Νοεμβρίου 17, 2017

Επί τροχάδην

ΑΡΑΝΤΖΈΛΟΒΑΤΣ. Η ΕΕ δεν θα επιτρέψει στη Σερβία για να γίνει ισότιμο μέλος χωρίς ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν θα ακυρώσει την επίσκεψη της τρισυπόστατης Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο Βελιγράδι, λόγω του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ιλντέμ Τακάν δήλωσε στο Βελιγράδι, οτι η Συμμαχία θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο ως μέρος της KFOR, και να σέβεται πλήρως στην απόφαση της Σερβίας για στρατιωτική ουδετερότητα. Ο αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι Ντούσαν Κόζαρεφ, τόνισε ότι η κατάσταση στο Κόσσοβο δεν είναι διόλου ικανοποιητική και ότι οι Σέρβοι εξακολουθούν να διώκονται για δήθεν εγκλήματα πολέμου με βάση μυστικά εντάλματα σύλληψης που στηρίζονται σε εντελώς αναξιόπιστους μάρτυρες.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Ντζεβάντ Γκαλιάσεβιτς δήλωσε ότι η κρατική μυστική υπηρεσία της Βοσνίας που ελέγχεται από τον Ιζετμπέκοβιτς ασχολείται με τον εκφοβισμό των μαρτύρων στις υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που δικάζονται ενώπιον του Δικαστηρίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και που αφορούν σε πρώην μέλη του λεγόμενου Στρατού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
Ο κ. Γκαλιάσεβιτς, είπε ότι ο πραγματικός δολοφόνος και εκείνος που διέταξε το έγκλημα του 1995 στην Τούζλα ήταν ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς που ειχε δεσμούς με δυτικές μυστικές υπηρεσίες και θυσίαζε τους δικούς του ανθρώπους για να επιβεβαιώσει την εικόνα των Σέρβων ως τέρατα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ .Το Συμβούλιο σύνδεσης και σταθεροποίησης ΕΕ-Σερβίας χαιρέτισε τη «δέσμευση της Σερβίας για την περιφερειακή συνεργασία, και «τα μέτρα που ελήφθησαν από τη Σερβία για την υλοποίηση των σχεδίων δράσης για το Κράτος Δικαίου, τα κεφάλαια 23 και 24, και την πρόοδο στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Σέρβος Υπουργός Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που εξέτασε την κατάσταση μετά τις δηλώσας του Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, δήλωσε ότι θα ληφθούν ορισμενα μετρα χωρίς να τα διευκρινίσει.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Βαλεντίν Ίνζκο δήλωσε ότι οι εκλεγμένοι ηγέτες που έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους για την ανάγκη ένταξης στην ΕΕ πρέπει να αποφύγουν την πόλωση και να αναζήτησουν εντατικά τους συμβιβασμούς που απαιτούνται για να προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. Οι αστυνομικοί από τα επτά καντόνια της Κροατομουσουλμανικης Ομοσπονδίας έχουν ανακοινώσει διαμαρτυρίες έξω από το κυβερνητικό κτήριο εάν στις 21 Νοέμβριου περάσει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για την ασφάλιση, το οποίο περικόπτει τις συντάξεις των αστυνομικών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ο Σέρβος υπουργός της προστασίας του περιβάλλοντος, Γκόραν Τρίβαν, ειπε ότι η συνολική ζημία που προκλήθηκε από ακραίες κλιματικές και καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο 2000-2015 στη Σερβία υπερβαίνει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ είπε στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οτι η Σερβική Δημοκρατία είναι και πάλι όμηρος από την αποτυχία της άλλης οντότητας και του Κράτους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε την Πέμπτη το σχέδιο νόμου για το ειδικό μητρώο των προσώπων που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στη Σερβική αυξήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου κατά 5.8 %.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου