Νοεμβρίου 08, 2017

Βαλκανικές ειδήσεις επί τροχάδην

ΠΡΙΣΤΙΝΑ . Οι Σέρβοι δικαστές και εισαγγελείς, που υπέγραψαν τη δήλωση σχετικά με την ενσωμάτωση τους στο δικαστικό σύστημα του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησαν επίσημα χθες το έργο τους.

ΣΚΟΠΙΑ. Η πΓΔΜ θα έχει το 2018 το μεγαλύτερο προϋπολογισμό της (μικρής) Ιστορίας της. Προβλέπεται σύνολο εσόδων στα 3 δις και 140 εκατομμύρια ευρώ ή 4,7% περισσότερα, από πέρσι. Το VMRO-DPMNE με σαρκαστική διάθεση ανακοίνωσε ότι ο Ζάεφ κράτησε την υπόσχεση του για την κατάργηση της ετήσιας εισφοράς για την κρατική ραδιοφωνία, αλλά αύξησε τη τιμή των καυσίμων ντίζελ κάθε μέρα.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ . Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τα πρόσωπα τα οποία κατέστρεψαν έξι τάφους και έναν ξύλινο σταυρό στο Ορθόδοξο κοιμητήριο στο Σεράγεβο ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών στο καντόνι του Σεράγεβο. Ο ηγέτης του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος, (SDS/) Βούκοτα Γκοβεντάριτσα καταδίκασε τις επιθέσεις «στην ιδιοκτησία και τα ιερά αντικείμενα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και τις πιο πρόσφατες πράξεις βανδαλισμού στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Σεράγεβο.

ΒΕΛΙΓΡΆΔΙ. Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σερβία Σεμ Φαμπρίζι και τόνισε ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα της Σερβίας και ότι η χώρα θα κάνει τα πάντα για να γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΣΚΟΠΙΑ. Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να προτείνει στην Βουλή τον εισαγγελέα πρότεινε Λιούμπομιρ Γιοβέσκι ως νέο Γενικό Εισαγγελέα.

ΣΟΦΙΑ. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Κύριλ Ανανίεφ , ο συντάκτης των προϋπολογισμών της Βουλγαρίας τα τελευταία 20 χρόνια , θα είναι ο νέος υπουργός υγείας, συμφωνά με δημοσιεύματα των εφημερίδων τα οποία υποστηρίζουν ότι η απόφαση πέρασε κατά τη συνεδρίαση του πολιτικού Συμβουλίου κυβερνώντος συνασπισμού. Ωστόσο, η απόφαση θα ανακοινωθεί από πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ την Παρασκευή.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ύπατος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Βαλεντίν Ίνζκο είπε χθες στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχουν στρέψει τη ρητορική τους σε εθνικιστικά ζητήματα που προκαλούν διασπάσεις, επειδή το επόμενο έτος θα γίνουν εκλογές και παραμελούν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο Υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Ντούσαν Βούγιοβιτς δήλωσε ότι αναμένει ο προϋπολογισμός μετά τις πληρωμές των υποχρεώσεων να παρουσιάσει πλεόνασμα σε αντίθεση με το περσινό έλλειμμα του 3% και ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα υποστηρίζει την «πραγματική ανάπτυξη».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ . Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς διορίστηκε με απόφαση του Πρόεδρου της Σερβίας Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. 

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η ομάδα υπεράσπισης του πρώην διοικητή του Γενικού Επιτελείου του Στρατού της Σερβικης Δημοκρατίας, Στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, κατέθεσε αγωγή για περιφρόνηση του Δικαστηρίου κατά του επικεφαλής της ομάδας των ιατρών του ICTY ο Δρ Πάουλους Φόλκε. Το ICTY ανακοίνωσε ότι είχε προτείνει τρεις ημερομηνίες στην ομάδα υπεράσπισης του Ράτκο Μλάντιτς για να επισκεφθούν και να εξετάσουν τον στρατηγό δύο γιατροί από τη Σερβία , και ότι θα μπορούσε να οργανωθεί η επίσκεψη τους ακόμη και πριν από τις ημερομηνίες αυτές.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η Ένωση των Οικογενειών των απαχθέντων και εκτελεσθέντων στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Σερβίας να φροντίσει να μεταφερθούν οι φωτογραφίες των θυμάτων που βρίσκονται έξω από την εθνική αντιπροσωπεία σε έναν κλειστό και κατάλληλο χώρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου