Νοεμβρίου 22, 2017

πΓΔΜ :Αναβολή λόγω λαού και ….προτεραιοτήτων

Ο αλβανός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρτάν Γκρούμπερ ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα, που εορτάζεται , «η ημέρα της αλβανικής αλφαβήτου», συνεδρία της επιτροπής, όπου θα συζητούντο οι 90 τροπολογίες του VMRO-DPMNE.
Η ανακοίνωση δεν εξήγησε το λόγο για την ακύρωση της συνόδου, ούτε προσδιόρισε τη νέα ημερομηνία συνεδρίασης.
Κατά τις χθεσινές συνομιλίες του στα Σκόπια ο Επίτροπος Χαν, δήλωσε ότι ο νόμος για τις γλώσσες δεν αποτελεί «ευρωπαϊκή προτεραιότητα» και τόνισε πως, «αν περάσει ο νόμος για τη γλώσσα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας θα είναι ευχάριστο, αλλά είναι πιο σημαντικό η κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς να επικεντρωθούν στους σχετικούς νόμους για τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, και της υπηρεσίες πληροφοριών, που αποτελούν προϋποθέσεις για τη λήψη θετικής σύστασης για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το Φεβρουάριο.
Ο Νόμος για τις γλώσσες είναι μέρος των όσων συμφωνήθηκαν μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων», είπε.
Οι εφημερίδες γράφουν, ότι εκτός των μικροφώνων, ο Επίτροπος «επέπληξε» τους κυβερνητικούς παράγοντες που πάνε να περάσουν τον νόμο ως «ευρωπαϊκό». Πάντως εμπρός από τη Βουλή στήθηκαν «Τέντες» της κατασκήνωσης του «Λαού».
Ο κ. Χαν που υποσχέθηκε θετική έκθεση προόδου τον Φεβρουάριο εάν εγκριθούν οι νόμοι, υποσχέθηκε και 38 εκ. Ευρώ από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.
Ο Επίτροπος δεν θέλησε να σχολιάσει τη «διαφορά με την Ελλάδα», αλλά εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών.

ΣΚΟΠΙΑ. Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε τελικά διεθνές ένταλμα Σύλληψης του 24χρονου Φίλιπ Σεκουλόφσκι για την «εκτέλεση» του ποδοσφαιριστή Γιανούσεφ σε Καφετερία του «Αεροδρομίου» των Σκοπίων.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ότι Σερβία επέλεξε τη στρατιωτική ουδετερότητα και η πΓΔΜ την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι κάθε χώρα θα πρέπει να σέβεται την επιλογή των άλλων. Οι πρωθυπουργοί Ανα Μπρνάμπιτς και Ζόραν Ζάεφ κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου