λαθρομεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου