Νοεμβρίου 10, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επι τροχάδην

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να επισκεφθεί τη Ρωσία στα μέσα Δεκεμβρίου .

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ομάδα υπεράσπισης του πρώην διοικητή του Γενικού Επιτελείου του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ζήτησαν από το Δικαστήριο της Χάγης να προγραμματίσει επειγόντως μια ακρόαση για να προσδιορίσει αν ο Μλάντιτς είναι ικανός να παραστεί στη δίκη και για να συζητηθεί το αίτημα για άσκηση δίωξης κατά του γιατρού των φυλακών της Χάγης, Πάουλ Φάλκε.

ΣΚΟΠΙΑ . Ο Υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ συμφώνησε με τον υπουργό εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Σέρτζαν Νταρμάνοβιτς ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν επιβαρύνονται από οποιαδήποτε προβλήματα, και ότι θα πρέπει να ενίσχυθεί η οικονομική συνεργασία τους.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ .Ο Υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Μπράνισλαβ Νεντίμοβιτς ανακοίνωσε ότι δύο ινδικές εταιρείες ενδιαφέρονται για την παραγωγή τρακτέρ στη Σερβία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος «Γιούριτς Τιάνα» κατέθεσαν στο σερβικό Κοινοβούλιο ένα ψήφισμα με 158,460 υπογραφές πολιτών που ζητούν την εισαγωγή της ισόβιας κάθειρξης για τους δολοφόνους παιδιών και για όσους επιτίθενται σε μια έγκυο γυναίκα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ένωση Δημοσιογράφων της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τις 14 δολοφονίες και τις απαγωγές δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι που έγιναν από το 1998 έως το 2005, η ΕΟΥΛΕΞ διερεύνησε ως έγκλημα πολέμου μόνο τη δολοφονία του δημοσιογράφου και διερμηνέας Αλεκσάνταρ Σίμοβιτς.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ . Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 που προβλέπει δαπάνες 3.335.000.000 BAM, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Τεγκέλτια. Τα έσοδα έχουν σε 2,682,500,000.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Βαλεντίν Ίνζκο υπογράμμισε κατά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, ότι υπάρχει μια ανησυχητική τάση μη σεβασμού του Κράτους Δικαίου στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη , και ότι είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στα προβλήματα της διαφθοράς και του νεποτισμού.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Ο πρωθυπουργός της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδίας (FBiH) Φαντίλ Νοβαλιτς συναρτήθηκε με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και συζήτησαν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη συνέχιση της συμφωνίας με το ΔΝΤ. Ο κ. Νόβαλιτς συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία από την Παγκόσμια Τράπεζα, και συζήτησαν για την χρηματοδότηση της ςανάπτυξης και τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Το Συμβούλιο Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ενέκρινε χθες την προτεινόμενη συμφωνία για αμοιβαία κατάργηση των θεωρήσεων με την Κίνα.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας, (CCR), έκανε δεκτή χθες την προσφυγή 50 βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά των τροποποιήσεων του νόμου σχετικά με τη χρηματοδότηση της των κομμάτων και των προεκλογικών εκστρατειών και αποφάνθηκε ότι οι τροποποιήσεις από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του νόμου δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου, (ΑΑΚ), του κ. Χαραντινάι χαρακτήρισε την πρόθεση της Δημοκρατικής Λίγκας, (LDK) να ρίξει την κυβέρνηση ως «μη σοβαρή». «Η κυβέρνηση ο Χαραντινάι συνεχίζει να κάνει καλή δουλειά και είναι βιώσιμη όσων αφορά στην κοινοβουλευτική της στήριξη. Η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης δεν θα πετύχει», ανέφερε ο κ. Χαραντινάι δια του Γραφείου Τύπου του Κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου