Νοεμβρίου 27, 2017

Επι τροχάδην

ΣΟΦΙΑ. Στις 27 και 28 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Το πρόγραμμα προβλέπει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Δημήτρη Σιλλούρη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’. Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ θα συναντηθεί, επίσης, με εκπροσώπους της βουλγαρικής κοινότητας στην Κύπρο και θα παρευρεθεί στα εγκαίνια οδού, στη Λευκωσία, η οποία φέρει το όνομα του Εθνικού Ήρωα της Βουλγαρίας Βασίλ Λέφσκι.

ΣΟΦΙΑ. Ο πρωθυπουργός  της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ  βρίσκεται στη Βουδαπέστη, για να λάβει  μέρος στις εργασίες της 6ης Συνάντησης των  χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με την Κίνα. Το φόρουμ  «16+1»,  έχει ως στόχο να εμβαθύνει την εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των  συμμετεχουσών χωρών και να προωθήσει τις διμερείς και πολυμερείς εταιρικές  σχέσεις. Στη σύνθεση της βουλγαρικής αντιπροσωπίας συμμετέχουν οι υπουργοί Μεταφορών,  Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, Ιβάιλο Μοσκόφσκι, Οικονομίας,  Εμίλ Καρανικόλοφ και Τουρισμού, Νικολίνα Αγγέλκοβα.   


   ΤΙΡΑΝΑ. Οι κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου, πραγματοποιούν κοινή συνεδρίαση σήμερα στον Αυλώνα, και εκεί θα υπογραφούν τέσσερεις συμφωνίες.Μετά τη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου των Ράμα και Χαραντινάι, οι οποίοι θα επισκεφθούν και το «Σπίτι της σημαίας», εκεί όπου στις 28 Νοεμβρίου, 1912 διακηρύχτηκε η ανεξαρτησία της Αλβανίας και αναρτήθηκε η κόκκινη σημαία.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι δήλωσε ότι λυπάται για τη σύλληψη του Αλμπίν Κούρτη και άλλων δυο βουλευτών της Αυτοδιάθεσης, αλλά πρόσθεσε, ότι οι Βουλευτές δεν μπορούν να αγνοούν το Δικαστήριο και πρέπει να εμφανίζονται μπροστά στους δικαστές. Ο Ραμούς Χαραντινάι πάντως ειπε ότι η εξέγερση των βουλευτών στην οποία συμμετείχε , «είχε θετικό αντίκτυπο».

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η κοινοβουλευτική ομάδα της LDK, αποχώρισε από την ολομέλεια επειδή η ημερήσια διάταξη αποφασίζεται στη διάσκεψη των Προέδρων κατά πλειοψηφία, και όχι με συναίνεση. ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Η Κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει χρονοδιάγραμμα για την έναρξη σχηματισμού του Συνδέσμου των Σερβικών Δήμων, σύμφωνα με τη συμφωνία των Βρυξελλών είπε στο «Radio Free Europe», ο Χαλίλ Μάτοσι σύμβουλος «Μέντια» του πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίλοραντ Ντόντικ δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Δημοκρατίας με δαπάνες 3,3 δισ μετατρεψιμων Μάρκων θα πρέπει να εγκριθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου. Η Πρωθυπουργός Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς είπε ότι η κυβέρνηση συμμερίζεται τη θέση των συνδικάτων πως πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, ότι για τους «βετεράνους» προβλέπονται 222 εκατ και ότι οι επιδοτήσεις για τη γεωργία θα παραμείνουν στο επίπεδο του τρέχοντος έτους, των 60 εκ. KΜ.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Μπάνια Λούκα-Νόβι Γκραντ και την ανακατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Μπάνια Λούκα μέχρι τα σύνορα με την Κροατία, συνολικής αξίας περίπου 560 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΑΡΙΣΙ . Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε στο Παρίσι, ότι αναμένει ορισμένες χώρες να αποσύρουν την αναγνώριση του Κοσσόβου.

ΛΟΠΑΡΕ. Το Κεντρικό Συμβούλιο του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματοςμ, που μ,ετεχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε να μην το νομοσχέδιο για τους φόρους κατανάλωσης όπως ζητάει το ΔΝΤ καθώς αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών του πετρελαίου και των πετρελαϊκών παραγώγων και ια επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού.

ΜΕΝΤΒΕΝΤΙΑ . Η επίσκεψη του Πρόεδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα στο Δήμο Μεντβέντια έχει ως στόχο να αποδείξει ότι οι Σέρβοι και οι Αλβανοί μπορούν να ζήσουν χωρίς προβλήματα σε αυτά τα μέρη, δήλωσε ο πρόεδρος του Φορέα Συντονισμού για τη Νότια Σερβία, Ζόραν Στάνκοβιτς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλίν δήλωσε παρόλο που της ασκούνται τεράστιες πιέσεις η Σερβία θα παραμείνει ουδέτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου