Δεκεμβρίου 15, 2017

Η 15η Δεκεμβρίου στην Ιστορία

533. Νίκη του Βυζαντινού στρατού υπό τον Βελισσάριο στη μάχη του Τρικάμαρου που σφράγισε το τέλος του Βασιλείου των Βανδάλων στη Βόρεια Αφρική.

1467. Οι Μολδαβοί νίκησαν τους Ούγγρους στη μάχη της Μπάια.

1711. ¨Έληξε η επιδημία πανώλης που έπληξε την Κοπεγχάγη και από την οποία πέθαναν 60000 άτομα.

1801. Τέσσερεις γενίτσαροι και ο μουλάς Γιουσουφ σκότωσαν τον βαλή του Βελιγραδίου Χατζή-Μουσταφά και κατέλαβαν το πασαλίκι του Βελιγραδίου.

1805. Αλλαγές στη Συνθήκη του Σένμπρουν. Η Πρωσία έδωσε στη Γαλλία τα Πριγκηπάτα του Άνσμπαχ, του Κλεβ, και του Νεσατέλ και πήρε το Ανόβερο.

1806. Ο Ναπολέοντας εισήλθε στη Βαρσοβία.

1840. Η σαρκοφάγος του Ναπολέοντα  τοποθετηθηκε στο Ινβαλίντ .

1914. Μετά τη νίκη στη μάχη της Κολούμπαρα κατά των Αυστριακών, η απελευθέρωση του Βελιγραδίου από την 1η Στρατιά του σερβικού στρατού που διοικούσε ο στρατηγός Ζιβοιν Μίσιτς.




1940. Η Μάχη στον αυχένα Κούτσι. Στις 15 Δεκεμβρίου 1940 το Απόσπασμα Τσακαλώτου που το αποτελούσαν το 3/40 Σύνταγμα Ευζώνων  και το Ι/42 Τάγμα της Μεραρχίας Πατρών  εξόρμησε, κάτω από δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες και έλαβε επαφή με τους Ιταλούς. Η αμυντική τοποθεσία Κούτσι, περιλάμβανε τα υψώματα Μάλι – ε – Τζόρετ (ύψ. 1440) – αυχένας Κούτσι – Μάλι Ιτέρας – Παπαθιά. Ήταν φύσει οχυρή τοποθεσία, που κατεχόταν από το 41ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Σιένα,  και είχε οργανωθεί με ορύγματα και συρματοπλέγματα σε μέτωπο 2.000 μέτρων. Η κατάληψη του αυχένα Κούτσι από τους Έλληνες διάνοιγε την οδό προς Αυλώνα.


 Η Προσπάθεια να υπερκεράσουν την αμυντική τοποθεσία από τον ορεινό όγκο της Παπαθιάς δεν απέδωσε λόγω του χιονιού, το οποίο είχε φθάσει σε ύψος 0,80 – 1,20 μ., και της ισχυρής εχθρικής αντίστασης.. Ο Διοικητής του αποσπάσματος πείσθηκε ότι η υπερκέραση ήταν αδύνατη και αποφάσισε την εκπόρθηση της τοποθεσίας από την κατεύθυνση του αυχένα Κούτσι.


1944. Διαβιβάστηκε προς τον Γ. Σιάντο ραδιοτηλεγράφημα του  Τρ. Κοστόφ από το ΚΚ Βουλγαρίας σχετικά με τη γνώμη του Δημητρόφ για την κατάσταση, στην Ελλάδα. Ο αντιστράτηγος Χώκσγουορθ ανέλαβε τη διοίκηση των επιχειρήσεων με στρατηγείο στο Φάληρο. Κατέπλευσαν δυο βρετανικά οπλιταγωγά που ,μετέφεραν 6 τάγματα.


Στου Μακρυγιάννη δύναμη 30 χωροφυλάκων ενισχυμένη με αγγλικό τμήμα ενήργησε εκκαθαριστική επιχείρηση στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι το Κουκάκι και συνέλαβε 100 περίπου ενόπλους Ελασίτες.   

1961. Ο Άντολφ Άιχμαν καταδικάστηκε σε θάνατο αφού βρέθηκε ένοχος από ισραηλινό δικαστήριο για 15 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού. Ο εκπροσώπος του γιουγκοσλαβικού υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε για «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

1969. Εκτελέστηκαν οι Γερμανοί δολοφόνοι Χέρμαν Ντουφτ και Χανς Μπασενάουερ. Ο Χέρμαν Ντουφτ στην Κέρκυρα και ο Χανς Μπασενάουερ στην Αίγινα.

1978 .Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ ανακοινώσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και θα διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν.

1983. Ο Πρόεδρος της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν διορισε την Εθνική Επιτροπή για την διερευνήσει της τύχης των αγνοουμένων και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας από το 1976 έως το 1983.

1990. Η Δημοκρατία της Κιργιζίας διακήρυξε την κυριαρχία της και αποχώρησε από την Σοβιετική Ένωση.

1996 .Υπό την ισχυρή πίεση των διαδηλώσεων το δικαστήριο της Nis επιβεβαίωσε τη νίκη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Μαζί», στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

1999. Ο ιουδαίος επικεφαλής της UNMIK Μπερνάρ Κουσνέρ υπέγραψε, στην Πρίστινα, συμφωνία με τους εκπροσώπους των Αλβανών για το σχηματισμό Προσωρινής κυβέρνησης.

2001.Μετά από 12 χρόνια συντήρησης άνοιξε και πάλι για τους επισκέπτες ο Πύργος της Πίζας.

2002. Αποχώρησαν από την χερσόνησο της Πρεβλάκα, οι παρατηρητές του ΟΗΕ.

2008 .Έσκασε το «Κανόνι» των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εβραίου χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου