Δεκεμβρίου 07, 2017

Στη Σόφια, οι ηγέτες των φτωχών Δυτικών Βαλκανίων και η Παγκόσμια Τράπεζα με ψίχουλα

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ και η εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα άνοιξαν τις εργασίες του φόρουμ, για την περιφερειακή ολοκλήρωση της Δυτικής Βαλκανικής.
Στο φόρουμ συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, οι πρωθυπουργοί της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και της Σερβίας Άνα Μπάρναμπιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μίρκο Σαρόβιτς. Συμμετέχει, επίσης, ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Καλής Γειτονίας Γιοχάνες Χαν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι οι δυνατότητες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή και η υλοποίηση των μεγάλων έργων στις Υποδομές.
Ο "σοφός" Μπορίσοφ δήλωσε, ότι «όλοι στα Βαλκάνια πρέπει να είναι ενωμένοι σαν τα δάχτυλα του χεριού .Δεν έχει σημασία το πόσο μεγάλα είναι, αλλά ότι είναι όλα μαζί. Έχουμε την σπάνια ευκαιρία να πείσουμε τους συναδέλφους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε φορείς σοφίας και όχι προβλημάτων», τόνισε .
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τόνισε ότι η συνάντηση έχει συγκεκριμένο έργο - να αντιμετωπίσει σοβαρά τις μεταφορικές συνδέσεις και το δυναμικό του κλάδου της πληροφορικής στην περιοχή. Όπως είπε, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει εμπορικά και μεταφορικά έργα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν ανακοίνωσε ότι ξεκινά ένα εποικοδομητικό έτος για την ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.
Στη διάσκεψη για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε ότι η περιοχή δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να ενισχύσει την κοινή διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ τόνισε την αναγκαιότητα ενοποίησης των εθνικών οικονομιών των Δυτικών Βαλκανίων για την κοινή συμμετοχή τους σε άλλες αγορές. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπάρναμπιτς διαβεβαίωσε ότι στην προσπάθειά της για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η χώρα της στηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες της Αλβανίας και της πΓΔΜ προς την ίδια κατεύθυνση. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ολοι οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την κατασκευή των Ευρωπαϊκών Διαδρόμων 8 και 10.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου