Νοεμβρίου 19, 2017

Επί τροχάδην

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας Νεντλέλικο Τσουμπρίλοβιτς κάλεσε τους ηγέτες των κυβερνώντων και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε συνάντηση για να συζητήσουν το έργο της Εθνοσυνέλευσης.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, (SNSD) στην Εθνοσυνέλευση της Σερβικης Δημοκρατίας, Ιγκόρ Ζούνιτς , δήλωσε ότι ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, με την φιλοπολεμική ρητορική του έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. ΜΟΣΤΑΡ. Το Κεντρικό Συμβούλιο της «Κροατικής Εθνικής Ένωσης» , (HNS), εκτίμησε ότι οι ενέργειες του Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, αποτελούν βασικό παράγοντα αστάθειας σε όλη τη ν περιοχή.

ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του «Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης», (SDA) Χαλίντ Γκένιατς , δήλωσε ότι το Κόμμα καταδικάζει «την ενορχηστρωμένη επίθεση στον αρχηγό του κόμματος Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς». Είπε ακόμα ότι η «Συμμαχία για ένα καλύτερο μέλλον», (SBB) θα πρέπει να αφήσει και όλες τις θέσεις των διοικητικών και εποπτικών συμβουλίων, που κατέχει εφόσον αποσυρθεί από την πλειοψηφία.

ΜΟΣΤΑΡ. Ο Πρόεδρος της Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντράγκαν Τσόβιτς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ και με τους εκπρόσωπους του ΔΝΤ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού και Εισαγγελικού Συμβουλίου της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μίλαν Τεγκελτίγια, δήλωσε ότι οι απόφαση για τον έλεγχο των ενεργειών των δικαστών και των εισαγγελέων στον πόλεμο είναι απολύτως νόμιμη, και δεν μπορεί να ανακληθεί, αλλά μπορεί να γίνουν ορισμένες διορθώσεις στις διατυπώσεις.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών , (SNSD ) ανακοίνωσε ότι υπάρχει πιθανότητα αποδοχής της στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης την οποία εισηγείται ο υπουργός Μίρκο Σάροβιτς εφόσον γίνουν δεκτές και ενσωματωθούν οι προτάσεις της κυβέρνησης της Σέρβικης Δημοκρατίας . Η Πρωθυπουργός της Σέρβικης Δημοκρατίας Σέρπσκα Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δήλωσε ότι ο Μίρκο Σάροβιτς, κοροϊδεύει τον κόσμο και ιδίως τους αγρότες, όταν λέει ότι οι αγρότες στην Σέρπσκα θα χάσουν 30 εκατομμύρια ευρώ , αν απορριφθεί η στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΣΟΦΙΑ. Ο Ιταλός έφαγε τον Γκλάφτσεφ, Όπως γράφουν οι εφημερίδες για το επεισόδιο «καθαίρεσης» του προέδρου της Βουλής από τον Μπορίσοφ, ο Γκλάφτσεφ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της επίσκεψης του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα. Ο Ταγιάνι πρόκειται να μιλήσει στο Βουλγαρικό Κοινοβούλιο αλλά μόλις ενημερώθηκε από τους ευρωβουλευτές της κ. Νίνοβα για το μποϋκοτάζ από τους Σοσιαλιστές αποφάσισε να ματαιώσει την επίσκεψη διότι «δεν θα μιλούσε σε ένα κολοβό κοινοβούλιο». Στη συνέχεια ο Μπορίσοφ επικοινώνησε με την Νίνοβα, και της ζήτησε να δεσμευτεί ότι το εξάμηνο της βουλγαρικής προεδρίας θα κυλήσει ομαλά σε αντάλλαγμα της αποπομπής του Γκλάφτσεφ. Έτσι έκλεισε η συμφωνία Μπορίσοφ-Νίνοβα με θύμα τον κ. Γκλάφτσεφ.

ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ. Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Μίλε Ντμίτσιτς δήλωσε ότι ο θεσμός του Ύπατου Εκπρόσωπου, καθιστά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ένα διεθνές προτεκτοράτο . 22 χρόνια, μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Ντέιτον αυτό θα πρέπει να σταματήσει, διότι έχει η Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει μια αρχή χωρίς συνταγματική βάση και ευθύνη». Ο καθηγητής συνταγματικού Μίλαν Μπλαγκόγιεβιτς είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον 22 χρόνια μετά την υπογραφή της έχει αλλάξει εις βάρος της Σερβικής Δημοκρατίας που έχει χάσει μεγάλο μέρος εξουσία και πολλές από τις συνταγματικές της δικαιοδοσίες.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο επικεφαλής της ομάδας των συνηγόρων του Ράτκο Μλάντιτς, Μπράνκο Λούκιτς, είπε ότι το γραφείο του Εισαγγελέα της Χάγης μέσω του Μλάντιτς κατηγόρησε όλους τους πολίτες της Σερβικής Δημοκρατίας που το 1992 ήταν άνω των 16 ετών, και ότι οποιαδήποτε καταδίκη θα καταδίκαζε ολόκληρο το έθνος. .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου